В криза сме! Да се отвори държавния резерв, да паднат лихвите по кредитите

С уговорки и под условия законът за извънредното положение мина
105

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на първо четене Закона за мерките за извънредното положение заради коронавируса, въведено с решение на НС на 13 март.
Още по темата

В петък той ще бъде обсъден и на второ четено, но след това работна група ще прави нови промени, защото управляващите се съгласиха с опозицията, че е писан „на коляно“ и има нужна от поправки.
 
По време на дебата днес стана ясно, че всички парламентарни групи ще имат предложения между първо и второ четене на новия закон.

От „Атака“ ще предложат да отпаднат лихвите по кредитите на граждани и малки фирми.

Според Десислав Чуколов от извънредното положение страда най-много малкият бизнес, а българската икономиката работи месец за месец.

„Прекъсването на работа дори и за седмица е пагубно за хората. Предлагаме да се създаде щаб към социалното министерство, в който да се включат синдикатите и да се реши как да се помогне реално на хората“, каза той.

Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!

БСП ще предложи в закона да бъде записано, че ще се отвори държавният резерв заради липсата на предпазни маски и облекла, че ще бъде актуализиран бюджетът, че ще се приемат крути мерки за ограничаването на спекулата, че ще се намери механизъм да се включат и частни болните в овладяването на кризата.

„Трябва да се мисли и за пакет от социални мерки след кризата, защото икономиката ще пострада сериозно“, отсече червената шефка Корнелия Нинова.

Според нея в закона има и добри предложение като тези за социална изолация, ограничаване на масовите прояви и отлагане на сроковете за делата, но има и неприемливи текстове.

Тя смята, че в закона не е посочено, че държавата поема своята отговорност, а я прехвърля на бизнеса и обществото.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също смята, че законът трябва да претърпи доста сериозни промени. Според него има доста излишни текстове като един от тях е включването на цялата заповед на МЗ, което не било нужно.

След острите критики на опозицията председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призна, че законът е писан набързо, защото ситуацията е необичайна. Тя поиска от всички депутати да бъдат солидарни и отговорни и предложи, след като законът бъде приет, работна група да преработи части от него.

„В най-новата ни история за първи път имаме обявено такова извънредно положение. Мерките са свързани със социалната изолация, защото това е единственият доказан до момента подход, който ограничава разпространението на коронавируса. Трябва да се обсъждат и икономическите последствия, но трябва да направим и така, че да спасим човешки животи“, коментира тя.
 
От изказването й стана ясно, че и тя самата ще има предложения между първо и второ четене. Дариткова ще поиска да отпадне текстът, според който се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева, което според Дариткова е излишно, защото медиците са отговорни.

Приетият на първо четене закон обобщава повечето мерки и ограничения, които бяха наложени със заповед на различните министри.

Ограниченията за работа на търговските обекти остават в сегашния вид
, регламентират се обявените наказания за нарушаване на карантината, въвеждат се възможности за дистанционна работа на администрацията. Дава се възможност за директно разпределяне на европейски средства, а на работодателя - да задължи служителя да ползва годишния отпуск; служебните пътувания се спират, за частните в чужбина се въвежда задължителна застраховка и др.

В закона влизат и всички противоепидемични забрани
за работа на нощните заведения, барове, кафенета, културни институции, както и затварянето на детските градини, училищата и университетите.

Забраняват се плановите операции, свижданията в болници и затвори, женските и детските консултации.

Изрично се забраняват командировките и обученията в страната и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Талибанинът преди 4 години
Ха така, на дефицит бил Бантустаня, що тъй:)))???Де са Тиквоний Рапонски Първи(да се свети Името Му)и лакея му... Мамин Владко да обяснят:)))???Не беше далеч времето, га всичко цъфтеше и едни два милиарда минаха Океана за закупуването на "жизненоважните" за нацията самолети, при това... авансово:)))?!?
87
1
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Крайно време е да се промени алчността на банките.Неможе лихвите по депозити да са "0,01" процента ,а лихвите по кредити да бъдат 6-10% /60-100 пъти/ по високи.Нормално е съотношението да е 2пъти,маx 3 пъти,както е в нормалните държави.Банките ограбват народа NON STOP. Неможе гражданите които имат пари на депозит да не получават нищо,а само банките да имат свръх печалби от парите на вложителите.Ако това не е ГРАБЕЖ,незнам кое е...
86
3
 
