В криза сме! Да се отвори държавния резерв, да паднат лихвите по кредитите

С уговорки и под условия законът за извънредното положение мина
105

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на първо четене Закона за мерките за извънредното положение заради коронавируса, въведено с решение на НС на 13 март.
Още по темата

В петък той ще бъде обсъден и на второ четено, но след това работна група ще прави нови промени, защото управляващите се съгласиха с опозицията, че е писан „на коляно“ и има нужна от поправки.
 
По време на дебата днес стана ясно, че всички парламентарни групи ще имат предложения между първо и второ четене на новия закон.

От „Атака“ ще предложат да отпаднат лихвите по кредитите на граждани и малки фирми.

Според Десислав Чуколов от извънредното положение страда най-много малкият бизнес, а българската икономиката работи месец за месец.

„Прекъсването на работа дори и за седмица е пагубно за хората. Предлагаме да се създаде щаб към социалното министерство, в който да се включат синдикатите и да се реши как да се помогне реално на хората“, каза той.

Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!

БСП ще предложи в закона да бъде записано, че ще се отвори държавният резерв заради липсата на предпазни маски и облекла, че ще бъде актуализиран бюджетът, че ще се приемат крути мерки за ограничаването на спекулата, че ще се намери механизъм да се включат и частни болните в овладяването на кризата.

„Трябва да се мисли и за пакет от социални мерки след кризата, защото икономиката ще пострада сериозно“, отсече червената шефка Корнелия Нинова.

Според нея в закона има и добри предложение като тези за социална изолация, ограничаване на масовите прояви и отлагане на сроковете за делата, но има и неприемливи текстове.

Тя смята, че в закона не е посочено, че държавата поема своята отговорност, а я прехвърля на бизнеса и обществото.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също смята, че законът трябва да претърпи доста сериозни промени. Според него има доста излишни текстове като един от тях е включването на цялата заповед на МЗ, което не било нужно.

След острите критики на опозицията председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призна, че законът е писан набързо, защото ситуацията е необичайна. Тя поиска от всички депутати да бъдат солидарни и отговорни и предложи, след като законът бъде приет, работна група да преработи части от него.

„В най-новата ни история за първи път имаме обявено такова извънредно положение. Мерките са свързани със социалната изолация, защото това е единственият доказан до момента подход, който ограничава разпространението на коронавируса. Трябва да се обсъждат и икономическите последствия, но трябва да направим и така, че да спасим човешки животи“, коментира тя.
 
От изказването й стана ясно, че и тя самата ще има предложения между първо и второ четене. Дариткова ще поиска да отпадне текстът, според който се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева, което според Дариткова е излишно, защото медиците са отговорни.

Приетият на първо четене закон обобщава повечето мерки и ограничения, които бяха наложени със заповед на различните министри.

Ограниченията за работа на търговските обекти остават в сегашния вид
, регламентират се обявените наказания за нарушаване на карантината, въвеждат се възможности за дистанционна работа на администрацията. Дава се възможност за директно разпределяне на европейски средства, а на работодателя - да задължи служителя да ползва годишния отпуск; служебните пътувания се спират, за частните в чужбина се въвежда задължителна застраховка и др.

В закона влизат и всички противоепидемични забрани
за работа на нощните заведения, барове, кафенета, културни институции, както и затварянето на детските градини, училищата и университетите.

Забраняват се плановите операции, свижданията в болници и затвори, женските и детските консултации.

Изрично се забраняват командировките и обученията в страната и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 30Новината май ще се окаже истинска, не е фалшива.Трябваше обаче да уточниш, че новината е съвсем прясна, топла, пареща дето се вика.Има статия в Гардиън, че това лекарство е излекувало болни в две изследвания в Китай. Новината е от днес, 18 март.Става въпрос обаче за съвсем ранни резултати, така че ще мине време, поне месец, два за да се докаже със сигурност.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исландия беше във голяма криза и като изгониха банкерите изведнъж дръпнаха напреде... да бачкаш като луд за да пълниш гушите на Световната банка ? Тръмп по едно време искаше да ги купи за да ги пороби и тях.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отчет за държавните брифингите и мероприятия и парите използвани за това
45
4
 
