Радев: Ограничаването на COVID-19 иска информация в реално време

Дълго задържане на ограниченията можело да има разрушителни последствия
Обновена: 27 мар 2020 19:28 | 27 мар 2020 19:16, Красимир Ангелов
203
Радев: Ограничаването на COVID-19 иска информация в реално време
Снимка: Президентство

Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения и нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани.

Още по темата
От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата, съобщават от правителствената информационна служба.

Президентът отбеляза, че представителите на най-бързо прогресиращия сектор у нас – информационните и комуникационните технологии, са реагирали на кризата не с паника, а с предложения и идеи за нейното по-бързо овладяване и преодоляване. Колкото по-често се говори, че в настоящата ситуация сме били във война, толкова по-често трябва да се и напомня, че изходът от всяка война зависи от навременната, всеобхватна и достоверна информация и ефективното управление, заяви президентът Радев.

Той припомни думите на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, че "не можеш да се бориш с огън със завързани очи".
 
По думите на президента е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот.

"Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус", посочи Румен Радев.
 
От компанията обясниха, че програмата е базирана на практики, използвани от други страни.

Програмата предвижда въвеждане на информация както от здравните власти, така и от гражданите. Органите за оперативно управление могат да предоставят данни за лечебни заведения, леглова база, зона под карантина. Гражданите на абсолютно доброволен принцип и с гарантирана анонимност могат да въвеждат здравния си статус и да получават известия за инфектирани зони или комуникация с установен с коронавирус пациент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
3
 
! Отговори
Мръсното Майче преди 4 години
До АнонименАми така и трябва - комунисти и фашисти се гонят със огън.
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От БСП дадоха примери за откровени заплахи към членове на СИК и РИК,претърсване на партиен клуб и забрана за провеждане на предизборна кампания.Общинският лидер на партията във Видин Димитър Велков съобщи за нахлуване на полицаи в един от партийните клубове в града.Униформените наредили на социалистите,които били там,да напуснат. Останал само председател на ОПО. Полицаите иззели протоколната книга на партийната организация. В нея освен протоколи от събрания се съдържат и лични данни
115
6
 
3
 
! Отговори
диктатурата ГЕРБ преди 4 години
"През последната седмица върху левицата се оказва административен,полицейски и икономически натиск. Държавната администрация, която трябва да организира и гарантира изборния процес, използва своите структури, за да репресира. Спомняте си Галиче и модела "Ценко Чоков". Днес този модел се изпълнява от държавата",
114
4
 
4
 
! Отговори
Диктатурата ГЕРБ преди 4 години
Общинският лидер на партията във Видин Димитър Велков разказа за нахлуване на полицаи в партиен клуб. Униформените иззели протоколната книга и ксерокопирали имена на активисти на партията и ги заплашвали. Лидерът на БСП в Борован Петър Станев бил предупреден, че ако постави предизборна шатра, ще си има работа с МВР.Преди седмица на оперативка в областните дирекции във Видин, Враца и Монтана с всички шефове на РПУ е дадено да се разбере, че ако ГЕРБ загуби евровота, ще бъдат разпръснати из стран
113
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев знае ли какво е информация в реално време..
112
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да мачкате президента ни,който е представител на нацията,***,големи гадини сте!
111
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е топ летец и знае 3 езика.... А суджука да вземе да си дочете непрочетения Винету... Иначе е ясно, че "говори" с преводач с европейските лидери! Т.е. разсмива ги с простотиите си... Да не е човек на мястото на преводача!
110
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, не...този ще надмине и Плевналиев! Нищо казващ, нищо правещ, но пари получаващ!Жалко. В такова време се вижда кой колко струва!
109
7
 
20
 
! Отговори
Защо така ? преди 4 години
Статийката е за безполезния Радев а троловете на БСП все пишат за ГЕРБ !
108
7
 
22
 
! Отговори
ф преди 4 години
Радев е много умен човек - той каза, че слънцето изгрява сутрин и залязва вечер. Хвала на такива титани на мисълта. Какво щяхме да правим без тях?!
107
9
 
8
 
! Отговори
23 Май 2019г. преди 4 години
.......Преди седмица е била направена оперативка в дирекциите във Видин, Враца и Монтана на всички шефове на районни управления и им е дадена ясна задача как трябва да работят в изборния процес(в полза на ГЕРБ). МВР не просто не осигурява честните избори, МВР взима страна на една политическа сила,
106
7
 
4
 
! Отговори
23 Май 2019г. преди 4 години
23 Май 2019г.вчера социалистите дадоха подробности за намеса на униформени в предизборната кампания във Видин, Лом и Враца.От левицата разкриха, че във въпросните РПУ-та е имало закани към служителите,че ако ГЕРБ не спечелят изборите,те ще бъдат разформировани и пратени да работят на други места.Преди седмица е била направена оперативка в дирекциите във Видин,Враца и Монтана на всички шефове на районни управления и им е дадена ясна задача как трябва да работят в изборния процес. МВР не ***
105
10
 
8
 
! Отговори
mazen преди 4 години
Що за човек трябва да си, щом в такива времена като тези, плащаш на ***???ГРЕБ, вас питам, *** народен!
104
6
 
16
 
! Отговори
Ура другари ! преди 4 години
Радев иска данни в реално време - това е неговия принос в борбата с коварния вирус !
103
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Укрива се много информация за коронавирусът. Едва ли ГЕРБ ще я въведат в тази ИС.
102
5
 
5
 
! Отговори
23 Май 2019г. преди 4 години
23 май 2019г.Шефът на полицията в Монтана старши комисар Ивайло Антонов е подал оставка, съобщиха от МВР. Официалното обяснение е, че напуска системата по собствено желание. Новината идва само ден, след като от БСП направиха разкрития за брутален натиск от страна на полицията върху активисти на социалистическата партия в цялата страна.Оставката е потвърждение, че МВР се използва за оказване на влияние върху изборите в полза на управляващите(ГЕРБ)
101
6
 
20
 
! Отговори
Излел е преди 4 години
Тоя излаза всеки месец изпод полатана жена си да оплюе някого и пак се прибира. Само празни думи , без никакъв смисъл.
100
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
85% от заразените с корона вируса го прекарват без да усетят почти никакви симптоми.
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмите вече са подготвили уведомленията, следващата седмица ще ги връчат на съкратените. Но по добре без работа и гладни и да ни изгонят и да ни вземат жилищата, отколкото да се заразим от корона вируса, една 83 годишна жена е починала от сърдечни проблеми и е имала и корона вирус. По-добре без работа уволнени.
98
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не ни харесва президента Радев,да си излиза на палатка!Ние сме гласували за него,а не платените ***!