10
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Каква криза бе хора.Прехода започна защото бяхме в криза,тогава бях на 20г.сега съм на 50г и прехода с кризата продължават.Давате ли си сметка,че тези всички политиците които ни управляваха убиха няколко поколения.От преди 2 год. се говореше за нова фин.криза,чудех се как ще станете и ето стана.Та думата ми е за пенсионерите.Парковете,улиците и магазините са пълни с пенсионери от рисковите групи,та питам кого трябва да пазя да не заразя и защо след това пак ние ще носим тежеста на кризата.
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съхранява се в сащ - 3 милиарда за черни дни ама не за нас а за американчетатаа слугите им ни разиграват пиески по телевизиятас надеждата по-бързо да намалее населението и те да си останат с пълни гушки
84
6
 
8
 
! Отговори
Татул преди 4 години
По Коледа всички ли фалират, като цял свят спира да работи за 15 дена?Стига с тези глупости. Иде мор. В цял свят е така. Кротнете се за месец два да мине това чудо по бързо и с нови сили да се действа. Сега всеки търси някакви активи и изгоди от ситуацията. Най големия актив е , ако можем да се съхраним като хора и да оцелеем. Това е. И ако не можем да го направим сега, когато има заплаха за всички, то по добре да я няма тази държава. А за спекуланти и мошеници в такава ситуация само бесилка...
83
0
 
5
 
! Отговори
РЕЗЕРВ НЯМА, А БНБ преди 4 години
Верно ФЕД "печата" виртуално пари от нищото и квадрилиони мое раздаде бай Доналд, но кКОЙ казва, че БНБ не може да печата, още не сме влезли в ЕРМ2, форсмажорни обстоятелства са. Би трябвало да може, не знам да запитат ЖУРНАЛИСТИТЕ - ШЕФА НА БНБ, той трябва да знае/за какво взима 50хил.заплата/ или поне юристите на БНБ трябва да знаят...Ама да имаше и КОЙ да ПОПИТА.
82
0
 
25
 
! Отговори
честно преди 4 години
Ами ние от 30 години сме в криза. Аз само това чувам през целия си досегашен живот.
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
резерв от нещо има само в складовете на армията и той е за война.Другото отдавна, даде фира, с неясен статут....в неясни складове на неясни фирмички
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, ще ви свалят да ви вземат и долните ***, а вие щем им се молите и да ви *** отзад. Тъпо племе, бетер животни на заколение.
79
2
 
18
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Резерв - какъв резерв? Горанка - нали го продадохме отдавна? То Държава няма, тия резерв им се приискал...
78
2
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Държавен резерв отдавна няма.Мечтайте си.
77
1
 
11
 
! Отговори
до80 преди 4 години
тръмп щял бил да раздава долари. мислете малко бре - хамерите си печатат доларите, имат си печатница . българия НЯМА ПЕЧАТНИЦА за пари. ако българите издумкат резерва ше ядат дедoвия. щото после ше требе да се връщат едни пари.
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барба *** се хвали, че щял да изнася спирт за Хърватия, обаче в нашите аптеки никъде няма, а уж отвориха държавния резерв за спирт. Лъжец!!!
75
0
 
8
 
! Отговори
билет за америка преди 4 години
за америка аз ще ида с две консерви риба,да видя аз?????....американци как седят,уиски как пият и долари броят....вземи ме джей ар в далас ти...някой преди години беше написал че USD dollars били като тоалетна хартия!!!....затова ли хората се запасяват с тоалетна хартия да имат спестени пари в брой да са им по ръка за това ли???/
74
1
 
18
 
! Отговори
sumenson преди 4 години
ЕДНИ НЯМАТ ПАРИ ЗА ХЛЯБ А ДРУГИ ЗА САМОЛЕТ
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ обмислят да започнат да раздават безплатни пари на хората за да стимулират икономиката и потреблението. Тръмп каза че скоро имат готовност да раздадат 1 трилион долара.
72
23
 
5
 
! Отговори
пояснение преди 4 години
абе другарко "загрижена" импексова, държавния резерв ше се отвори когато трябва!има хора които решават това!ти си другарката никоя за да ти се угажда на любопитството да видиш какво няма или има в този резерв!айде почвай да се готвиш за 9 май.
71
23
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Този резерв много бърка в очите на Нинова. А БСП защо няма резерв ? Виждаме колко е важно, да имаш бели пари за черни дни.
70
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как ще си платят кредитите ако не работят няколко месеца хората?Откъде пари?
69
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
резерва е в сметките на герберастите и той вече не е държавендържавен резерв няма- разберете го най после и не таете празни надежди за помощще ви показват шоу по телевизията и който оцелял оцеляле сега дава от китай хората си седят по къщите и им се разнася храна и водацял месецкога ще ги стигнем китайцитедето им се присмивахме преди 30 годинии с право защото ние имахме промишленост и силско стопанство сега имаме овце и гербави овчари дето ги стрижат