Ваучери за почивка по 100 лева на дете, по 210 на възрастен. Дали?

По-ниско ДДС за туристическия бранш, НОИ да поеме част от заплатите
99
Ваучери за почивка по 100 лева на дете, по 210 на възрастен. Дали?
Снимка: Pixabay

Не един месец, а една година след отмяна на извънредното положение да е срокът, в който туроператорите трябва да върнат парите за отпадналите резервации. Това е едно от предложенията на депутати от НФСБ за поправки в Закона за извънредното положение.

Законотворците на Валери Симеонов се мотивират с обстоятелство, че кризата около коронавируса удари най-силно туризма, а и не е ясно дали въобще ще има летен сезон тази година.

Още по темата

Така че според тях, ако срокът за възстановяването на парите бъде удължен, това ще спаси от фалит голяма част от туропетароските фирми в страната и ще гарантира, че клиентите им ще си получат направените плащания за почивки.

За подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите от НФСБ предлагат по време на извънредното положение, но за срок не по-дълъг от три месеца, НОИ да плаща на 30% от персонала по заплатата и осигуровките, които са получавали служителите за месеците юни, юли и август миналата година.

Това по сметките на депутатите ще струва на държавата над 46 милиона лева. От общо 300 000 наети в бранша, мярката ще засегне 100 000 и те ще получават по 769, колкото и през лятото на миналата година.

В замяна на това обаче фирмите се ангажират на оставят на работа тези хора за срок от една година. През това време хотелиерите, рестораньорите и туристическите агенции няма да са длъжни да плащат пълната заплата, защото реално са прекратили дейността си.

За прякото подпомагане на вътрешния туризъм от НФСБ предлагат до една година след отмяна на извънредното положение министърът на туризма да издава ваучери за 7- дневни почивки в страната, като срокът им на валидност да е до края на 2021 г.

Така ще бъде обхванат не само летния туристически сезон, но и зимният, мотивират се депутатите.

От ваучерите ще бъдат да се възползват хора, които са си плащали пенсионните осигуровки в продължение на последните 12 месеца. Те да са на стойност 210 лева.

Ваучери да има и за детски и ученически пакети, като те да са за по 100 лева.

Разчетите показват, че това ще струва на бюджета над 66 милиона лева, ако всички осигурени получат ваучери. 

От НФСБ искат и ДДС за услугите в бранша да е 9% до края на следващата година.

Освен това депутатите искат концесионерите да плащат 50% от наема през лятото. Това ще намали приходите в хазната с  4, 5 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризъм и епидемия...Как може да бъдат свързани тези понятия освен с определението - НЕСЪВМЕСТИМОСТ...?Колко Tъп трябва да е някой за да събере хора на едно място след тази епидемия...?
49
0
 
27
 
! Отговори
А преди 4 години
Хайде бе. А миналата година като събираха по 50 лв на чадът къде бяхте. Събаряйте бетона по плажа като фалират. Няма да ни липсват мутрите с барокови хотели и чалготеките
48
8
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Абсолютно подкрепям, на мен и хорато около мен ни се ходи на почивки (не само в България естествено) омръзна ми да се дават пари за социални разходи и бедняциИма много хора като мен с възможности и искаме развлечения ТОВА ЕЕ
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май топлото време не спира вируса за съжаление...:(((
46
0
 
2
 
! Отговори
Anadynmu преди 4 години
Nie imame nujda xrana i lekarstva bez DDS ne pochivki za mutrite pechelbi
45
3
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Недейте плака над гроба на туризма ни !!По Великденските празници имаше хора,въпреки карантината, и през Лятото ще има.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Падне ли карантината, всички всичко ще забравят на минутата, и старата песен ще почне на още по-висок глас. Е тогава жална ви(ни) майка. Ще има нас.........не, невиждано досега.
43
1
 
20
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
НОИ осигурява безплатна почивка за пенсионери на остров Терасос.Може да се избира на източен Терасос или на западен.
42
2
 
14
 
! Отговори
Бивш готвач преди 4 години
Никакви манджи повече преквалифицирам се.Аман от *** куцо и сакато хванали нож и се мислят за готвачи една книга не са прочели една рецепта.За работодателите в този бранш изобщо не си заслужава да пиша те си го получиха . Дано и повечето колеги направят като мен.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тая държава се мисли само за ден-два напред. Аз искам да има чистота, хубави улици, училища, зеленина, приветлива обстановка. Така се развива и бизнесът. С нашите пари ще помаагат на някакви в туристическия бранш, ама това как точно помага на народа? единствените привтливо изглеждащи училища и болници са частните. България не ни дава нищо.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали , тия нямат никакви пари. Сега ореваха всичко. Милиони имат в оферти от началото на годината, които няма да върнат никога. А от предишни години "нямат" ама нищо натрупано. "нищо", и като се знае как плащат на сезонните си работници... са за ожалване.
39
2
 
16
 
! Отговори
До Ай Сиктир преди 4 години
Като се замисли човек, колко е излишно всичко това, туризъм, развлечения, спорт, фризурки, процедурки на фона на чакания глад. Глад в буквалния смисъл и то не от нямане на пари, а от нямане на предлагане. Точно там трябва да се изсипват парите - в селското стопанство и то незабавно, защото всеки загубен ден е загубен добив. И да се осигурят доставките. Другото е ала - бала. Да се учат тУр операторчетата и хотелиерчетата на копане.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От какъв зор ще раздават ваучери? Който е взел пари, да ги връща по веригата.
37
4
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ТУК преди 4 години
взимам ВАУЧЕР за 210 лева давам го на някой льольо за 100 и почвам да бегам към ГЪРЦИЯ бате едната нощувка там с яденето ще ми е без пари хахаха пък вие стойте на черно море
36
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Това е неправомерна държавна помощ към частни субекти! Не можело на болници и училища държавата да помага, а на хотелиери и ресторантьори може!!! За безработните има трудова борса с обезщетения, какво повече!? Щом си бил коректен с осигуровките, ще си получаваш и обезщетенията.
35
0
 
20
 
! Отговори
V преди 4 години
Много хора остават без работа а те се загрижили за хотелите на мутрите и на Валерката. Този вид туризъм не може да се развие от герб. Има и други форми на туризъм които набират популярност по света.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искал облекчения и намаления. Същевременно хората са ограничени да не могат да пътуват, а от АПИ не предвиждат компенсации за закупилите годишна винетка, и принудително ограничени да не я ползват.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още една голяма група с много неизвестност за бъдещето към момента са работещите в моловете. Никой не казва кога и при какви условия ще работят отново.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключвайки Слънчев бряг, Несебър и Созопол, в други курорти правят ли се пари на нашето море? Или разчитаме на скатаване от касови бележки, за да вържем до следващия юни месец.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се промени да плащат до 1 година, то цяла година няма да платят нищо 1 лев, а после може да обявят фалит