Мутафчийски: Очаква ни масово разпространение на COVID-19

В Народното събрание се обсъжда въвеждането на извънредно положение
Обновена: 13 мар 2020 13:06 | 13 мар 2020 10:56, Камелия Цветанова
169
Мутафчийски: Очаква ни масово разпространение на COVID-19
Снимка: БГНЕС
Вече не се явяват единични случаи в България на заразените с коронавирус, а започва масово разпространение, каза проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за мерки за ограничаването на COVID-19 в парламента.
 
Заседанието на Народното събрание започна с близо час и половина по-късно от обичайното заради извънреден председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, който поиска парламентът да обяви извънредно положение в страната заради коронавируса.
Още по темата
 
Има три гнезда, които нямат нищо общо един с друго – София, Плевен и Монтанско.
 
„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина.При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.
 
„Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти.
 
„Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.
 
Към този момент на базата на повече от 1400 лица тествани за коронавирус са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни.
 
Има и един починал пациент.
 
„В света и в държавите около нас ситуацията е много динамична и на Балканския полуостров бележат ръст в новорегистираните случаи“, обясни проф. Мутафчийски.
 
134 хиляди случай са регистрирани в света към тази сутрин, 70 000 са оздравелите.
 
В първото огнище в Китай в момента случаите, които са регистрирани са само 21 за последното денонощие, но всички останали страни бележат ръст в установените случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Е, как бе ?Нали току що обявиха извънредно положение, за да спрат заразата ?Какви ги говори генерал Годжи ?
52
3
 
12
 
! Отговори
IT преди 4 години
Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране"Фирмите масово пренебрегват тези препоръки и все още не разрешават да се работи от квъщи, дори когато има всички технологични условия за това.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двойника на Джон Лок от "Изгубени" съвсем е изтрещел.
50
0
 
13
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Стига с тея маски, толкова ли не можете да си вържете нещо на лицето , един шал да го завържеш на 2 ката е достатъчно ,по добре от колкото нищо да нямаш, още от преди 5 години ходя с маска в болницата и хората ме гледаха с насмешка, айде сега смейте се
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В Русия са монтирали кварцови лампи....."Новите самовари също ше ги имат вгрАдени.
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страните около нас си затвориха границите с България, ние още чакаме....
47
7
 
15
 
! Отговори
Корумпетата преди 4 години
Гласуваха Извънредно положение с 100%мнозинство та чак ръкопляскат и се радват на своето падение !ужас
46
6
 
11
 
! Отговори
Edna преди 4 години
В Русия са монтирали кварцови лампи в производствените помещения, унищожавали всички вируси. Тук???
45
18
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Корона вирусът така или иначе ще се разпространи масово, ще достигне своя пик и ще отмине, а истерията и неадекватната политика които съпътстват това явление, само ще удължат агонията и ще направят последствията още по-тежки. Най-глупавото нещо е да сринеш икономиката и да парализираш обществения си живот, за да се предпазиш от нещо, което ще засегне 2-3% от населението, но с паниката и неадкватното си поведение ще постваш в безизходица много други рускови групи и ще увеличиш щетите многократно
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Искам да ги попитам знаете ли какво е геомитрична прогресия?"Хей про стак......как е правилно...."геомЕтрия" или "геомИтрия"....Питам те, защото два пъти се излагаш......имаш 30 мин да отговориш?
43
7
 
9
 
! Отговори
Интересноо преди 4 години
По малко от 5000 души са починали за цял свят което не е нищо ,явно някой тества силата на информационните технологии за да му служат за бъдеща пропаганда!Кой ли е той?
42
0
 
30
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
И как огнището в София няма общо с Монтанско като възрастната двойка от преди няколко дена е дошла в София точно от там бе ****ли
41
0
 
20
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Добрутро, Пенке, че ни чака масово разпространие. Но пък, за да смята, че ни чака масово разпространие, значи най-накрая са решили да правят повече от 40-50 изследвания на ден и вероятно да изследват пациентите от инфекциозните отделения! И да не ни пробутва, че са изследвали 1400 пациенти. Това са проби на колеги, депутати, министри, техните семейства, медицинския персонал в Плевен и Габрово, както и върнали се от чужбина със сиптоми. Изследваха и двамата от Ломско, докато бяха на умирачка.
40
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За масовото разпространение написах преди 2 седмици. Прогнозата се сбъдна 1:1. Нулевите пациенти (масово) са нископлатени бачкатори от крайни квартали и села, имали контакт с нулевоплатени гастарбайтери от Италия, Германия без капка отговорност към другите и себе си и без капка хигиена. Жив пример- сeляндyрите от Лом, които кой знае колко народ са заразили. После се чудете защо добре платеното население на София мрази крайните квартали, населявани от провинциалисти. То се вижда нагледно защо.
39
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не прекратихте полетите от и за Италия?Защо не затворихте границите,както направиха други страни?Защото една тиква ви каза,че ще счупим икономиката при по-драстични мерки.Значи,всеки сам да се спасява.
38
7
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Хи-хи-хи, такава спец операция по оглупяване на населението отдавна не бях виждал ! Адмирации към кукловодите !
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До големите разбирачи тук. Искам да ги попитам знаете ли какво е геомитрична прогресия? При положение, че имаш инкубационен период от близо 14 дена, колко хора е заразил 1 човек прези тези 14 дена и колко са заразили тез през следващите 14 дена и тн и тн. Имате 30мин за размисъл.
36
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня репортаж по нова от преди две седмици за семейство Кисьови завърнали се от екскурзия в Италия. Директорката на училището в което учи дъщеря им беше отказала да я допусне до за учебни занятия 14 дни. Родителите на детето се възмущаваха и се разхождаха щастливи по паркове и градинки.Дали и сега мислят така, дали са спазили карантината?
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От какво точно разбира този некадърник и *** ?"Разбира много повече от пеКо такоФ, нАно даКоФ и останалите ниско..чели членове на политбюро......понял?
34
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Професори с български дипломи не ми ги хвали. Виж си докторите хонорис кои са. Какво е постигнал освен, че лъга 2 седмици , че няма вирус. До вчера пращаше сестрите и докторите в чужбина ако не им изнася тук , а сега търси доброволци. Смешна здравна система , която след 3 дни тотално ще рухне