Мутафчийски: Очаква ни масово разпространение на COVID-19

В Народното събрание се обсъжда въвеждането на извънредно положение
Обновена: 13 мар 2020 13:06 | 13 мар 2020 10:56, Камелия Цветанова
169
Мутафчийски: Очаква ни масово разпространение на COVID-19
Снимка: БГНЕС
Вече не се явяват единични случаи в България на заразените с коронавирус, а започва масово разпространение, каза проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за мерки за ограничаването на COVID-19 в парламента.
 
Заседанието на Народното събрание започна с близо час и половина по-късно от обичайното заради извънреден председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, който поиска парламентът да обяви извънредно положение в страната заради коронавируса.
Още по темата
 
Има три гнезда, които нямат нищо общо един с друго – София, Плевен и Монтанско.
 
„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина.При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.
 
„Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти.
 
„Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.
 
Към този момент на базата на повече от 1400 лица тествани за коронавирус са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни.
 
Има и един починал пациент.
 
„В света и в държавите около нас ситуацията е много динамична и на Балканския полуостров бележат ръст в новорегистираните случаи“, обясни проф. Мутафчийски.
 
134 хиляди случай са регистрирани в света към тази сутрин, 70 000 са оздравелите.
 
В първото огнище в Китай в момента случаите, които са регистрирани са само 21 за последното денонощие, но всички останали страни бележат ръст в установените случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравната система е тотално прогнила-нужен е малко по-силен натиск и се е срутила. А Еднокнижника Барба *** как се караше на Годжито на заседанието на МС-действаше го като новобранец...
32
15
 
10
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Тези които разпространяват паниката са същите които ще продават лекарствата за лечението!!!Мутафчийски е за затвор за всяване на масова паника!
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите, ще си отидете от собствената простотия.
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само с констатации разпространението няма да се ограничи.Спрете децата от училище и детска градина, има възможност и за дистанционно обучение нали закупихме лицензи за образованието от Майкрософт.Забранете спортните занимания, като клубове по йога, танци и т.н.За хората, които могат да работят от вкъщи нека да го направят, за останалите подсигурете адекватни защитни средства и дезинфекция на работните им места, но не само за отбиване на номера, вземете опита от Китай.
29
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко време ще е това извънредно положение и заради кефа на кой? Защо не се изолират вкъщи само старите хора на възраст от 65 на горе, а цяла и без друго бедна България трябва да са зазижда между 4 стени?
28
4
 
11
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 4 години
ако беше толкова заразно щяха всичките измислени капацитети от порко до този плешивец на снимката да обикалят сьс скафандри а страхливата мутрза щеше да е при сфинетка в бункера в давос. сега ще почнат да изчезват малкото хора които им знаят спатиите и кражбите. жертви на вируса.
27
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли какво точно прави Борисов в кризисния щаб.От какво точно разбира този некадърник и *** ?
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя откри топлата вода.Масовото разпространение одавна е факт,бе Мутафчийски.
25
0
 
17
 
! Отговори
док преди 4 години
До mery така де- той е коремен хирург, а не вирусолог, още по-малко специалист по логистика. Както написа един - от добър футболист не винаги става добър треньор.
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"доказани некъдърници и *** да са начело на държавата"Повече от 45 години мандраджии и *** се опитваха да унищожат България и не успяха...........короната ше я преживеем по бързо.
23
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски, криминализирайте и вкарвайте в затвора всеки *** който тръгне да нарушава карантината! В Израел наказанието е 7 години затвор, в Гърция 2 години! Иначе няма да се оправим. Това племе само ако го държиш в страх с камшик би спазвало правилата! Защо трябва хора да се заразяват и умират заради немърливостта на някакви неграмотни сeляндyри!!
22
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Генерал" Борисов и "генерал" Мутафчийски да кажат защо вече месец няма маски в Аптечната мрежа и то в пика на заразата, когато половин софия киха и кашля ?
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Аре стига с тая родина, големи сте ми патрЕоти всичките.
20
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все още доста мамуни не разбират, че всички сме на един клон.....
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми нормално. При положение, че инкубационния период е близо 14 дена преди симптомите да се появат, колко човека са били заразени преди тези 14 дена и колко те са заразили и тн и тн. Геомитрична прогресия.
18
2
 
12
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
И кво са правили пострадалите ви войници в Кербала ?Спасявали са Родината може би ?Или са слугували срещу пари на чужди сили ?
17
1
 
6
 
! Отговори
1357 преди 4 години
ПАДА ПАДА ВАВИЛОН ВЕЛИКИЯ ГРАД КОЙТО НАПОИ ВСИЧКИ НАРОДИ СЪС СИЛНО ВИНО НА СВОЕТО БЛУДСТВО
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано светът си вземе поука и вече никви емигранти.Вирусът тръгна от Китай. Би ли ми обяснил точно тия как ще ги спреш?
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете учениците от училище, да не седят без работа през това време, мон да преструктурират програмата за да не се замисли годината. Така ще се спре 1/3 от мешането на "бацили".
14
6
 
22
 
! Отговори
Повтарям преди 4 години
До 2 седмици ще имаме към 500 заразени и 15 починали при 3% смъртност. След месец ставаме като Италия с 15 000 заразени и между 500 и 1000 жертви, сиреч 3%-6% смъртност.