АИКБ: Мярката 60/40 предполага несправедливост

Някои браншове ще пострадат повече от други
8 апр 2020 22:16, Боряна Павлова
19

1539 гледания   |  Още видео

След прецизирането на мярката 60/40: Доволни ли са работодателите?

"Излязохме с позиция след изменението, в която не подкрепихме изцяло предложението за поемане на осигуровките. Това е недостатъчна мярка, въпреки че е в правилната посока", каза за "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Още по темата

По думите му тази мярка не е удобна за предприятия, които са преустановили дейност или такива, които нямат спестявания.

"За по-малко от 20 дни имаме около 62 000 безработни. Предложихме като алтернатива да бъде копиран германският модел. При тях Агенция по заетостта поема 60% от нетното възнаграждение, без да има изискване за доплащане до 100% от възнаграждението на предприятията. Така остават заети в предприятията", добави Иванов.

Според него мярката 60/40 предполага несправедливост и в нито една европейска държава заместването на трудов доход не предполага той да е заместен на 100%.

"Когато не се полага труд, не е възможно компенсацията да е в размер на 100% - в Германия, Австрия това не се прави. Някои браншове ще пострадат много повече от други. Отминаването на здравния проблем не е пропорционално обвързан с отминаването на икономическата криза", изтъкна в ефира на Bulgaria ON AIR шефът на АИКБ.

Той допълни, че безлихвените кредити са възможност, която ще осигури ликвидна подкрепа в българските предприятия.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Трудещ се капиталист преди 1 месец
Ние също имаме право на компенсации и държавна защита. Знаете ли колко труд се изисква да изкараш годината на загуба и да не плащаш корпоративен данък...
17
1
 
2
 
! Отговори
6 магазина преди 1 месец
С тия 6 магазина едва успях да спестя 30000 лв за 3 години и ги раздадох всичките за компенсации. Сега стоя вкъщи и си ръфам цървулите...
16
1
 
1
 
! Отговори
АИКБ преди 1 месец
Тези почнаха да защитават правата на трудещите се. Направо се разплаках от умиление! Агнето потъва и вълкът го спасява... Дисниленд и Мирамакс! Като вчера КНСБ с отрудилите се шефове на държавни агенции и министерства.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки вика Дайте ,държавата да ми Даде , Всеки гледа да Вземе колкото може повече .
Фирми с Милиони в сметките - Дайте !
Хора с евраки в джобите -Дайте !
АЛЧНОСТА ще ни затрие
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много моля платените защитници на шайката да ми посочат поне една държава в света, в която да има по-*** и неефективни мерки, отколкото у нас!
Поне една!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам мерките в Европа и после тия в България.
Пак гледам Европа, после пак България.
И осъзнавам, че случващото се у нас е пълна гавра!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде работодатели с практически спрял бизнес да извадят 40% да дават на работниците?В цяла Европа само държавата дава 60% на работника,който практически почива.Това е справедливо.А сега работодателя,за да не дава 40%,които той практически няма,изпраща работниците на борсата.Оттам обаче армия от безработни,глад,бунтове,и накрая падане на правителството.Това следва.А държавата можеше да плаща два месеца по 60% на работниците и всичко да отмине.Лаком г.з,кръв с..е.,това важи за правителството
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10, па стани и ти бизнесмн, и ти ще се давиш в пари. Ама немаш топки и пластмасовата бира те е размазала и за тоя живот беше квото беше. Деграде!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечтата на работонаемателите - държавата плаща заплата на техните работници, те печелят.

Пак са недоволни.

Трябва да станем европейци, с европейски данъци. Да се копира германската данъчна система, ставки.

Милионерите да плащат 60 процента данък, Печалбата да се облага с 60 процента данък.
9
2
 
2
 
! Отговори
Етикет преди 1 месец
богаташите първи ревнаха за пари!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве, 4-ти, имам клиент с 6 магазина за дрехи. Дрехите са само български. Има 30 човека персонал. Затвори и 6-те магазина, съгласно заповедта на здравния министър. За март плати заплатите, и парите бяха до тук.Това нездрав и недъгав бизнес ли е, а мукава ттъпа???? 60/40 не работи, защото собственика няма останалите 40%!!! Те няма от къде да дойдат защото магазините не работят. Да e6a и специалистите по всичко да e6a. Били бездарни хората, а ти свинска обувке, в коя дупка се свираш и акъл ръсиш?
7
2
 
2
 
! Отговори
!: преди 1 месец
Пак са недоволни....аз им предлагам да се преместят в Германия...само че там за няколко месеца и половината бизнесмени ще са в райета.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наливат пари в каца без дъно.
5
2
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Тази мярка въобще не върши никаква работа - питайте хората, които въртят бизнес. Тези пари трябва да достигнат до хората директно, защото практически те са тези, които изпадат в крайна нужда, а бизнеса пак ще потръгне като се отмени тая простотия с извънредното положение.. Въобще що за тъпотии?!
4
6
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Само така ще знаем, че предприятието е читаво , пази си работниците, плащало си е данъците и ще продължава да си ги плаща , и след кризата пак ще е читаво и ще си работи като преди ! Който плюе тази мярка е бил калпав, слаб производител, мижав платец към държава и работниците си , и затова по-добре да фалира !!! Ще остане жизнеспособната България , която ще се отърве от б.ок.лу.ка си !
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
60/40 е колкото е кръвното налягане на българската икономика. Предсмъртно.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата защо не каза кой ще взема пари и кой не? Искам черно на бяло да покажат че е изгодно за целия народ държавта да налива пари в частни предприятия, което аз не го вярвам така или иначе.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че някои ще са по-зле.

Винаги е било така. И при хората е същото. Защо трябва всичко да е по равно? Комунизма ли ще връщаме?