375 лв. за родители, грижещи се за децата си по време на пандемия

20 млн. лева са за тези от тях, които са в неплатен отпуск
Обновена: 11 апр 2020 11:32 | 11 апр 2020 09:20, Петя Славова
94
375 лв. за родители, грижещи се за децата си по време на пандемия
Снимка: БГНЕС

 Държавата отпуска еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск в размер на 375 лева., това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Министерски съвет. В него участват премиерът Бойко Борисов, както и министърът на финансите Владислав Горанов.

Още по темата

По думите на Сачева, новата помощ от държавата ще се дава при случаи, в които двамата родители или самотният родител нямат възможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи  и когато са изчерпали възможността за платен отпуск.

Помощта ще бъде налична от следващата седмица. Най-късно от вторник, хората които попадат в тази категория, могат да кандидатстват за нея. Отделени са 20 млн. лв за това като подоходния критерий е месечния доход на член на семейството да е 610 лв, колкото е минималната работна заплата.

"С тази мярка подкрепяме работещите родители и тези, които нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си", заяви министър Сачева.

Тя коментира и мярката на 60/40, към вчерашния ден общият брой на подадени заявление е 2016 за почти 30 хиляди работници и служители. Това е за девет дни, което е показателно според нея дали мярката работи. За трети пореден ден вчера има намален брой на регистрираните безработни, отбеляза още тя и допълни, че помощта би стигнала за 55 хиляди семейства.

Социалният министър обясни също, че се обмисля вариант за родители, заразени с коронавирус, на които им се налага да бъдат лекувани в болница. При такава ситуация ще се търси възможност децата да бъдат настанени при близки и роднини. При невъзможност и най-тежката възможна хипотеза, ще се търси механизъм с участието на социални услуги.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Нека не забравяме, че помощ щеше да има за всички, ако не взимаха заплатите си в плик. Именно тия сега "големите тарикати" са без работа. Един ми разправя горката му майчица, бедна шивачка я натискали да се осигурява на минимална, нямала избор, милата робиня Изаура. И хвърли 40к лв. през терасата на телефонни измамници. Миличката женичка, робиня. Нямали избор били. Направо да ги ожали човек.
30
4
 
17
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Очаквам на следващия брифинг Мутафчийски с гробовен тон да заяви, че има още един заразен, и Баце веднага да въведе всички Оруелови мерки!
29
7
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
Именно, ти само се изразяваш. Лаеш пред екрана, ама иначе чувам, че от години бачкаш за под 2000лв. и не смееш дума да кажеш на шефа си да ти вдигне заплатата. Ама в интернет- огромен. Революции прави, ще сменя системата. Пълен мишкар.
28
3
 
12
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
Те и ракиджиите от Лом бяха аху-ихи по партита и софри, ама убиха 2ма и заразиха 50. Пътуващият от Бергамо- подобен. И още няколко са подобните котила от крайно прости ***. Мерките са заради тях. И заради такива ***, като тебе, разбира се, които цял живот дават акъл и все искат да метнат системата. Айде още малко остана- ще се изпонапиете с домашарка по Великден и ще се натръшкате всичките по софрите от вируса. После ще плачете доста обаче.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баламите които бачкат и са най големите данъкоплатци , да го духат . Децата ми не взимаха детски защото семейният доход надвишавал (направо нарушавал) разбиранията на управляващите . Защо намалявате заплатите на лекарите ? Кой получи от онези прословути 1000 лева ?За колко време хората ще набавят нужните им документи за получаването на заветните 375лева ? На каква база изчислихте тази сума ?
26
5
 
