Мутафчийски: Очаква ни масово разпространение на COVID-19

В Народното събрание се обсъжда въвеждането на извънредно положение
Обновена: 13 мар 2020 13:06 | 13 мар 2020 10:56, Камелия Цветанова
169
Мутафчийски: Очаква ни масово разпространение на COVID-19
Снимка: БГНЕС
Вече не се явяват единични случаи в България на заразените с коронавирус, а започва масово разпространение, каза проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за мерки за ограничаването на COVID-19 в парламента.
 
Заседанието на Народното събрание започна с близо час и половина по-късно от обичайното заради извънреден председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, който поиска парламентът да обяви извънредно положение в страната заради коронавируса.
Още по темата
 
Има три гнезда, които нямат нищо общо един с друго – София, Плевен и Монтанско.
 
„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина.При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.
 
„Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти.
 
„Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.
 
Към този момент на базата на повече от 1400 лица тествани за коронавирус са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни.
 
Има и един починал пациент.
 
„В света и в държавите около нас ситуацията е много динамична и на Балканския полуостров бележат ръст в новорегистираните случаи“, обясни проф. Мутафчийски.
 
134 хиляди случай са регистрирани в света към тази сутрин, 70 000 са оздравелите.
 
В първото огнище в Китай в момента случаите, които са регистрирани са само 21 за последното денонощие, но всички останали страни бележат ръст в установените случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
годжи - ти ли си? не се прави на венци
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Д-р ХаусДокторе, ти си по-голям герой и от Пенко! Освен това си и доктор. "Хаус", демек - домашен лекар!Поздравления, докторе ;)
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПЕНКОПенко - ти си герой! Генерали, маршали за теб са едно нищо! Във виртуала ;)
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годжи?!?
109
3
 
10
 
! Отговори
Вишински преди 4 години
Браво на Пенсионера!!!
108
17
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Кашлящите и кихащите-да се обесят!! Има такива,има проблем,няма такива-няма проблем!!!
107
11
 
23
 
! Отговори
Разузнавач преди 4 години
Коронавируса е създаден във форт " Детрик" САЩ!! Влаборатория за биологично оръжие!! Внедрен е в Китай,най-многолюдната държава за експериментално изследване!!!??
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не твърдя, че никой не е пускал вируса, но наистина през две години излиза нещо от Китай - какви загуби понесохме заради птичия грип, не е истина. САРС и МЕРС ако се бяха разпространили, ужас..Който познава китайци, абе говорете с тия хора да се освестят и да се ограмотят малко, това на нищо не прилича
105
1
 
10
 
! Отговори
Васко Василев преди 4 години
Защо ни лъгахте толкова време че няма в България заразени как изведнъж отпуснаха пари и хоп веднага излязоха случаи а тези кадето продават маските по 2 или 3 лева са за затвор българина винаги е алчен затваряите всичко дпкато е време
104
13
 
8
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 4 години
Време е тая гола тиква наречена "генерал" да се скрие!! Да облече лекарския екип и да лекува!!
103
8
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ТАПАНАРУС ГЕНЕРАЛЕСЕМУС - ПРИЛОЖЕТЕ "ОЗОНОВО ЛЕЧЕНИЕ " И ЩЕ ОСТАНЕ САМО "ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА" ЗА РЕГУЛИРАНЕ И ОГРАБВАНЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
102
12
 
12
 
! Отговори
до 104 преди 4 години
Какво искаш да ги питаш китайците, бре кратуно. Как успяват през две години да разпространяват некой нов вирус с престъпно нехайство, липса на хигиена и безразборна търговия с всякви животни, подсилено от безсрамните лъжи на тоталитарния режим опитващи се да потулят отговорността си. Бива простотия, *** вашта не познава граници.
101
1
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Оздравелите са добре, но носят вируса със себе си...
100
3
 
29
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Спазвайте карантината. Заради разни "безсмъртни" с IQ 3 ще се затрием...
99
18
 
16
 
! Отговори
Нулевият пациент преди 4 години
Знам кой донесе вируса в БГ - един дебел, дето три папи са го галили по празната Тиква.
98
7
 
23
 
! Отговори
Свят голям преди 4 години
Covid-19 по същността си е бил създаден с цел ваксина, патентован е 2014 година във Великобритания, като лек срещу пневмония (не случайно симптомите приличат толкова много на пневмония). По същността си тази ситуация е стрес-тест за здравната и пенсионна система на света. Не е случайно, че над 90% от боледуващите са хора над 55 години и хора с хронични сърдечни, белодробни и други състояния. Не е и случайно, че в Европа се разпространява толкова бързо - най-застаряващият континент сме Политика
97
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де.., що не питате китайците...? Сигурен съм, че ще помогнат и с акъл и с лекари/имат ги много и добре квалифицирани/и с модерна медицинска техника.
96
6
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Годжи Кауня;)))
95
0
 
25
 
! Отговори
бг преди 4 години
А летищата и границите затворихте ли ги най-после ??? Оттам дойде всичко това!!!
94
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за *** трябва да бъдеш за да се върнеш от Италия и да не спазваш карантината! И как ще живее тази ***, която зарази толкова хора и уби родителите си!