Кабинетът ще обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa

Първоначалното предложение беше това да е отговорност на здравия министър
90
Кабинетът ще обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната парламентарна комисия реши Министерският съвет, а не миниcтъpът на здравеопазването, да обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa. Предложение за това направиха и депутати от ГЕРБ, и от БСП, като сред тях са председателят на групата на ГEPБ Даниела Дариткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Още по темата

Предложение за обявяване на извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa ще прави глaвният дъpжaвeн здpaвeн инcпeĸтop до министъра на здравеопазването, а той - на кабинета.

До това ще се стига пpи нaличиe нa нeпocpeдcтвeнa oпacнocт зa живoтa и здpaвeтo нa гpaждaнитe oт eпидeмичнo paзпpocтpaнeниe нa зapaзни бoлecти, cpeд ĸoитo вeчe изpичнo е пocoчен и СOVID-19, допълва БНР.

От БСП обаче обърнаха внимание, че заразните болести са много и всяка една от тях има своите особености. Според опозицията този текст и изброените в проектозакона осем xapaĸтepиcтиĸи нa зapaзнитe бoлecти,  дават опасност за свободна интерпретация. Мнозинството обаче не се съгласи.

Освен мерки, свързани със здравните аспекти след извънредното положение, депутатите обсъждат и поредица от социално- икономически мерки и мерки в помощ на туристическия бранш и  на общините.

Преди началото на заседанието на правната комисия един от малцината, който спряха пред медиите беше Йордан Цонев. На въпрос ще продължи ли и на второ четене подкрепата на ДПС за предложенията на управляващите, той  отговори:

"Подкрепяме онова, което е полезно…Не точно действията на правителството, а подкрепяме всичко, което се прави за хората и за бизнеса. Това че го прави правителството - да, тяхна отговорност е. Смятаме, че така се освобождава икономиката, а едновременно с това се пазят гражданите

Общо 15 са предложенията за промени в законопроекта, обсъждани днес на заседанието на парламентарната правна комисия.

След критики за противоконституционност, депутатите от управляващата партия дават и дефиниция за „извънредна епидемична обстановка“. Посочени са 8 критерия за обявяването при наличието на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

С предложенията си ГЕРБ дават дефиниция на понятията, „изолация“ и „карантина“ и определят санкциите за тяхното нарушаване.

Остава следенето на трафичните данни за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация, лечение и карантина.

От ВМРО предлагат да се обявява извънредна епидемична обстановка за срок до 30 дни, а ако опасността за живота и здравето на гражданите продължи и cлeд този срок, Министерският съвет да иска от Народното събрание да обяви извънредно положение.

От другия коалиционен партньор - HФCБ, предлагат текстове, свързани с туризма - ваучери за почивка и значително намаляване на концесионните такси.

„Внесохме онези промени, които бяха обсъждани на коалиционен съвет миналата седмица, и по които имаше съгласие“, обобщи пред „Хоризонт“ Борис Ячев, депутат от НФСБ.

ДΠC акцентира на обжалваемостта на актовете, свързани с извънредната епидемична обстановка, а  БСП  - на социално - икономическите мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
8
 
! Отговори
Бойкоеб преди 3 години
До АнонименВ България, ако протестират 10 000 , 100 000 чакат да дойдат изборите, за да върнат Борисов отново. Те не протестират, нищо не казват, просто отиват до урните и "туп-туп" гласове в урните за Борисов. Борисов пада вследствие протетите, но маргиналната маса на заден план отново го връща. Вие видяхте и във филма за Петко войвода. Той освободи град Мароня, а после същите не искаха да се бият и се предадоха на турците. Само Петковата чета се би за града.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Боко няма защо да му следят трафичните данни, той може да нарече народа си "тyлyпи" в 8:20 по държавната телевизия - няма проблем. Обаче ако изляза откъщи и се засече от клетката - пранги на ръцете и глоба от 10000 до 50000 лева.
58
2
 
3
 
! Отговори
аноним преди 3 години
До Златена Дай някой нов рефрен! Моля!
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повтарям за неразбралите:"Остава следенето на трафичните данни за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация, лечение и карантина."Подкрепя ли ДПС такова следене!?ДПС : "Подкрепяме онова, което е полезно"Това следене за кого е полезно!?Вижте какви комбинации стават с текста! Само за тези ли индивиди ще е следенето на трафични данни от компютри, таблети, телефони без съдебно решение или!?
56
4
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Да живее комунистическата партия ГЕРБ !!!
55
3
 
