Ще се учим да ходим на заведение заради коронавируса

Важно е здравето на клиентите и персонала
115
Ще се учим да ходим на заведение заради коронавируса
Снимка: Министерски съвет

Как ще работят заведенията с маси на открито? Масите ще трябва да се разредят, да се спазва физическа дистанция.

"В момента се учим как да живеем с коронавирус, трябва и да се учим как да работим. При тази мярка за заведенията е най-важно да запазим персоналът и клиентите да бъдат здрави. Доколко е икономически изгодно е друг въпрос", заяви ген. Мутафчийски.

"Това има и психологически ефект, че животът продължава. Важното е да сме дисциплинирани. Ако тези мерки се спазват и ако всичко върви леко - ще има още разхлабване на мерките", допълни Борисов.

Основната философия за всяка отпусната мярка е възможността да се спазва физическа дистанция и дезинфекционните мерки, както и използването на защитни средства от персонала и обучението им да работят в такава ситуация, коментира Мутафчийски.

Още по темата
Той заяви, че трябва да се изгради култура на обслужване на клиентите съвсем в друг порядък. Той посочи, че има редица заведения с малка външна площ и отварянето, особено при намаляване на масите, би било икономически неизгодно, но на първо място е сигурността на клиентите и на персонала. Където са нагъсто масите, трябва задължително да се разредят и да се работи в такъв режим, посочи той.

След всяко отпускане на мярка се изисква поне малко време, за да се види ефектът от тази мярка, коментира още председателят на щаба.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че с РЗИ и Агенцията по храните ще разпишат основните правила за отваряне на заведенията на открито и ще трябва да дадат становище за всяко едно конкретно място. Това ще отнеме известно време, но е най-сигурният начин, каза той.

Дори една трета от заведенията да отворят или една втора, пак са работни места, пак усещането ни, че светът е свършил, го няма, човек може да изпие една бира или детето да изяде един сладолед, коментира премиерът Бойко Борисов. "Ако тези мерки по ресторантчетата, кафетата, сладкарниците сработят, тогава ще ги разширим", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
29
 
! Отговори
съвет преди 3 години
Докато не мине епидемията никакво ходене по заведения!
78
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - Истината е, че така нареченият ЩАБ унищожи икономиката на България по нареждане на Бойко Борисов.Икономиката на тарикатите, не е икономика на България. Нито някой им иска вече услугите, нито някой ще им дава от парите си. Свърши. Благодарение на разумните действия на правителството се появи надежда за бъдеще в държавата.
77
2
 
6
 
! Отговори
Вече знам преди 3 години
Изолацията наистина изцежда от слабите умове и последната капка разум по необратим начин.Неслучайно за върховно наказание е възприето лишаването от свобода.
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - но те иначе минават за интелигентна нация (немците)Моля? Това може да го каже само човек, който не ги познава.За тях времето е спряло, те изпадат в истерия при минимално сътресение на "правилността" и т.н. Единственото, което крепи тези хора, е правото на държавата им да печати пари.Куха работа иначе. Няма усет, няма гъвкавост, не могат да "решават въпроси". Безсмислено съществуване, летаргия.
75
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че така нареченията ЩАБ унищожи икономиката на България по нареждане на Бойко Борисов.
74
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разстоянието между масите и нивото на хигиената ще зависят, както и до момента от размера на рушвета за проверяващият чиновник.
73
4
 
8
 
! Отговори
Четейки коментарите преди 3 години
ще ни се наложи да се пазим с оръжие от умници, за да останем живи, явно това е единственият език, който те разбират.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как страшно и унизително звучи ходене на кръчма, като че ли немците например не ходят на заведения да се наливат с бира като ненормални, Октоберфест в 12 през нощта е неприятна картинка, но те иначе минават за интелигентна нация
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз и преди почти не ходех на заведение, но все пак заради това че ходим на сладкарница от време на време ще трябва да се информираме. Пък тези които без това не могат да му мислят.
70
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасно е да се спори с умници.Решението най-вероятно ще е, че разумните хора както и преди ще се пазят и ще излизат само за неотложни нужди, а умниците ще пият бира докато не ги приберат в линейката или моргата.Споровете с такива умници са убийствени.Буквално.
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще работят няколко маси от заведение а персонала ще почне да гони хората които са си изяли и изпили за да има място за другите хора и така.
68
3
 
12
 
! Отговори
Тютюнопушенето преди 3 години
Каква гледка ще бъде само си представете - от 10 маси само 1 не са пушачи решили да поседнат на чаша кафе, чай и кола да си побъбрят дишайки """чистия""" въздух. Много ""здравословно"".
67
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще видим...аз не бих отишла на заведение в тези условия, няма да ми е спокойно. А и заведенията няма да работят на пълен капацитет, трябва да се направи организация, да има външна част, градина и т.н. Освен това на работещия персонал ще се плащат заплати... Дали няма да е по-изгодно да не отварят изобщо или да си останат с евентуални доставки по домовете... каквито се предлагат основно от по-големите вериги?!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои неща в човешката природа са наследство, а други придобити в следствие на опит. Собствен или чужд.По принцип учените казват, че колективният опит и езикът ни е извисил над животните, но... четейки някои коментари по време на пандемията, вече започвам да се съмнявам в това.
65
4
 
12
 
! Отговори
Що бе.... преди 3 години
НЕМАМ НИЩО ПРОТИВ, БАЛЪЦИТЕ У БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПОБОРЯТ МАЛКО С ВИРУСА, БЕ.... ХАХАХААА....ТЪКМО ШЕ ВИДИМЕ КОЙ Е ПО-НАЙ... ХАХАХААА..!ШЕ ГЛЕДАМ С ИНТЕРЕС---СЪЩО КАТО НА МАЧ!!!
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - В страната на Андрешко е ясно, че исканията за махане на ограниченията е заради ходене на кръчма, а не заради необходимост от спортуване и грижа за икономиката !Ами, не. Направен е анализ кой колко внася като данъци и какви са щетите за държавата. Който е бил изряден, правителството ще е заинтересовано да му направи схема, за да продължи да внася. Който не е, то ще бъде подложен на рестрикции до пълната му ликвидация като икономически субект.Фитнесите и някои кръчми си плащат.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като казах деца, имах предвид бебета. Но това с нищо не променя фактите от хилядолетия, че човекът е само един говорещ звяр.Особено по време на пандемия.
62
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В страната на Андрешко е ясно, че исканията за махане на ограниченията е заради ходене на кръчма, а не заради необходимост от спортуване и грижа за икономиката !
61
4
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
В тоя дъжд и неочакван студ през май само на открито ще седна да настина. Като позволите и на закрито да има маси,тогава ще се почерпя по една пица и бира.
60
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само силните умове успяват да запазят разсъдъка си в трудни ситуации. Останалите ги тегли към бира и кЬОчеци...