50% от заведенията ще фалират, мерките неадекватни

Алармираха от Българската асоциация на заведенията
9 апр 2020 17:10, Павел Гълъбов
145
50% от заведенията ще фалират, мерките неадекватни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията алармира за очакване на фалит на близо половината бранш, заради неадекватни мерки, които са взети спрямо тях. Предоставяме цялата позиция на асоциацията:

Още по темата

„Българската асоциация на заведенията изразява своята загриженост, че вече месец от началото на кризата с COVID-19 липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша.

Същевременно имаме готовност да предложим пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагаме спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която конструктивно да обсъдим приемливи и възможни за реализиране мерки.

Наясно сме, че от първостепенно значение е излизането на страната ни от здравната криза, за което се взимат адекватни мерки и ние изцяло ги подкрепяме. На карта обаче е поставено не само здравето на нацията, но и оцеляването на цели сектори от българската икономика.

Смятаме, че до момента показваме изключителна толерантност към критичната за цялото ни общество ситуация и поехме основната тежест на извънредното положение, защото не желаем да нагнетяваме излишно напрежение. Очакванията ни бяха, че както се действа своевременно по отношение на овладяването на заразата, така и бързо ще се предложат решения за справяне с последствията от нея. За съжаление, към момента не виждаме реални постъпки в тази посока.

Нещо повече – вече има случаи на фирми, които са дадени на публичен съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани на 16 март. Това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, което, с цялото си уважение, определяме като геноцид над малкия и среден бизнес!

Затова нашият екип от икономически експерти в бранша разработи свой пакет от предложения, който искаме да представим на вниманието на правителството и да постигнем, надяваме се, приемливо за всички страни решение за справяне със ситуацията.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година. Стотици хиляди работници ще легнат на социалната ни система, без да внасят по никакъв начин добавена стойност в нея. Ние сме готови да поемем нашата част от отговорността, но настояваме за адекватна грижа от страна на правителството за всички тези хора и техните семейства!

Държавата предложи да поеме 60% от заплатите на служителите, които в момента не работят, а по-късно бе обявено, че се ангажира и с осигурителните вноски към въпросните проценти. За съжаление за ресторантьорския и туристическия браншове тази мярка не работи докато сме в извънредна ситуация и всичките ни обекти са затворени. Тя вероятно е полезна за сектори, които работят с намален капацитет, но не и при нас, които сме лишени от каквито и да е приходи. Освен това мярката съдържа условие, което е неизпълнимо за почти всички, които правят малък и среден бизнес у нас, а именно – да нямат никакви задължения към бюджета. Това силно ограничава ползването й, дори да има желание за това.

В тази връзка, като част от предложения от нас пакет, настояваме мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, след като отворим заведенията и хотелите, когато работата ще е със значително намален капацитет. Тогава тази мярка ще бъде реална помощ за нас, докато сега е утежняваща за и без това трудното положение, в което се намира бизнесът ни.

Все още са неясни и правилата, по които ще може да се кандидатства за кредити по програмата на Българската банка за развитие. Обявено беше, че това ще бъде изяснено до края на настоящия месец, което е твърде дълъг срок за нашия бизнес, който не работи. До момента не са изяснени дори условията, при които ще се отсрочват кредити на физически и юридически лица и такива продължават да се дължат.

Ние вярваме, че икономически мерки ще бъдат взети. Въпросът вече не е дали, а кога?! Всяка минута е важна за нас. Защото в момента сме в невъзможност да разчетем разходите си и да разработим кризисни планове за излизане от положението. Както на нас, така и на служителите ни и техните семейства. Затова призоваваме за бързи и адекватни мерки, които да помогнат не само за оцеляването на бранша ни, но и на българската икономика като цяло.“, завършват позицията си от Българската асоциация на заведенията.


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
голямата лъжа преди 1 месец
Сори!От 2020 заведенията станахте излишни!Лъжата върви но лъжичка на час.Първо ни излъгаха до 13.04 после до 13.05 а накрая ще иде до СЕПТЕМВРИ!Да в Китай където в пъти по добре се справят с вируса след 76 дни карантина/тук сме още на 28/ пуснаха хората да си тръгнат по градовете.Никакви дискотеки кафета и чалга кръчми не мислят да отварят поне още 3 месеца.Лято тук също няма да има!Курц каза:почивки в чужбина след ваксинация т.е. най-рано лятото на 2021г. Гларусите пеят над Слънчака- Глааааааад
126
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 месец
спасяване на "заведенията" не е приоритет в момента.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Този народ много се възгордя.

