В криза сме! Да се отвори държавния резерв, да паднат лихвите по кредитите

С уговорки и под условия законът за извънредното положение мина
105

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на първо четене Закона за мерките за извънредното положение заради коронавируса, въведено с решение на НС на 13 март.
Още по темата

В петък той ще бъде обсъден и на второ четено, но след това работна група ще прави нови промени, защото управляващите се съгласиха с опозицията, че е писан „на коляно“ и има нужна от поправки.
 
По време на дебата днес стана ясно, че всички парламентарни групи ще имат предложения между първо и второ четене на новия закон.

От „Атака“ ще предложат да отпаднат лихвите по кредитите на граждани и малки фирми.

Според Десислав Чуколов от извънредното положение страда най-много малкият бизнес, а българската икономиката работи месец за месец.

„Прекъсването на работа дори и за седмица е пагубно за хората. Предлагаме да се създаде щаб към социалното министерство, в който да се включат синдикатите и да се реши как да се помогне реално на хората“, каза той.

Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!

БСП ще предложи в закона да бъде записано, че ще се отвори държавният резерв заради липсата на предпазни маски и облекла, че ще бъде актуализиран бюджетът, че ще се приемат крути мерки за ограничаването на спекулата, че ще се намери механизъм да се включат и частни болните в овладяването на кризата.

„Трябва да се мисли и за пакет от социални мерки след кризата, защото икономиката ще пострада сериозно“, отсече червената шефка Корнелия Нинова.

Според нея в закона има и добри предложение като тези за социална изолация, ограничаване на масовите прояви и отлагане на сроковете за делата, но има и неприемливи текстове.

Тя смята, че в закона не е посочено, че държавата поема своята отговорност, а я прехвърля на бизнеса и обществото.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също смята, че законът трябва да претърпи доста сериозни промени. Според него има доста излишни текстове като един от тях е включването на цялата заповед на МЗ, което не било нужно.

След острите критики на опозицията председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призна, че законът е писан набързо, защото ситуацията е необичайна. Тя поиска от всички депутати да бъдат солидарни и отговорни и предложи, след като законът бъде приет, работна група да преработи части от него.

„В най-новата ни история за първи път имаме обявено такова извънредно положение. Мерките са свързани със социалната изолация, защото това е единственият доказан до момента подход, който ограничава разпространението на коронавируса. Трябва да се обсъждат и икономическите последствия, но трябва да направим и така, че да спасим човешки животи“, коментира тя.
 
От изказването й стана ясно, че и тя самата ще има предложения между първо и второ четене. Дариткова ще поиска да отпадне текстът, според който се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева, което според Дариткова е излишно, защото медиците са отговорни.

Приетият на първо четене закон обобщава повечето мерки и ограничения, които бяха наложени със заповед на различните министри.

Ограниченията за работа на търговските обекти остават в сегашния вид
, регламентират се обявените наказания за нарушаване на карантината, въвеждат се възможности за дистанционна работа на администрацията. Дава се възможност за директно разпределяне на европейски средства, а на работодателя - да задължи служителя да ползва годишния отпуск; служебните пътувания се спират, за частните в чужбина се въвежда задължителна застраховка и др.

В закона влизат и всички противоепидемични забрани
за работа на нощните заведения, барове, кафенета, културни институции, както и затварянето на детските градини, училищата и университетите.

Забраняват се плановите операции, свижданията в болници и затвори, женските и детските консултации.

