Създадоха наръчник за зачитане правата на човека по време на епидемията

Наръчникът е издаден от генералния секретар на Съвета на Европа
16 апр 2020 17:45,
12
Създадоха наръчник за зачитане правата на човека по време на епидемията
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието преведе наръчник за зачитане правата на човека, демокрацията и върховенството на закона по време на кризата COVID-19, издаден от генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Още по темата

Документът беше разпространен до правителствата на всички 47 страни-членки на Съвета на Европа.

Той е предназначен да подпомогне страните-членки на най-старата междуправителствена организация в Европа като им предостави инструментариум за справяне с настоящата безпрецедентна и масова санитарна криза, така че да се гарантира, че предприетите ограничителни мерки  по време на настоящата криза ще бъдат пропорционални на заплахата от разпространението на вируса и са ограничени във времето.

Документът обхваща четири ключови области:

·     Дерогация от Европейската конвенция за правата на човека в извънредни ситуации;

·     Спазване на принципите на правовата държава и демократичните принципи в извънредни ситуации, включително ограничения за обхвата и продължителността на спешните мерки;

·     Основни стандарти за правата на човека, включително свобода на изразяване, поверителност и защита на данните, защита на уязвимите групи от дискриминация и право на образование;

·     Защита от престъпност и защита на жертвите на престъпления, по-специално по отношение на насилието, основано на пол.

Вирусът унищожава много животи и други скъпи за нас неща. Не трябва обаче да оставяме той да разруши основните ценности и свободните общества. Основното социално, политическо и правно предизвикателство пред държавите ще бъде способността им да се справят ефективно с кризата, като същевременно гарантират, че мерките, които предприемат, не подкопават изконния ни дългосрочен интерес да защитят основополагащите ценности на Европа в областта на правата на човека, демокрацията и върховенството на правото“, пише генералният секретар на Съвета на Европа в увода на наръчника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Жмъц преди 4 години
Де го тоя наръчник...?! Да не са си изтриле насрания *** с него?!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който мисли, че не е опасен вируса да си поема риска, последствията иотговорността пред семейство, приятели и познати.Да се зарази и да направи същото за своето обкръжение. Имате това право... Защото точно това ще стане.
4
2
 
6
 
! Отговори
БатБой Ко? преди 4 години
Каскета гешеф да се сезира и да ги арестува, че всяват паника и насаждат усещане, че не се зачитат правата на човека!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123Бъркаш съвета на Европа със съвета на ЕС.
2
4
 
5
 
! Отговори
56351 преди 4 години
Бае, респиратори, защитни облекла, маски и огромни колическва дезифектант за нужни за спасяването на живот. Знаеш ли колко им е все едно на мъртвите и техните близки какви техни права са спазени и какви са нарушени, когато е залличен човешки живот? Излезте на първа линия и работете като медицинските работници по 12-20 часа и после ще редактираме заедно наръчинка.
1
8
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
Този документ, който са изготвили ми прилича на " яйцата от щастливи кокошки", "кривите краставици". "борба с вятъра" и др.Не мога да повярвам, че плащаме хиляди евро на един евродепутат да върши глупости. Стига с тия права, не разбирате ли, че точно те ни докараха до тук. Тези хора не вършат нищо полезно, поне една част от тях. Напразно плащаме.