Едва ли ще изчезнат в небесата сред ангелите...
Виж в ада може да ги приемат наглите бакшишовци....
124
0
 
4
 
! Отговори
те преди 1 месец
Ресторантьорите и шофьорите на таксита получаваха солидни бакшишии и е било редно да заделят бели пари за черни дни, не че парите от бакшиши са бели, те са мръсно бели...
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ревете от бранша, ама така е. Държавата да помогне на секторите, които са жизнено важни. Много важно, че ще фалирате и без вас можем, то щото голям кеф да пиеш кафе и вода за 7кини, сереирани от нацупена фльорца.
122
2
 
1
 
! Отговори
фен преди 1 месец
до жителите на ГРАД ЛОМ съграждани жив ли е бай БОЙЧО ПОЛИТИКАТА
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този народ много се възгордя. А ми се струва, че отново иде времето, в което тези с хладилниците за зреене на стекове и сомелиерите ще бъдат ритани от кални войнишки ботуши в посока от ресторантите със звезди Мишлен към някакви трудови лагери.
Разбира се, възможно е и да не съм прав и да се възвишавате до безкрайност, докато изчезнете в небесата сред ангелите...
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зарежете кръчмите с чалга . На мен ще ми липсват най вече малките сладкарнички в които човек се чувства уютно на по една хубава пастичка и ароматно кафе ....дано те не фалират !!!
119
1
 
4
 
! Отговори
Боко ваш вожд преди 1 месец
Няма билетчета за търкане. Надежда тука всяка оставете да станете милионери. Племе трябва някой да полива и магнолиите иначе ще счупите даржавата.
118
0
 
7
 
! Отговори
Бойко обяснява преди 1 месец
Ами като фалират,ще садят картофи. Да пробват и ИТ специалистите. По цял ден са клекнали на компютъра. Я малко на чист въздух! Време е да се научат как се дои крава.Ъ-ъъ що не вземат станат асфалтаджии? Тъкмо ще знаят по колко асфалт да слагат на шосето да няма дупки.Смятат кат' калкулатори,нали са учили висша математика! Тъкмо работа за тях
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко.
Без кръчми няма да останем.
В нашето село са останали 100 човека, средна възраст 65 години и пак има 3 работещи кръчми.
Баш за кръчмарския бизнес няма защо да се притесняваме.
116
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
fake news
115
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Някой да е виждал осчетоводен бакшиш?
114
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Га продавахте Девин 0.750 за 3 кинта ви беше гот , а ( в квартално кръчме ) !? А , ся пийнете си ......
113
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И докога ще си говориш сам със себе си?
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетох последните коментари и какво да видя- един човек явно с успешен бизнес дава акъл как да се намали падението от кризата и моментално го нападат. Това, което е написал, е доста вярно за маркетинга. Действително няколко заведения в София започнаха много агресивна маркетинг кампания из социалните мрежи и явно е повече от успешна. Даже мисля, че едното заведение на човека се сещам кое е- май е в Лозенец. Преди нямаше онлайн поръчки, но сега има след агресивен маркетинг. Адмирации за вас!
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам се е зародил някакъв спор за стекове- да кажа и аз като фен :) В София отдавна качеството съществува и не е това, което беше. Наистина има редица заведения в списъците на Мишлен- някой по-долу беше писал, които предлагат качество на 1/10та от цената на подобно нещо в Европа. Да, за българите е скъпо, но действително тези заведения са препълнени от редица хора, които имат възможност да си го позволят. Аз не смятам, че има как подобно заведение да фалира.
110
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шменти капелли! Я дайте справка колко данък печалба е внесъл Вашият сектор в държавния бюджет?! Келнерите си взимат заплатата и бакшишите!? Осигурявате ги на минимална заплата, ако изобщо имат договор! Сега са на опашката пред бюрата на труда. За какво ли чакат като добре си знаят колко са допринесли в държавната хазна!?Вие от кило свински врат - 8,00 лева, сервирате 5 пържоли по 9,90 лв, е как да излезе сметката че сте "вътре"!?
109
4
 
7
 
! Отговори
до 113 преди 1 месец
Ми ей така, за мое си удоволствие си казвам от кое колко имам. Радвам си се на хладилника просто- от скоро го имам. Не се фукам с него, това не е нещо скъпо, а обикновено хоби, породено от познанството ми с близък мой приятел и мой мениджър, който живее в Сан Франциско. Там ядох зрял аржентински стек, такова нещо не бях опитвал в живота си. Така се запалих всъщност. Та и от там ми носят стекове редовно и знам кое с какво качество е от тукашните меса.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скучни сте. И бавни. Оттеглям се... Бааай!