Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите

Ако мярката проработи, по-ниската ставка може да стане постоянна
Обновена: 12 май 2020 15:42 | 12 май 2020 15:09, Камелия Цветанова
353
Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДДС да падне от 20% на 9% не само за туризма и общественото хранене, но и за книгите. Това ще предложат управляващите в отделен закон.

„Аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40", каза премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

По-ниското ДДС ще важи от следващата година, като оборотите в бранша ще бъдат следени месец за месец и след анализ ще се вземе решение дали ставката да остане за постоянно.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Имам пълно доверие на Горанов, но той не ми е началник, аз съм му началник, на който не му харесва да си подаде оставката и да продължава напред. Партията е важна, защото тя се явява на избори“, каза той.

„Браншът счита, че това ще данесе повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра, работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък".

„Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момент, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, призна Борисов.

По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.

А за искането на БСП за по-нисък ДДС и на храни и лекарства, той припомни, че левицата иска по-различен корпоративен данък, което променя нещата.

„Да махнем ДДС на всичко и накрая хазната ще е празна“, коментира той. Според него не е назрял моментът да бъдат отворени моловете, защото хората се струпват там.

Борисов обаче уточни, че банките и хранителните магазини в моловете работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
8
 
! Отговори
8 преди 3 години
Защо не се запише в закона и с колко ще поевтинеят услугите !Щом единият процент сезнае трябвада с знае и другия 1
288
2
 
16
 
! Отговори
герб е зараза преди 3 години
Вместо да намалят ДДС върху храните, те се загрижили за ресторантите и хотелите. Групировката ГЕРБ пази гърба на мутрите
287
2
 
14
 
! Отговори
замислете се преди 3 години
Попитайте познат дали е гласувал за Борисов!!Питал съм случайни минувачи дали са ги питали от социологически агенции.Отговорът е -НЕ.Диктатурата продължава.
286
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омръзнаха ми безмислиците на Бойко Борисов.Той защо ходи с охрана.Колко пари струва охраната му? В България вече има много безработни.Бойко Борисов още ли се движи с оохрана и колко струва това.Какво стана с имотите в Барселона? Алооо?
285
2
 
7
 
! Отговори
noname преди 3 години
За децата нищо, както се очакваше. Книги и някакви дзифтарски, корпоративни и пр. данъци са приоритет. Може би ББорисов си играе с шефа на Амазон Джеф Безос?
284
2
 
12
 
! Отговори
Тулуп преди 3 години
Поредната безмислица на Бойко е по-малък данък за книгите.Няма лошо,но точно той,дето ни нарече ***,а журналистките-***???Где сте бе,журналята?Защо мълчите?Май наистина сте *** И ***...Харесват ли Ви подигравките и униженията???Този,който Ви обижда е горд,че е прочел САМО ЕДНА КНИГА...
283
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще прочетат мненията и ще се извъртят, но проблема е че ни управляват мошеници
282
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо хляба и млякото, намаля ддс на милионерчетата с хотелите..
281
2
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Не намалява данъците на потребителите, намалява данъците на аверите си мутри, които бетонраха и затриха природата по Черноморието. Цените няма да паднат. Не ходете в долните мутробарокови хотели. Какво ще ви стане, ако не отидете едно лято, даже ще си намалите риска от Ковид 19 или поне ще се отървете от диариорят я. Пак ще ви унижават по плажовете и ще ви се зъбят онези с хормоналните бицепси и татуировките. Да фалират и да си съборят хотелите! Намалението на книгите е за камуфлаж.
280
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Анонимен 296Отговарям:защото няма как да намалява броя на населението.
279
3
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Значи покрай книгите/нещо безценно/,ще пробутате да мине и туризЪма,и то след дъъъълго мислене.Боже,каква мъдрост,направо второ пришествие.
278
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако знае този човек колко го мразя и такива като мен сме 80 % от този жалък народ дето и на снимка не го понася а те всеки ден през час спират всякакви предавания ИЗВЪНРЕДНО да плаши народа да ни нарита този наглец да ни нарича какво ли не щото такова му е възпитанието ,толкова вече ме е страх да пускам и телевизора ,че напоследък не смея и капака на тоалетната да вдигна.....
277
2
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Бедните тук плащат 30 % данък (10% данък общ доход и 20% ддс).Богатите, които ходят на ресторант плащат 19% (10% дод + 9 % ддс). Реално повече защото купуват също хляб и лекарства, но под 30%. Извод: ходете на ресторант за да сте на далавера
276
2
 
14
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Б.Б. е голям интригант. Знае, че народа е срещу мутренското туристическо лоби, дето бетонира черноморието и се пробва да експлоатира безогледно и планините. Затова набута в предложенията за по-нисък ДДС и книгите. За цвят.
275
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази лисица Б.Б.събира пари за бюджета от всички и от най.малките и бедни най-много ги дои ,а такива като Божков, Пеевски Доган -мастити бизнесмени все нещо са ги изпуснали,не видели,не разбрали и кога да даде той на пенсионерите по някой лев от там няма комисионни,той си обича обществените поръчки дето ги раздава от джипката ,и сега както винаги е правил приоритет са"бедните" хотелиери,имали пари да си купят хотели нямат пари ДДС каквото е за всички а защо не намали ДДС за храната и лекарства з
274
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това е Борисов : Винаги за олигарсите ,щото неговите приятели са само милионерчета с хотелчета ! България е единствената държава с такова не деференцирано ДДС ,такова има само и в Дания ,но там образованието ,детските градини ,здравеопазването са безплатни ! И сега милостта му вместо да е за храна и лекарства -най-малко ДДС каквото е в много западни държави а някъде е и О той пак обгрижва олигарсите ,кога този човек ще помисли и за простосмъртните ? Нямам думи за тази алчност !
273
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охооо, той още за футбола не е ръсил, Вие вече се изнервихте. Началника няма да си остави магаретата в калта, може и за ромите нещо да се измисли, има матриал и поле за действие. Мореее...
272
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, така ли се бори сивият сектор? С пожелания? Реални проверки трябва и реални наказания за всички. Само твърдата ръка ще пребори мошениците.
271
3
 
7
 
! Отговори
До: Тонката преди 3 години
Бойко пак бичува опозицията,а тя как рИве само:):):):)РИве та се къса:):):)=========Много тренировки си направил, щом можеш да говориш с пълна уста й пожарникарски *** до сливиците."дълбоко гърло" и"златен дъжд" за теб, 0трепк0
270
2
 
13
 
! Отговори
ГРОБАР преди 3 години
PR акция на Тиквата, а Тиквунчетата му го възхваляват. Иначе за книгите съм съгласен, нека поддръжниците му да по-прочетат и други книги, различни от "Винету"!