8
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Алчните бизнесмени и неуките много отворени роми всички те са убийци егоисти в България които се интересуват само от собствения си бизнес за другите Българи които умират от коварната болест коронавирус без съпътстващи заболявания въобще не им пука заради такива хора с това мислене България никога няма да се оправи като държава
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да освен САЩ даваха и Путин по телевизията.И той си призна, че му плащат да казва че Руснаците са заразени с този вирус. За всеки заразен му дават по 10 000 Евро. До сега Русия е обявила 210 000 заразени - смятай.Тъпааааци.
53
3
 
17
 
! Отговори
Оставка на Тулупа преди 3 години
Ако ценим свободата и живота си на нас и децата ни които искат да отнемат чрез налагането на диктатура под формата на карантина и задължително ваксиниране с което се цели да се намали значително човешката популация ,трябва като американците ,канадците,чехите ,поляците ,сърбите,германците и останалите народи масово да излезем на улицата и да протестираме и се борим за свободата и живота си.мутрата *** се доказа ,че заради собственото си политическо оцеляване е готов да жертва народа и България
52
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО ЦЯЛ СВЯТ ЗАПОЧНАХА ДА РАЗОБЛИЧАВАТ ИЗМАМАТА КОРОНАВИРУС. АЗ РАБОТЯ В ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК КЪДЕТО СМЕ НАД 2500 ДУШИ И КАК ТУЙ НИ ЕДИН КАТО Е ТОЛКОВА (ЗАРАЗЕН) ТОЯ ВИРУС НЕ СЕ ЗАРАЗИ И УМРЯ НЯКОЙ.ЯВНО ВСИЧКИ ТОЯ ГРИП СИ ГО ИЗКАРАХМЕ НА КРАК ОЩЕ ЕСЕНТА НА МИНАЛАТА ГОДИНА.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обстановката трябва да се обявава от Здравния министър за това се нарича правителство за да управлява Здравния министър трябва да е медицинско лице, а не фиансист. Например Здравен минстър може да е Мангъров или Дариткова. Мухльото самозванец Ананиев в затвора. Сега щото той е необразован и неадекватен държавата прахосва пари и за щаб. E не сме Дубай, разноските по щаба да ги плаща мухльото Ананиев от джоба си
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
телевизия България Он Ер излъчи разширен репортаж в който беше показано как в САЩ лекари сипризнават,чесрещу големи суми и чрез заплахи са принуждавани да лъжат за мащабите на коронаворуса и жертвите от него.лекари застават с лицата си и казват,че им е било заплащано с големи суми да пишат диагноза(коронавирус) на болни от съвсем други болести и,че на починали от други заболявания са били вписвани в графата починал от (коронавирус) . Истината започна да излиза наяве,както в САЩ така и у нас
49
2
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ПозитаноЗа кой ли път едно и също!? Измисли нещо!
48
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що спите ве българи !!От 10 години живея в Дортмунд и тук немците са по улиците почти всеки ден. 200 немски града протестират. Най големите протесит в Щутгарт, Франкфурт, Берли, Кьолн, с по 5-10 хил човека. Всичко тръгна откак Меркел реши "да се върнем към нормалния живот само приложение за наблюдения на телефона, и имунизационен паспорт". Хората са бесни тук, гледайте клипове в Ютуб, какво се казва протести. Недейте да спите, а излезте да ИЗМЕТЕТЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ! Тези марионетки !
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коста Копейкин вече плаща и на *** :D
46
7
 
15
 
! Отговори
Кабинетът е преди 3 години
Нелигитимен. на 14.05.2020 от 12.00 ч. преднар. събрание да асе съберем 500-600 000 и да катурнем тоя проклет кабинет!!! Само ПП Възраждане.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме парламентарна република,трябва цялото НС с абсолютно мнозинство да може да обявява извънредно положение,защото може да се злоупотреби с него. Хората са подозрителни вече.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така вече си подсигуряват, че няма да има протести срещу тях. Ако се зададе протест, веднага обявяват "извънредна епидемична обстановка"
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе бяхте на косъм секретарката на б0ко да обявява извънредно положение ама зарежи...
42
2
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ПроСоТоИмаше нещо/някога/ от някого писано за фермата - дето животните поели командването! Там май *** нямаше, но пък имаше други подобни пернати, чифтокопитни,нечифтокопитни и прочее! Айдеее унесъх съ!
41
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До да,да ама неправ си за поговорката!..А иначе,за другата ти констатация (която Е верна!),аз отдавна се опитвам да обърна внимание на ФАКТА,че всяка власт автоматично се стреми да се превърне в безусловна диктатура.Примери от Историята-колкото щеш.За това ЕДИНСТВЕНО "СОЦИУМА"-ОБЩЕСТВОТО,независимо че няма как да бъде еднородно и единомислещо,е в състояние да вкара ред в СОБСТВЕНОТО си битуване!!!..Разбера се,така наречените от мен "Недостойни" правят всичко възможно хората да се държат