Руският газ поевтинява, цената му за България пада с цели 40%

Това е най-голямото намаление досега, ще има ключово значение за икономиката
356
Руският газ поевтинява, цената му за България пада с цели 40%
Снимка: МС

Цената на руския газ за България пада с над 40%. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет за цената на газа, съобщи Нова тв.

Борисов определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво.

 „По време на преговорите трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори и политическа обстановка. Проведохме разговорите професионално. Неслучайно точно на днешната дата от страна на „Газпром” ни върнаха договора подписан. Има символика”, каза министър-председателят на България.

По време на брифинга бе съобщено още, че „Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ.

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока.

Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов.

Той допълни, че е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз”. „За тази цел ще поискаме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с „Газпром“. По първоначални изчисления „Булгаргаз” ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване в приблизителен размер на 150 милиона лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за месец март”, каза още Павлов.

По думите му преговорите между двете компании се водиха стриктно по реда на механизма за преразглеждане на цената. „„Газпром“ и „Булгаргаз“  договориха хибридна формула. Ценообразуването вече ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.”, каза Павлов. И заключи, че българският пазар вече е либерализиран.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато едно безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: ценаРусияБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 318Президент Радев няма такива правомощия по Конституция и законите на Република България, но ние знаем че на *** такива неща не са им важни (или известни).
311
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президент Радев и Президент Путин се договаряха, а Газпром и секретарките от българска страна подписаха договора :))))
310
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До 1Другарю, нито "слънцето" Борисов, нито Резидент Радев имат заслуга за свалянето на цената на газа. Тази заслуга е ИЗЦЯЛО на ЕС, който принуди Газпром да се откаже от монополните си практики които служеха като инструмент за политически натиск от страна на Русия
309
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
слънцето ви,другари от герб-комунисти,няма пръст,в свалянето на цената,браво на Г-н Президента Радев.
308
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 314Дрън дрън. Толкова сте безсилни, че имате НУЖДА да игнорирате реалността.
307
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Падането на цената на руския газ е благодарение на Президент Румен Радев, който още миналата година в Петербург се договори за това с Президент Путин!!! До скоро тиква и компания не бяха си мръднали пръста да задействат нещата.
306
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 311Метана би трябвало да падне, да.
305
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен НЕРАЗБРАЛМега зле си.Пропана точно е страничен продукт от добив на нефт. Този газ който е предоговорен е природен газ (метан). Поне се ограмотете малко, че сте жалки.
304
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи цената на пропан бутан, бензина и дизела няма да паднат, тъй като са петролни продукти. Това означава, че ще падне цената на метана. Или и метана не е производна на газта. Тогава да си взема една електрическа градска кола или една на въздух с адиабатен двигател от MDI.
303
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 309 :МНОГО ТОЧНО СЪМ РАЗБРАЛ; ПРОПАН-БУТНА Е ВСЕ ЕДИН.................КЪЩА В БАРЦА И ДОНДУРКА БЕБЕТА С БИЛЯНА , НАЛИ ТИКВА
302
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕРАЗБРАЛНе си разбрал: газта на бензиностанциите няма нищо общо с тая газ за която има предоговаряне - тя е петролен продукт и цената й няма да се промени от това. Цената на парното и да падне, ще е за следващия отоплителен сезон, който така или иначе е след 6-7 месеца.
301
0
 
1
 
! Отговори
НЕРАЗБРАЛ преди 4 години
ТИКВА КОГА ЩЕ ПАДНАТ ЦЕНИТЕ НА ПАРНОТО И В БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕЩЕ КРАДЕТЕ ОЩЕ ПОНЕ ПОЛОВИН ГОДИНА НАЛИ
300
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намалят цената на газа?? Какво ли са ни замислили сега вековните ни душмани...Бог да пази България!
299
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-какво ще познаете рушофилските ***. 1. Задават въпрос, който според тях "изобличава"2. Пплучават отговор който смазва тезата им3. НИКОГА повече не се появяват в същия разговор за да отговарят за глупостите си4. Повтарят същия въпрос отново все едно никога не са чели отговора5. Повторение
298
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 298Не, не означава, защото газта за която става дума няма нищо общо с тези продукти.
297
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро и без пари ще го дават.Само и само да си имат дошлук с България.Защото Русия без България е за никъде.Това го казват всички които се определят като ,,интелигенция'' в Русия от поне 300 години та до сега.Самите руски духовни водачи казват че България е ядката на Русия.Само онзи главок Кирил ли беше,какъв беше дето идва да заплашва българите,само той не ни уважава.За него сме едни овце подчинени на Кремлин и толкоз.Дано се оправи руският народ с тея дето са на власт от 1917 та до сега.
296
1
 
2
 
! Отговори
ГГ1989 преди 4 години
Бат Бойко и 40-мата министри, всички прилики с измислени лица са просто съвпадение.
295
1
 
8
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Интересно ми е сега какво ще измънкат подлог ите от КЕВР,за да не намалят цената но парното със задна дата...
294
2
 
10
 
! Отговори
Ш преди 4 години
Когато всички около Бочко Слънцето, крадат, Бочко Премиер на РБ ли е или е Главатар на Шайка Разбойници??
293
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като ще се прилага със задна дата, това означава, че крайните потребители са надплатили едни десетки милиони, които сега ще влязат в джобовете на руската агентура, организирана под официалното название "Булгаргаз". Тоест, сами си плащаме да ни шпионират.