Изрично се забраняват командировките и обученията в страната и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Добро утро как спа. Това е новина от месец и половина, в резултат на която се вдигнаха акциите на производителя и държащия патента Fujifilm доста сериозно. Ти сега ли се събуди и го прочете това? Всъщност, новината е, че МОЖЕ БИ помага. Преди време беше потвърдено, че наистина помага (ама не са сигурни на 100%). Тествано е върху хиляди болни още от ноември и има положителен ефект. В Европа изобщо не се предлага.
27
1
 
7
 
! Отговори
Да 31 преди 4 години
А ти си доказателство, че срещу глупостта, невежеството и простотията лекарство НЯМА!
26
4
 
8
 
! Отговори
Favipiravir ! преди 4 години
Има лекарство срещу вируса : Favipiravir ! До 4 дни убива вируса ! Японско е и е разрешено от 2014 г.
25
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 4 години
Озаптете най напред спекулата!!!
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме в криза, нали сме в ЕС и ЕС е най-великото нещо на света. Нека кажат сега колко време лъгаха хората и що се държат за ЕС като удавници за сламка ?
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Boko boЗа краденето по себе си ли съдиш?
22
0
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
да се отвори държ резерв да се види какво има и какво няма преди години имашескандал около този резерв имаше министерство на бедствията и авариите което седържеше от дпс
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ме водят платена отпуска, но нали трябва да ми я платят? От къде пари, като не работим? Ако съм в неплатена- как да се справям с разходите за сметки и пазаруване?
20
8
 
9
 
! Отговори
Гуфу преди 4 години
До 12Пич изобщо не разбираш материята. Стоката на банката са парите. Както на пазара продавача е взел доматите за 2 лева кг. а ни ги продава за 3.5 лева, така банката ги "купува" от гражданите, депозити, на няква цена и ги "продава" на други, кредити, със съответната печалба. А ако не искаш да "работи" банката с твойте пари, затваряй ги в буркани или, ако ти е скъпо, ръгай в дюшека. Ти избираш. Апропо са 2-3 държави от ЕС в момента са с по-ниски лихви по кредитите от нас.
19
0
 
10
 
! Отговори
gele преди 4 години
ама има ли още държавен резерв. няши и вяши протежета.
18
0
 
16
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Ши стига глупости като искат да съкратят всички сервитьори бармани и тн,държавата ще се погриже за тях,после всички сибственици връщат евро пари държавни пари и прочее. Не стига че 99% от хотели ресторанти казина не си осигуряват служителите на реалните заплати укриват данаци и сега най некорекните работодатели ревнали. Тва е 60% от нетната запалта кво повече искат да са си плащали реалните данаци тия 60% друга стойност щяха да имат но уви.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е стабилна, колкото един дърт прилеп от Вухан. Теменужка ще купи втори генератор на всички болници щото те си нямат, естествено ще ги платим от държавния резерв, а с парите Теменужка ще си купи бански и ще иде във Банско да им занесе храна на бедстващите и умиращи на тълпи групи хора умиращи от масова смърт.
16
2
 
32
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
В момента се краде като за Олимпиада! Дневният ред е само за короната, а през това време Тиквата и кохортата около него пълнят гуши като за последно.
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е едно безогледно ограбване на държавата пред погледа на овците, уплашени да не хванат хрема. Все едно телефонен измамник и шашнат пенсионер.
14
16
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
С предложенията си социално отговорните другаре от БСП и АТАКА за пореден път искат да я разтурят тази държава за да може тя отново да стане предградие на Матушката им, те предварително изпратиха децата си в Щатите, а нас кучета ни яли ... !!!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банковата система е много над всички правителства и всички тези говорещи вратовръзки. Там никой от тях няма думата.
12
0
 
13
 
! Отговори
юруш преди 4 години
Ами аз като не изплащам кредит, какъв лозунг да издигна?
11
1
 
24
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
Затворете бързите кредитиИли който иска да дава - мах 10% годишна лихва. ! Не само да рекламират а да пишат с големи цифри..вземате 1000 лв връщате 1800..!!!Народа 80 %е тотално неграмотенМисляг че едва ли не кредита е сициал
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може при депозит лиихвата да ти е към 0, а като теглиш кредит банките стрижат стабилно в крайна сметка банките оперират с парите на народа.
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ех ,каква Тишина от нашите олигарси ! .как нема някой да се изтъпанчи па да каже - Те ,крадох крадох ,ама Е сега давам 5 Милиона за държавата и Народа !или па са на първа линия да мародерстват