Ваучери за почивка по 100 лева на дете, по 210 на възрастен. Дали?

По-ниско ДДС за туристическия бранш, НОИ да поеме част от заплатите
99
Ваучери за почивка по 100 лева на дете, по 210 на възрастен. Дали?
Снимка: Pixabay

Не един месец, а една година след отмяна на извънредното положение да е срокът, в който туроператорите трябва да върнат парите за отпадналите резервации. Това е едно от предложенията на депутати от НФСБ за поправки в Закона за извънредното положение.

Законотворците на Валери Симеонов се мотивират с обстоятелство, че кризата около коронавируса удари най-силно туризма, а и не е ясно дали въобще ще има летен сезон тази година.

Още по темата

Така че според тях, ако срокът за възстановяването на парите бъде удължен, това ще спаси от фалит голяма част от туропетароските фирми в страната и ще гарантира, че клиентите им ще си получат направените плащания за почивки.

За подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите от НФСБ предлагат по време на извънредното положение, но за срок не по-дълъг от три месеца, НОИ да плаща на 30% от персонала по заплатата и осигуровките, които са получавали служителите за месеците юни, юли и август миналата година.

Това по сметките на депутатите ще струва на държавата над 46 милиона лева. От общо 300 000 наети в бранша, мярката ще засегне 100 000 и те ще получават по 769, колкото и през лятото на миналата година.

В замяна на това обаче фирмите се ангажират на оставят на работа тези хора за срок от една година. През това време хотелиерите, рестораньорите и туристическите агенции няма да са длъжни да плащат пълната заплата, защото реално са прекратили дейността си.

За прякото подпомагане на вътрешния туризъм от НФСБ предлагат до една година след отмяна на извънредното положение министърът на туризма да издава ваучери за 7- дневни почивки в страната, като срокът им на валидност да е до края на 2021 г.

Така ще бъде обхванат не само летния туристически сезон, но и зимният, мотивират се депутатите.

От ваучерите ще бъдат да се възползват хора, които са си плащали пенсионните осигуровки в продължение на последните 12 месеца. Те да са на стойност 210 лева.

Ваучери да има и за детски и ученически пакети, като те да са за по 100 лева.

Разчетите показват, че това ще струва на бюджета над 66 милиона лева, ако всички осигурени получат ваучери. 

От НФСБ искат и ДДС за услугите в бранша да е 9% до края на следващата година.

Освен това депутатите искат концесионерите да плащат 50% от наема през лятото. Това ще намали приходите в хазната с  4, 5 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
По-ниско ДДС за туристическия бизнес ?! Ха-ха-ха !Туристическият бизнес е мъртъв ! Няма го. Затворен, закрит, убит .., както искате го наречете.За да начислиш ДДС върху някаква стока или услуга, тя трябва да съществува. А, за да намалиш ДДС-то трябва да има ДДС, което да намалиш.Когато ДДС-то е равно на 0, може да обещаваш, колкото искаш намаление.
29
2
 
19
 
! Отговори
Айде сиктер преди 4 години
С тия туоператори. Тоя смотан В. Симеонов никога не е имал свестно предложение. Да се спонсорира производсвото и то в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Да се спонсорира в лекарства и хранителни добавки на билкова основа. Там сме силни и имаме най-хубавите билки в света, а и там е бъдещето. стига с тези далавераджии, преситени хотелиери и едри зърнопроизводители. Смяна на системата!!!
28
0
 
19
 
! Отговори
България преди 4 години
Е единствената Държава, която не е дала и стотинка на гражданите си до момента. Няма и облекчения за отделното физическо лице! А сега ми кажете за чий 10млрд. нов дълг ще се емитира? Приказки, приказки и пак приказки. Нищо конкретно....
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Именно туризма разнесе вируса по цял свят...То е абсурдно изобщо да се коментира подобен вариант в такава ситуация...
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общите количества от съответните продукти, които се полагат на дете от първа до 4 група в детска градина за ЦЕЛИЯТ ПЕРИОД НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ и допустимите размери на порциите е 360 ГРАМА КАШКАВАЛ и 3,8КГ КРАСТАВИЦИ.ЗА ГРИЖАТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ДЕЦАТА - ТОЛКОВА.За колекторските фирми - 75млнЗа физ. лица и малкия и среден бизнес - многобройни и неосъществими условия за получаване на кредити.Безвъзмездна помощ - в другите държави.
25
1
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Кой ви каза, че сезон няма да има ?!Я по-спокойно.Мутрите ще направят нещо.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми за хотелиерите. Да си продават хотелите като няма пари. Аз моите си ги искам, иначе ще имате обаждане от юрист. Ваучерите си ги пазете за печката.
23
1
 
14
 
! Отговори
Ники преди 4 години
А защо не удължат сроковете за плащания по кредити и комуналните сметки?Ще ги върнат ама друг път. Крадлива пасмина.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже туристи няма да има така или иначе хотелиерите и кръчмарите ще назначат цялата рода на работа за да получават парите от НОИ.Схемата е ясна.
21
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От нашите си пари (бюджета) ще ни дават пари за да ги харчим в определени хотели ?
20
1
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Кой е гладен и без работа, освен описаните в статията и сервитьорите по заведенията (които даже все още си клатят краката и взимат заплати за нищо)? Изреди фирми и съкратнеи служители. Няма такива. Тук-таме някой, който, ако е работил честно, си взима все някакво обезщетение от борсата. Изключваме хората, които работят за големи заплати в пъти над прага, ама там съкратени няма. Айде давай примери.
19
3
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Сега, ако не ги върнат - ще ги изхарчат и Никога няма да ги върнат,Стига сте ги защитавали тези Хотелиери,Още са затворени - Нямат Персонал,И Никакви Разходи,ТЕ СА - Мултимилионери,Не Са Хора, С Супер Алчни и Нагли ТиповеХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валери да започне проверките от 1 ви май че тази година ще бъде тиха както той искаше кой ще проверява сън няма даможе да спи раздавашего на проверяваш а не на министър.
17
0
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Тези ваучери ще са като "схемата" Къщи за Гости- Празни хотели с виртуални гости!!
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига са се излагали тия да дадат пари на народа, стига със схеми, които целят да правят обороти на определен кръг от фирми..
15
1
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
След като един клиент е дал пари но не се е реализирала почивката му - И ТО не по негова вина! -тогава защо не му върнат парите?? Какво го интересува клиентът кой ще фалира и кой е виновен ?? Туроператорите защо не са застраховани достатъчно -Застрахователите защо се крият? Всеки иска да "*** " ама и да не връща пари!! НАХАЛНИЦИ! Съдете ги !!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят ваучери по 1000 лева за всички българи.
13
2
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Босовете са казали на бaчкаторите да сте стягат за работа през месец Юни.
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драмите на хотелиерки, камериерки, сервитьорки, бармани, рецепционисти и всякакви подобни дребни тарикати със заплати в плик, тип "ден година храни", не ме вълнуват. Икономиката от тях не е видяла особено. Минимални осигуровки, а реално заплатата в пъти по-висока. Днеска реват защо нямало помощи за тях. Ами, кой ви би по главата да подписвате неверни договори? Айде, харчете си там на черно изкараните пари и толкова. Драмите на мошеника. Не ви изнася? Марш. Ама няма кой да ви вземе никъде.
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви пари на данъкоплатците не трябва да се харчат за туристическия бранш! Ваучерите ще бъдат източени в схеми с несъществуващи туристи. А туристическите компании ако искат и сами могат да раздават на хората ваучери.