Властта със заявка за по-сурови наказания за дрогирани шофьори

Първата година от наказанието да е в психиатрия
38
Властта със заявка за по-сурови наказания за дрогирани шофьори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според правосъдния министър Данаил Кирилов и в момента наказанията за шофиране след употреба на наркотични вещества са свръхвисоки наказанията, но въпреки това властта ще предложим тяхното увеличение.

Още по темата

Той уточни пред БНР, че юристите от ГЕРБ предлагат в случаите, когато наказанието е от 2 до 10 години – става от 3 до 12 години. От 1 до 6 години става от 2 до 8 години. Прекатегоризираме ги, защото влизат в най-тежките, каза Кирилов.

Повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме, единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния, в НК понастоящем има 2 правни норми, които уреждат тези престъпления, допълни правосъдният министър.

Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено „при умисъл“.

Смятам, че обвинението може да издържи, коментира правосъдният министър по повод катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков.

Предвижда се също така първата година от наказанието да бъде под формата на психиатрично лечение.

Последните изменения са в сила от 1 януари 2018 г. Полицейската статистика – около 3300 случая има през 2017 г. с наркотични вещества и управление на МПС, като след законовите промени тогава са спаднали с около 30%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
OK преди 4 години
Законите са само за овцете.. за богаташите няма закони. Имаш ли достатъчно пари можеш да се отървеш от всички, включително и геноцид над цели населения.
7
2
 
7
 
! Отговори
жсдфдсф преди 4 години
Тотални смешковци сте!А увеличението е абсурдно!Обществото иска да види пияните и дрогираните водачи в затвора! Наравно и с водачите-убийци, разбира се!Шофиране с над 1.2 промила и/или под влиянието на упойващи вещества, да се наказва с директна ЕФЕКТИВНА присъда!!! Без изключения за богаташи, звезди и политици!Кое не е ясно?!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законите са за нас бедните.. Маминото синче ще го пуснат в домашен арест
5
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Да, ама тук се счита за голям бабаитлък да направиш такава магария и да се докажеш пред останалите мамини лигльовци. И ако те хванат, после е много важно колкото е възможно повече хора да разберат как маминка или татенцето са те откупили, а ти като си излизал от ареста си показал на следователя един от пръстите си, знае се кой.Само да не вземеш да предложиш сега да се възстанови задължителната казарма. Тя е за страхливците и будалите. Героите газят по-слабите с мощни джипове, купени от друг.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаме намерение да им плащаме и леченията на наркоманите. 1 млн лева глоба и 100 години затвор .
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карането дрогиран трябва да е абсолютно забранено, а не да се измъкват със леки и гежки наказания. Смъртна наказание за каране дрогиран.
2
0
 
5
 
! Отговори
Но да си плащат преди 4 години
принудителното психиатрично лечение. Не сме ги карали ние насила да взимат наркотици.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ ако те хванат дрогиран зад волана затвор ефективен не ти мърда.