Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите

Ако мярката проработи, по-ниската ставка може да стане постоянна
Обновена: 12 май 2020 15:42 | 12 май 2020 15:09, Камелия Цветанова
353
Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДДС да падне от 20% на 9% не само за туризма и общественото хранене, но и за книгите. Това ще предложат управляващите в отделен закон.

„Аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40", каза премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

По-ниското ДДС ще важи от следващата година, като оборотите в бранша ще бъдат следени месец за месец и след анализ ще се вземе решение дали ставката да остане за постоянно.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Имам пълно доверие на Горанов, но той не ми е началник, аз съм му началник, на който не му харесва да си подаде оставката и да продължава напред. Партията е важна, защото тя се явява на избори“, каза той.

„Браншът счита, че това ще данесе повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра, работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък".

„Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момент, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, призна Борисов.

По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.

А за искането на БСП за по-нисък ДДС и на храни и лекарства, той припомни, че левицата иска по-различен корпоративен данък, което променя нещата.

„Да махнем ДДС на всичко и накрая хазната ще е празна“, коментира той. Според него не е назрял моментът да бъдат отворени моловете, защото хората се струпват там.

Борисов обаче уточни, че банките и хранителните магазини в моловете работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
1
 
11
 
! Отговори
Лицемери ... преди 3 години
И как само го раздават доброто и лошото ченге ......Горанката му бил подчинен ,единият предлага другият не дава .....абсолютни лицемери !!!!!
248
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Искам кака Сийка - говорителката на Гешев :))))))))))))))))))))))))
247
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой вярва в честни собственици на хотели и ресторанторанти? Кога са плащали честно данъците, че и сега? Кога са плащали нормални заплати на служителите си? Минимална заплата и другото...по-нататък. Кога клиенти не са били лъгани в ресторанти със скапано ядене и намален грамаж?
246
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една мутра сваля данъците на други мутри - политическо решение. Нищо, че имаме най-скъпите лекарства и храни спрямо доходите ни, нищо че доплащаме над 50% в болниците.
245
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
Преди месеци прогнозирах конфликт Бате - Дебелото момче. Първите искри вече са налице. До шест месеца ще се види дали съм прав и ако да ще се прекръстя на Влайчо.
244
4
 
7
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
Дано има ефект ! Доколкото си познаваме търговците - цените остават същите, въпреки намаленото ДДС !
243
2
 
18
 
! Отговори
дд преди 3 години
Стига сте се подигравали с народа бе? Ясно е, че си раздавате като за последно, ама чак толкова. Намалете ДДС-то на храни от първа необходимост и лекарства нещастници. Хората умират от глад и болести, за да живее хотелиерчето на Бахамите.
242
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
В "политиката" се искат ПРИНЦИПИ! -:) Тоя преди дни говореше че Туризма и ресторантьорството плащали 10 % " данъци"! Тоест.Плащаше се 20 % данък. А Те плащали 10 % ДДС! И изведнъж КЛЕКНА?! Ами явно "патриотите" Пак са му извили ръцете и той "милия" КЛЕКНАЛ! -:) Иначр няма "подкрепа"! -:) Нямам думи във връзка с това Повече от 10 годишно "управлеение" На принципа "Проба" " Грешка"! -:) При Живков нямаше такова шикалкавене бе др Борисов! Помниш нали? Каже ли нещо.Изпълняваше го! Няма 6 - 5! А ти?
241
2
 
14
 
! Отговори
75 преди 3 години
Испания, Германия имат отдавано 9%ддс, а за някой продукти без ДДС,господин ***-тиквун не си прави на Добър човек, ще останеш мутра и Мошеник,както и твоите хиени от гроб.
240
12
 
3
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Тиквата се отьрси от вредното влияние на Мутафчийски и пак сме си ОК!!! Дьржавата си работи на пьлни обороти. Нещастници - визирам населението!!!!
239
19
 
6
 
! Отговори
Много е добър ! преди 3 години
Браво на Бойко - както винаги с голям усет за добрите неща, които трябва да се направят за да се подобрява живота на обикновените хора !
238
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безпримерно по своята наглост ,циничност и арогантност решение на мафиотския режим у нас.
237
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквуне, ти книга на живо виждАл ли си?
236
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 9% за туризма? Тия кожодери и 50% им е малко! Идете на морето там от високи цени не за българи. Продадохте морето на кожодерите и тия тарикати още искат.
235
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутро проста, да не си решил да прочетеш втората си книга, че намаляваш така щедро? Може сега да ви вземеш на далавера "конникът без глава". И дано парите, които крадеш от нас, внуците ти да не си купуват наркотици.
234
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а за лекарства и лични предпазни средства за целия народ ще има ли намаление на ДДС -защото и без това маските се вдигнаха с400%-явно това няма значение -важното е да се намали данъка за хотелите там където политиците имат лоби -Да не казвам че Италия си затвори туризма за тази годи той нашия тук ще вкарва туристи а тестове на летището ще им правят ли
233
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново в услуга на мутроолигарсите от така наречения туристически бранш.
232
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ученото си е учено.
231
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9% процента ДДЦ за храните би помогнало на всички българи. Само за турима 9% не помага на никой!!
230
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на Винету ше и сваляш ли дъдъсъто бе барато. Шот ния у маалата сакаме да я купиме на него таа книга. Шом ти си я чел и си станал министер начи и ния кат я прочитаме ше станеме министре. А иначе ни казват да учиме ама досега не сам видел некой учен да е ставал министер. Министре стават само неуки а не учени. Така че ше прочитаме Винету и ше станем Минисри. То за министер акъл се не сака. Качуваш се на джипо и си сви,, ркаш на уяната.