Решено: Мерките срещу коронавируса остават и след извънредното положение

Правната комисия в НС даде зелена светлина на поправките
Обновена: 7 май 2020 12:56 | 7 май 2020 12:56, Камелия Цветанова
191
Решено: Мерките срещу коронавируса остават и след извънредното положение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната комисия в НС прие поправките в Закона за здравето, предложени от правителството, с които мерките срещу разпространието на коронавируса остават в сила и след 13 май, когато изтича извънредното положение.

Промените бяха подкрепени от 14 депутати, 7 гласуваха с „въздържал се“, против нямаше.

Още по темата

С новите разпоредби се дава право на министъра на здравеопазването да  разпорежда противоепидемични мерки.

Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, и се уреждат условията и редът за задължителна изолация на хора със заразни болести, на контактните с тях лица и на лица.
Остава в сила и карантината от 14 дни за хора, които пристигат от чужбина.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи, с поправките в края на ІV и Х клас учениците няма да се явяват на матури.

В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

С изменения в отделни нормативни актове, като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Предвижда се неплатеният отпуск от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

 В рамките на предвидените екологични мерки се предлага пречиствателните станции за отпадъчни води да се осигуряват с пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатурата е въведена. Вие вече не живеете в свободна държава. Вие сте роби.
122
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще изринем всичката герберска смет на изборите, малко им остана
121
5
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 3 години
еми то тва го има като мярка - маските си остават за всички затворени пространства. Тва, че някои не ги спазват, не означава, че ги няма. Обаче българинът може само да се оплаква, че му взели свободата... само рев, никаква дисциплина.
120
2
 
12
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Никой не може да заобиколи Конституцията. Просто няма как. Нито един министър не може да затваря градове и хора в тези градове по каквито и да било причини. Може да карантинира само болни хора. Това е.
119
7
 
3
 
! Отговори
пфффффффф преди 3 години
кво вето, кви 3 лв? Дори още по-строги мерки трябват.
118
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Радев не наложи вето, просто предава народа си!Оставка на премиера-слънце!
117
12
 
1
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
е той Радев ако наложи вето, голям автогол ше си вкара. Да наложи вето на мерките? - това означава да бие шута на всички българи.
116
0
 
5
 
! Отговори
смешко преди 3 години
тук някои виждам питат ама как така приет, ама защо, ама как така с толкова гласа, къде са другите, уууу, аааа - само да се драска. Еми ето така - първо не е приет и второ - това само правната комисия. Ама някои четат по вертикалата или без мисъл.
115
0
 
4
 
! Отговори
Бебенце преди 3 години
Веднъж отхлабени мерките, няма връщане назад. Не можеш се върна там, отдето си излязъл!
114
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се Радев да наложи вето и после КС.
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви мерки, ве! Тая вечер съм на бира ! И си ходя където си искам!
112
12
 
4
 
! Отговори
БСП+Герб=БКП преди 3 години
И кво ще правите на 14.5 бе,червени цАрвyли!?Ще раздавате кебапчета ли!?И ще викате "Вечна дружба"!?Пусто дърво неокастрено!!!
111
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кои мерки точно остават ,защото пътувам с градския транспорт и там има поне 10% които са без маски или си ги носят под брадата -т.е без маски вкл и контрольорите .Да се въведе санкция може да е 300-500лв -за липса на маска в градския трансполт и метрото и влаковете и м/уградските автобуси например -да не сме всички като братята дето вика къде е тоя вирус тук няма такъв
110
2
 
22
 
! Отговори
А така преди 3 години
Хем вълкът сит, хем агнето цяло.ГЕРБ ще си лапкат милиарди, стадото ще се страхува още една година. Пък после хлопваме кепенците, дърпаме шалтера, и последния да заключи вратата територията.
109
2
 
21
 
! Отговори
Edna преди 3 години
Докога остава тази 14-дневна карантина за хора, завръщащи се от чужбина? А за чужденците важи ли, че не разбрах?Изобщо не съм съгласна с това. Аз работя на речен кораб из Европа на рецепция и ротацията ни е следната: 1 месец работа, 2 седмици платен отпуск. Вече изкарах 1 карантина в апартамент от 17.03-1.04 и беше ужасно. Да ни правят тестове на Летището и ако се окаже, че сме болни-тогава. Това е много голямо изпитание за неболни хора, живеещи в апартамент и то посред лято. Ще изперкаме..
108
5
 
9
 
! Отговори
събитие преди 3 години
И кво ше стане на 14.05? - нищо. Тези двайсетина мрънкачи тук дето подскачат тук нямат топки за каквото и да било.
107
3
 
21
 
! Отговори
Е, много ясно преди 3 години
Разбира се, така по всяко време може да се обяви връщане на КПП в областните градове, заключване по къщите и какви ли не други мерки. А, да не забравяме и нещо друго много важно - чета по форумите и много сериозно се говори за някакво събитие на 14.05,та си помислих, че е вероятно преди тази дата изведнъж да се установят много заразени, над 100 за ден и да се наложи да затворят страната... отново...
106
4
 
1
 
! Отговори
ех преди 3 години
рев, вой - свободата, свободата. Тук един льольо писал - Тоест, с МОЯТА свобода ще плащаш здравето на ТВОИТЕ близки? Смеееех...
105
13
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
До 126 анонимник. Понеже се правиш на голям ербап, не е приятно, но ти пожелавам да се зарази някой от твоите родители или децата ти и тогава да видим каква песен ще пееш. "Партизан за бой се стяга " ли?
104
9
 
5
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 3 години
До гневен. Ама то е ясно, че такъв коментар може да го направи само ненормален червен озлобен и завистлив ***. Нормалните хора си работят, спазват мерките и гледат какво става не само в България, а и по света. Ти изобщо гледаш какво става вдругитестрани, какви мерки се взимат и какво правят там? А *** червен?