10
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Няма да се изразявам грубо,както го правя обикновено.Кажете обаче господин Борисов,кое налага допълнително затягане,на мерките?!Те и сега,спрямо обстановката,са прекалени.....,а Вие искате още?!Е разбирам,че се изживявате,на ВЕЛИК ДИКТАТОР,но......Да попитам,ако наистина се влоши обстановката,тогава?!Автоматчик на всеки 100 метра,да стрелят на месо?! Минирани входове с детектор за движение?!
25
2
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Вечна Слава на Великия Вожд, Слънцето на Нацията, Любимия Ръководител, Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов! Бате Бойко ми даде геврече- Яж!- Бате Бойко ми рече! Ние много го обичаме, и Нашия Генерал си го наричаме! Ураааааааа! От *** от партия ГЕРБ!
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помощта да е според платените осигуровки, много моля! Хора със заплати в плик- никакъв толеранс. Нагли гастарбайтери берачи на малини и подобни, които се наредиха пред бюрата по труда- същото. Никакъв толеранс. На малцинствата- никаква помощ. Да се оправят. На Мими фризьорката от Люлин, неплатила стотинка данък и на Петко- продавачът търгаш от пазара- също никаква помощ. Когато укриваха всички данъци и се смееха как метнали лошата държава, им беше добре. Айде марш!
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 200 лв спокойно може да се направи поръчка от борса с основни трайни хр продукти служещи за три месеца.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ мисли за избирателите си
21
1
 
14
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 4 години
Борисов ще се опита с подкупване на отделни прослойки да уталожи напрежението и негодуванието на народа.Не се продавайте за жълти стотинки, защото после ще гладувате и мизерувате цял живот.
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** не разбира едно (нископлатеният ***, който взима заплатата под масата)- сам си си виновен, тарикат дребен. Ние, които плащаме всяка една осигурвка и се осигуряваме над прага издържаме всички вас, дребните тарикати. Защо ние не сме в неплатен отпуск? Защото нашият труд е ценен. Не сме гастарбайтери, изритани от ЕС, чиито труд е заменим от всекиго. Не може половин милион души да издържаме 2 милиона дребни тарикати със заплати в плик. Свърши тая. Да сте мислили.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Схемаджииите пак са измислили нов трик да гепят няколко милиона.
18
2
 
16
 
! Отговори
тТт преди 4 години
Хайде пак помощи за кафевия електорат. Там всички са самотни майки с наколко дечурлига. Нарочно не сключват граждански брак, за да взимат големи помощи като самотни майки. Естествено, че не работят! Защо да го правят?! Ей, накрая в тази иначе красива страна ще останат само политиците, кафевите и ***!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
марко преди 4 години
То и малкия и средния бизнес усетиха средния пръст и голямата загриженист за неговото оцеляване.Днес априлски мухи и сладки кузунаци за деца и родители.Драги управляваши,уважаеми сладкодумци,наслушахме се на приказки за лека нощ и розови сънища от държавата,а действия и дела, няма.Хайде, дано успеете да помогнете на хората с априлски лъжи!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за родителите от ГЕРБ.И за чавдарчетата у пуонерпетата от ГЕРБ-децаТези, които имат снимка с Вожда.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи бате, ако средния ви доход е над 610 лева на калпак - вие сте богати и не заслужавате помощ. А ако не сте богати, получавате цели 375 лева, дето не знам какво ще ги правите, ама не изкупувайте магазините, че да има и за богатите...
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъ много ми харесват тези пресконференции, бе!Значи, наливам първите сто грама домашна ракийка, жената наси мезето и не мой мъ отлепи от телевизора!Пресконференция не пропускам!!!!!!
13
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Аз по-слабоумни бозайници от нашите държавни управници не виждам да има. Няма и няма да има на тази планета. Как не виждаме, че в момента си водят предизборна кампания?! (Аз спасих Народа! Вижте колко смъртни случай имахме!)Но нека да е така! Цел живот сме били оцве и сега го доказваме. От утре задължително маски (навсякъде) искат да въведат.Маската колкото един хляб, хората без работа и финансови средатва, но ние маски трябва да си купуваме!Но нека. Нека чинно се подчиняваме на глупостта!
12
3
 
24
 
! Отговори
Gyonoff преди 4 години
Подигравка. Предлагам Сачева да живее с 375 лв на месец като самотна майка. Нямат срам.