ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини

Двата текста паднаха от Закона за мерките за извънредното положение
Обновена: 23 мар 2020 09:46 | 23 мар 2020 09:46, Камелия Цветанова
260
ГЕРБ се съгласи с ветото на Радев за спекулата и фалшивите новини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от правната комисия от ГЕРБ се съгласиха с ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, свързани със спекулата и разпространението на невярна информация за коронавируса.

Единодушно законотворците от правната комисия решиха, че двата текста отпадат, защото не могат да бъдат прецизирани.

Още по темата

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че сигнали от бизнеса против мерките срещу спекулата са били подадени още на следващия ден след приемането на закона.

Той напомни, че предложението за този текст е било на БСП.

„При второто четене на закона, за да бъде  постигнат консенсус ГЕРБ го подкрепи дори с ясното съзнание, че формулировката не е правилна, но със съзнанието, че политиците трябва да покажат, че са единни в този момент“, коментира той.
 
Ципов припомни, че премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че при по-прецизна формулировка текстът може да остане, но такава не може да може да бъде постигната. Така че решението в крайна сметка беше текстът да отпадне.

Според президента Румен Радев битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреди още в събота, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

В изявление по-късно в неделя Министерския съвет премиерът Борисов каза, че властта е готова на отстъпки и спорните текстове ще бъдат променени.

Предстои депутатите да гласуват ветото и в пленарната зала  извънредно днес от 13 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парламент от калинки, с най големия бръмбар начело
69
7
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Сомор-Улят демонстрира пълната управленска немощ на ОПГ ГЕРБ! ГЕРБ издишат тоталише! Затова започват да се прискимичват към БСП и да я пикоткват в управлението. Така, ако стане гаф в напечената ситуация, Борисов пак ще има с кой да си умие ръцете за пред електората, който инак не следи изтънко политиката в Бълагрия, която обаче, пряко го касае. Идеята на Борисов е да ползва ситуацията, за да ликвидира системната опозиция.
68
16
 
9
 
! Отговори
GSM преди 4 години
Имало е недоразумение в комуникационните канали между Зеления Чорап и БСП. Но вече е взето решение за по-добра координация между тях за да не се получават конфузни ситуации като вчера :D
67
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали вчера много се пъчеха всякакви гербаджии за инпийчмънт - от Калин Сърменов до Дариткова. Днес мекия и приеха поправките
66
16
 
33
 
! Отговори
- преди 4 години
10 минутки обръщение на Радев срещу 2 часа защитна пледоария на Борисов!Резултат 100 : 1 ! Безапелационно пролича разликата между високия интелект на държавника генерал Радев и изпълнителя на заповеди послушника назначения генерал от пожарната Борисов!За умните това е факт, за 80 процентните няма смисъл да коментирам! За съжаление гласовете при избори се броят вместо да се претеглят! Съществен недостатък на "българската демокрация". Отделно се купуват и още повече манипулират.
65
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък като гледам, и Герб и БСП са се омотали като пилета в кълчища и не знаят какво правят. Явно Радев е прав, затова толкова бързо се събраха и ще отменят текстовете.
64
39
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този президент е изключително вреден за България и българите, трябва да има начин да бъде премахнат от този пост.
63
5
 
15
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 4 години
Направиха проектозакон от две скапани части. Едната (ограничаване на свободата на словото) по-скапана от другата (задържане на цените на при условие, че газта и бензина са надолу с 40%). Сега очаквано махнаха по-скапаната част и оставиха другата скапана част и плебсът и на това е доволен. Извъртяха ви милиционерски номер, но масовият български мозък е твърде изгладен от 75 години комунизъм, за да го прозре. И безропотно се подчинява. Лъжат го с червейче на кукичка, толкова е лесен за манипулация
62
12
 
17
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
Радев май нещо не се разбра в *** и оттам се получи недоразумението :)
61
23
 
13
 
! Отговори
ист преди 4 години
Голям майтап. Президентинът толкова се обърка в злобата си към ГЕРБ, че изрита БСП.поговорка -когато правиш на някого зло, може да се окаже че му правиш добро.
60
22
 
8
 
! Отговори
нещо като нищо преди 4 години
Това нещо, като нищо, наречено президент, отново се самозадоволи, изливайки омразата си към тези, които се опитват да минимизират щетите включително с човешки животи по време на епидемията. казват, че омразата му помага за да получи ерекция. Е, този път не му се получи, мислещите хора застанаха срещу него.
59
13
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
След като в началото когато се зараждаше кризата "Национално отговорния президент" не знаеше как да отреагира и просто мълчеше, дойде ред и той да напомни за себе си, като започна с ветото си да бави действията на правителство, внасяйки незначителни поправки с които накъса работата "на парче" ... накрая се обърка и започна да цензурира дори предложенита внесени от вокалистите му на "Позитано 20" ... !!!
58
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не казва, че от това седене вкъщи отслабва имунната защита и се срива имунитета и ставаме податливи и на банални инфекции.
57
7
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Тиквата е...бетониран,докато приключи...аферата с короновируса.Тя ще...приключи докато и на остров Тамбукто...Извънредното Положение падне;а то още не е...започнало.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ядене стрес и седене наддадох яко,вече настрани минавам през вратите.Явно целта е да си седиме в къщи и да се угояваме за да няма кой да скочи после да ги свали тия!
55
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на президента Радев. Той доказа , че е независим политически и е най достойния народен президент на България
54
1
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
текста не бил правилен но за да изглеждаме красиво пред народа ... циркаджии
53
13
 
26
 
! Отговори
??? преди 4 години
Дали ще останат живи поне 10% от хората в България, ако ГЕРБ продължи да управлява до края на епидемията на коронавирусът?
52
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Акълници, нали замразяването на цените обхваща и цената на тока и парното бе?! Нали очакваме намаление на цената на газта, а то няма да се случи, ако цените на всичко са замразени?! Спекулата със стоките е друг въпрос, има си органи, които да се борят с нея. Те да си вършат работата, това иска Радев!
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе всички са комунисти бе не разбрахте ли вече?И са на всеки метър вече а не на километър!