Ще има ли скандал заради винетките?

Жители от крайните квартали на София вече без глоби
20 фев 2020 03:15, Анисия Иванова
60

Шофьорите по Северната тангента на София и околните населени места вече няма да бъдат глобявани, ако карат без винетки. От АПИ излязоха с официално становище, в което се казва, че не се генерират електронни фишове за глоби на жителите от крайните квартали на София, тъй като не е приключила процедурата за подписване на споразумението със Столичната община.

"Въпросът е защо стартира една система, след като не са се разбрали, имаха един месец. На държавата е шеф Борисов, на общината - Фандъкова. Единият е председател на ГЕРБ, другият е зам.-председател на партията. В Бистрица срязаха стълб - нетърпимостта у хората е много голяма. Заиграват се с финанси, разходи. Ситуацията ми напомня на Своге, когато загинаха 20 човека", каза бившият председател на комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев в предаването "Денят ON AIR".

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов пък смята, че кореспонденция между министерствата в момента няма, защото се назначават "експерти" , които просто се слагат, за да изпълняват някакви функции.

"Този проблем назря още миналата година. Това означава, че в момента не се знае кои пътища са републикански и кои са общински. Факт е, 3 години назад вече тангентата работи, а връзките не са направени. Не е работа нито на Борисов, нито на Фандъкова да се занимават с това. Има ресорни хора, които трябва да отговарят, но тези хора са псевдоексперти. От това идва проблемът", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Според Настимир Ананиев проблемът е преходна част, която е за тол таксите за камионите и винетките за всички, които ги ползват.

"Битката е кой ще поддържа пътя, кой ще прави разходната част. Тази част минава през населеното място и би трябвало тогава общината да я поддържа, но тя е от системата на АПИ и тук не могат да се договорят вече месец и половина. За мен проблемът може да се реши за един ден", посочи Настимир Ананиев.

Йонко Иванов коментира новината от последните часове за бордовите устройства за камиони и автобуси, за които ще се плаща около 20 лв. на месец с ДДС, според него.

"Това устройство ще е под наем и се оказа, че само една фирма ще го прави. 20 лева на месец - 240 лева на година. Това означава поредният скандал. Законодателство не се прави само с хора, които са назначени там, а с хората, които са отвън и са потребители на услугата.

По думите на Ананиев тол системата почти е заработила. Бързо са инсталирани камерите, но нюансите, които не са изчистени, дразнят хората и бизнеса, които ще я ползват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Защото, ***, всички българи са платили сигурно над 300 милиона за да ти построят околовръстни и тангенти и междуселските пътища, които искате да си ги ползвате безплатно, а 99% от останалите българи през живота си най-много 1 път да минат от там и ще са си платили винетка да стигнат до него! Тъй, че или общината ще ви плаща винетките или вие директно или никой няма да плаща
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако човек няма пари за 1 годишна винетка, за какъв " шофьор и автомобил" се дискутира...?Баси мизepията...
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МислетеАбе таранкоолу, какъв пътен данък те гони?Няма пътен данък, откакто има винетна система!Има местен данък МПС, който се плаща в общината и влиза в общинския бюджет, а не в този на АПИ.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефът на АПИ каза каква е цената да няма винетки до София - 40 милиона за 5 години или по 8 милиона на година, които Столична община трябва да плати на АПИ. Защо всички Софиянци трябва да плащаме на хора от цяла България да пътуват там без да плащат?
42
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
ШЕФА НА АПИ КАЗА КАКВА Е ЦЕНАТА НА НЕПЛАЩАНЕ НАВИНЕТКИТЕ ОТ СТРАНА НА т н СОФИЯНЦИ----80 000 000 ЗНАЧИ ОСТАНАЛИТЕ ИЗВЪН СОФ ОБЛАСТ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПЛАТЯТ ДОКОГА СОФИЯ ЩЕ Е ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ
41
2
 
10
 
! Отговори
До 43 немислещият преди 4 години
Това не са квартали на град София. На територията на Столична община, което съвпада с област София, има 4 града и 34 села. На територията на област Пловдив или област Благоевград, също има много градове и села.
40
3
 
3
 
! Отговори
Мислете преди 4 години
Това са квартали на София , с пътен и имотен данък като за София.Има градски транспорт и т.н и т.н.Не може едни да плащат за да пътуват в града , а други не.Троловете да четат преди да пишат.
39
0
 