9
 
! Отговори
ASD преди 4 години
Като ще падат лихвите, айде всички в банките да вземаме...ихууу
44
2
 
11
 
! Отговори
Anton преди 4 години
Ограничете възрастните хора. Обикалят по магазините, по автобуси и т.н. без никакви предпазни средства. Забранете им да излизат. Както и хронично болните. Нали те бяха най уязвимата група? Налагаме драконови мерки а тези, които могат да го изкарат "на крак" ги зариваме с рестрикции....
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме отчет на парите за корона вируса да публични. Да знаем дали поне гладуваме справедливо
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То май само туй остана от комунизма и понеже туй дето комунистите го построиха не можаха да го боядисaт, взеха че го откраднаха.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме списък с дарените апарати и консумативи да е публичен. Не после да зачислени, като закупени.
40
6
 
12
 
! Отговори
ASD преди 4 години
Свободен пазар няма....всичко е както богатите решат. Използват държавата и институциите за инструменти. Свободният пазар е лъжа
39
8
 
13
 
! Отговори
ASD преди 4 години
защо да падат лихвите по кредитите, нали е свободен пазар....аз кредити нямам и съм заложил на това че ще се вдигнат.......хайде да ядем и пием на кредит и като дойде криза от държавния резерв да си плащаме
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГуфуАбе той банкера отде ги взема тиа пари, че да ги дава бе да не ги взема от теб и мен и да си ги печати от въздуха. Значи банкера ти дължи на теб пари не ти на него.
37
4
 
14
 
! Отговори
ВЪЙ преди 4 години
Сега е момента ДДС да падне за всичко на 5% и 10% СПЕШНО!!! Не да овъртат и да се чудят отново как да скатаят нещо от цялата работа!!! ***
36
4
 
13
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 4 години
РЕЗЕРВА Е НА СЕЛО!ТЪКМО ВЕЧЕ ТРЕВАТА ПОКАРА!ШЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ, ДАЖЕ И ПРЯСНА КОПРИВА!!!ПЪЛНА Е СЪС ЖЕЛЯЗО И ВИТАМИНИ!САМО ЕКО-ХРАНИ, БАКЕ... ХАХАХААА
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как народа нямал пари бе хора? Прибраха се по домовете си, накупувана цименти, викнаха бригади и едни бормашини пищят в блока. Същинките тия с ремонта до вчера пищяха, че щял да им отиде зян бизнеса! Изобщо не ги интересува, че съседите им са по домовете им, че всички деца,са по къщите, някои учат онлайн. Ние излязохме навън за да има детето урок по математика, защото не чуваше госпожата. Целия блок е навън! А горкичките бедни ремонтират и не нарушават забраните, нищо че цял блок стои навън в
34
7
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЩОМ СТАВА ДУМА ЗА ПРИСВОЯВАНЕ И ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ТАМ БОРИСОВ Е ПЪРВИ :D
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Favipiravir !Ти отде знаеш, че е лекарство да не си го правил ти самия. Мечтата на Бил Гейтс е да ти набие една ваксина детo ще те стирилизира или ще обърнеш резбата.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се качат лихвите по депозитите, защото сега реално работите с нашите пари.
31
5
 
9
 
! Отговори
Да, бе.... преди 4 години
И КАТО ИЗПУКАТЕ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ, ПОСЛЕ ОТ. НИНОВА ЛИ ШЕ СИСАТЕ, БЕ... ХАХАХААА.....
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите от Ухан са успели да тренират един комар и са го пратили във Перник да изпие водата и после да иде във Банско, където да зарази хората със опасни заразни вируси. Утре Китай като насочи армия от тренирани комари към нас и има истинска заплаха какво ще отворим ?
29
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще намерят в държавният резерв? Нищо!Както от излишък отидохме на милиарден дефицит, фискалния резерв и той е пунта мара.Опоскана и ограбена от шайката държава, но хорицата ще си плащат всичко.А какво правят в останалите държави, какви социални мерки предприеха?Даже Сърбия прави повече от нас, а ние сме уж в ЕС, нали и оттам ще дойдат едни пари?Но нашите управници са свикнали само те да ги усвояват, да не оставят и троха на народа.