БСП и Манолова конкуренти – битката била кой да оглави протеста на медсестрите

Нинова пък обвини правителството в безхаберие и арогантност
Обновена: 6 мар 2020 12:17 | 6 мар 2020 12:17, Камелия Цветанова
172
БСП и Манолова конкуренти – битката била кой да оглави протеста на медсестрите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойкотирането на сградата на бившия Партиен дом от група протестиращи медицински сестри скара БСП и ГЕРБ.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини властта в безхаберие и арогантност, а председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отсече, че има остра конкуренция между БСП и бившия им кадър Мая Манолова кой да оглави протеста на 6 медсестри.

Според соцлидерката барикадата и излизането на прозореца на една от сестрите е безпрецедентен акт на отчаяние, провокирано от лъжите на правителството.

Още по темата

"Първата е казана от премиера Бойко Борисов миналата година, когато обяви, че дава 50 милиона лева за заплатите на медицинските сестри, след това се оказа, че са 6 милиона, а останалите са прехвърлени към НЗОК, в крайна сметка се оказва, че тези пари са дадени за увеличаване на цените на клиничните пътеки", настоя Нинова.

Тя припомни, че седем сестри веднъж вече са се барикадирали през 2019 г. в здравното министерство, но и тогава са били излъгани.

Според Нинова исканията на сестрите са основателни и справедливи, защото работят на по 2 смени и на по няколко места, получават ниски заплати, условията им натруд са неприемливи и в замяна на това срещат безхаберно и високомерно отношение.

"Реформа няма, допълнителните пари потъват в болниците, които са търговски дружества. Алтернативата е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. Това е истинският проблем, а управляващите го нарекоха провокация. Проявихме арогантност като показахте, че здравна комисия в този момент може да заседава 5 минути и то в присъствието на сестрите", настоя тя.

Червената шефка остро разкритикува Дариткова, която определи сестрата, излязла на балкона, като жена с нестабилно психологическо състояние.

Според Нинова това е било акт на отчаяние.

Освен това Дариткова не можела да хвърля вината на гардовете от НСО, защото те не могат да посягат на беззащитни хора.

"Голямата вина е на правителството заради провала в здравната реформа, заради недостъпното здравеопазване, заради скъпото доплащане в болниците, заради скъпите лекарства", скочи тя и добави, че ГЕРБ няма нито желание, нито характер да направи реформа в системата.

В отговор Дариткова отново повтори, че става дума за организирана провокация с политическа цел маскирана със синдикални искания.

"Участник в тази провокация е инициативният комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова. Сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на 6 сестри – БСП, която е системна политическа партия и Мая Манолова, която иска да определи своето политическо бъдеще", отсече тя.

Според нея служителите на НСО са длъжни да осигурят реда в парламента, а са създали рискова ситуация.

"Сестрата на прозореца е с нестабилно психологическо състояние - не може да е друго една жена, която стои на прозореца и не може да води смислен диалог, а гардовете от НСО не са охранява ли прозорците", настоя Дариткова.

Тя обвини левицата, че е безотговорно и некоректно системна партия като БСП да толерира незаконни действия и на тази база да натрупа дивиденти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО ????!! преди 4 години
Защо, когато населението се топи ( емиграция и отрицателен прираст), депутатите са все 240???? ЗАЩО ????? Кой толкова представят " народните представители" ????? И пред кого ??????? А резултатите са видими....в повечето сфери в Бе Ге....
25
8
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
По принцип, още утре минималната може да е 1600 лева и средната бързо да скочи до 2500 средно. Да, ама нашите бизнесмени изнасят стока, знаеш ли че близо 80% от българското производство се изнася за чужбина? Това важи и за земеделските стоки. Това защо ти го казвам? Еми, защото като са ни ниски заплатите, продуктите ни за износ са по-евтини. Тоест нашите бизнесмени ще имат по-голяма печалба. Никой няма кяр ние да имаме високи заплати, ние сме производители а не консуматори.
24
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е абдикирала. Цари хаос, брутален произвол и превишаване на правата на репресивния апарат на режима на пожарникаря.
23
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е организирано е от ГЕРБ щото сега на Тиквения Тлъстак една оставка ще му дойде дюшеш ,коронавирус,бежанци на границата,водна криза,Здравна каса във фалит,НОЙ във фалит,изпуснати съпартийци които крадат като за последно защото им е разрешено,унищожено образование липса на сигурност .......................политиката на ГЕРБ се оказа пагубна.
22
5
 
29
 
! Отговори
Тони преди 4 години
За какъв протест на медицински сестри се пише и говори по всички медии? Окпиралите НС са 6 жени, едната уж медицинска сестра....която "защитавала интересите на колежките си", а манолова, нинова, йоло и полфриман ръкопляскат, обвиняват и искат, искат. Стига сте искали, какво сте направили за България? Да очаквам ли скоро нинова, манолова и & да изкарат на протест, с опит за преврат, труженичките от магистралите овързани с бомби?? Те от БСП имот опит, дори църква взривиха... Срам!
21
14
 
5
 
! Отговори
Е, демокрация.... преди 4 години
Ок. На кой не е ясно,че този сор.оски политически модел е за кражби и поробване????? Трябва ВНС, и май - вероятно президентска република. Айде чао.
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно е как казаното от Дариткова е превърнато в заглавие, сякаш е някаъв факт, а не изказано предположение.
19
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прозорецът като ръба на пропаст. Пет жени и власт, която разчиства сметки
18
3
 
15
 
! Отговори
Мая преди 4 години
от едно котило са...хвани единия, удари другия...само циркове и панаири...
17
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май някои хора са паникьосани яко
16
18
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Не само сестрите, почти всички други професии трябва да скочат и да поискат нормално заплащане за труда си. Може ли да се приема за нормална, заплата от под 2600 лева в днешно време, а над 2600 лева са заплатите на 3,4% от хората на заплата в България.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе, акуд! Какво е това "шеВа"???
14
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотията в БСП няма край.БСП предаде българите щом не успя да измести тази просташка власт.А не я измества защото ГЕРБ са копие на БСП,но с евроценз.
13
8
 
30
 
! Отговори
акуд преди 4 години
нинова да не бръщолеви глупости. шева на нсо е назначен от радев
12
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порусначената партия БСП и русофилката Манолова вместо да яхат протести, трябва да се борят да отпаднат санциите за велика Русия, защото там им е силата на социалистите да *** за родината си Русия.
11
29
 
9
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Поредната фалшива новина излязла от устата на Дариткова, а добре се знае, че ГЕРБ винаги лъжат. Проблемът е в некадърното и корумпирано управление на ГЕРБ, а не БСП, Мая Манолова или Нинова.
10
21
 
5
 
! Отговори
4444 преди 4 години
а бе парите на сестрите са в Барселона.и бутика на централната улица дето скоростно го затвориха.
9
7
 
25
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Манолова не кара ли вече такси ве?
8
5
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 1. А ти какво предлагаш? Да дойде *** и да им даде по 3000. То във всяка ситуация и във всяка държава си има някакви правила и ограничения. Нали след тях ще скочат 100 други професии да искат повече?
7
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е толкова лесно обяснимо... Червените негодници от БСП просто свършиха паричките в черните касички, в официалната също-затова се опитват всячески да гътнат правителството, за да може в мътните месеци на евентуално служебно правителство, което ще назначи летящият *** без грам мозък в кратуната-*** Радеф- да крадат на воля и да си напълнят джобчетата отново с милиони! Вече започнаха да ипотекират дарени им партийни имоти, но кинтите на стигат. Трябват 3,5 млн.лв, а банките не са луди