10
 
! Отговори
Мисирков ПРЕМИЕР преди 4 години
Без семейни начала е още по-лесно! Хващаш мисирката, правиш я министър. Може да водиш я с тебе по света или я оставяш сама да прелита до Брюксел, или пък я оставяш в Барселона. Наливаш й държавни пари в сметката и и осигуряваш маркови чанти за хиляди евро. Друга мисирка оставяш министър, каквито и гафове да забърка. Джендърството да върви! Кеф ти угоена, кеф ти не угоена мисирка, кеф ти безмозъчна, кеф ти с малко мозъче, но все мисирка. Семейните начала не
38
0
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
А защо от твоето село до областния град, само селяните от твоето село няма да плащат винетки? Това е противоконституционно. Или всички ще плащат или никой, защото милионите за този път са платени от всички българи, а селяните от твоето село сте части от процента от тях.
37
4
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Няма такова нещо. Откъде измисли, че само софиянци няма да плащат за винетки около София. Ей богу, провинциалните комплекси край нямат.
36
0
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Предвиждам, че ще изгърми поредният гербаджийски бушон - този път шефът на АПИ.Нищо ново, но когато в една инсталация постоянно горят бушоните, проблемът не е в бушоните а в (гербаджийската) инсталация.
35
0
 
12
 
! Отговори
Велес преди 4 години
"Ще има ли скандал заради винетките?"- Хммм. А ще има ли скандал за газовите уредби на автомобилите? Оказва се,че най-екологичните автомобили и водачи са най санкционираните от законотворците!И не можем да се защитим от некадърниците в парламента и правителството!- Хайде, Баце, Направи си един евтин ПР, като скръцнеш със зъби на някой пальош който предварително си програмирал като "бушон"!-Или сте на принципа . "Създаваме си зорлем проблеми и затруднения които после героично да преодоляваме!
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 31Напротив, София в този случай се различава, защото определя неплащането на винетка за този път само за "софианци". Това е противоконституционно. Или всички ще плащат или никой, защото милионите за този път са платени от всички българи, а софианците са 15% от тях, че и по-малко.
33
0
 
7
 
! Отговори
До 32 Край преди 4 години
Просто е само в твоята глава. Не излизам от София с колата - защо трябва да плащам за винетка, след като съм платил данък към общината, а и докато вися в задръстването, как руша улиците? Идващият от Турция тур си пълни резервоарите с гориво в Турция, минава през България без да зарежда и как плаща за минаването побпътищата на България.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СкептикНе си прав, в нашата страна е по-добре 1 да отговаря за пътищата, защото има много общини на малка територия и за да се поддържат пътищата в страната адекватно, трябва всяка община да намери качествени администратори специализирани в тази сфера и фирми изпълнители. После що имало корупция. Ами нито ще намериш толкова подготвени кадри, нито фирми. Много по-адекватно е да има 1 структура, която да носи отговорност, да си има специалистите и няколко големи фирми да работят по пътя.
31
2
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Питаш защо, но защо сам не си отговориш? Всяка община може да освободи някои пътища от винетки като поеме разходите за подръжката им. Аз друго се питам - докога ще избивате провинциални комплекси? В този случай София не се различава от другите общини, но дай да избиваме комплекси.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи селяните от столицата, за пред останалите българи са "софианци", всички в провинцията са прости иначе реват, че им искали пари да се прибират по селата където живеели. А алтернативен маршрут имат, пътя е строен с парите на всички българи, а не с общински! България плаща за кефа и самочувствието на столицата! Политиката за София е вредна за страната, защото не само, че привлича населението със заплати и екстри, но дори го стимулира с парите и за сметка на страната, а тя се обезлюдява
29
0
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
В България има около 30 някогашни окръжни градове. В радиус от 15-20 км се намират почти всичките им прилежащи квартали и зони. Фактически за тол такса остава само магистралата. Даже и за това не съм сигурен. Тол таксите са за Австралия или рядко населени области в САЩ, Русия..... дето има 300 км между населените места.
28
2
 
12
 
! Отговори
Край преди 4 години
Решението е просто парите за поддържане на пътя влизат в цената на горивото - колкото гориво ползваш - толкова път потребявал
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в София и околностите няма да има винетки ,а в другите общини ще има? Селото на което живеят родителите ми е на 14км от областния град в който живея и винетката е в сила! Качеството на пътя е лошо, плащам данъци , застраховки, винетки и какво получавм ? Без винетки в собствената общини от който сме ,това за мен е решението !