Държавните бензиностанции няма да бавят понижаването на цените

Караниколов: Целта е компанията да е коректен играч в сектора
Обновена: 18 май 2020 10:19 | 18 май 2020 10:10,
35
Държавните бензиностанции няма да бавят понижаването на цените
Снимка: БГНЕС

Целта на „Държавната петролна компания” е да е коректен партньор и коректен играч в сектора. Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Емил Караниколов.

Още по темата

„През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина”, обясни още той.

Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надява от тук нататък да се съблюдава и от всички. „Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се извършват проверки, но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни”, информира Караниколов.

Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете. „Считаме обаче, че те трябва да се изградят и на локации, където липсват такива или съответно няма конкуренция”, каза министърът.

Караниколов беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент. „Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв”, допълни той.

Колко ще струва изграждането на държавните колонки все още не е ясно. „Съвсем скоро ще излезе проектът на закона, с анализите към него. Различни са хипотезите като стойност. Трябва да направим модела, формата, логото и да имаме ясна концепция как ще действаме”, обяви Караниколов.

Придобиването на готова изградена мрежа от бензиностанции не влиза в плановете на държавата, обяви ресорният министър и допълни, че не счита, че има такава, която ще покрие големите градове и районите, в които липсват такива обекти.

Стартът на подобна компания, с изграждането на всички нейни локации, се очаква до две години. Началото ѝ обаче може да се случи в период от шест до девет месеца, прогнозира Караниколов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върнете Нефтохим на държавата!Нефтокомбината даваше 40% от брутния продукт на държавата.Че държавата не може да стопанисва предприятията е пунта мара.Печелившите да се върнат на държавата за да пълнят хазната!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A koi ste e regulator na vatreshnia pazar, Vesko Mareshki li?
29
2
 
6
 
! Отговори
КРАТУНИ преди 3 години
БОЛШЕВИШКАТА ХУНТА на Лукойл вместо да си потърсените откраднатите милиарди от Лукойл ще им прави държавни бензиностанции?!?
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от суджуците е решил да купува верига бинзиностанции с нашите пари. Схемата е: Отварят ги, работят на загуба няколко години, фалит, продават се за 1 милион
27
3
 
7
 
! Отговори
ЗА ВСЕКИ ЛИТЪР преди 3 години
по 3 медицински фурми екстра
26
3
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
ами почнете още отсега, какво само раздувате празни приказки... в нашия петрол дизела е 2.20... дрън дрън. Това е като хазарта... парите да отиват в нечии ръце... скоро ви идва края, но той ще настъпи, когато ни задължите да се ваксинираме!!!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ще има ли фурми ..като бонуси
24
1
 
8
 
! Отговори
ЗНАЧИ ТАКА преди 3 години
БАНКЯНСКИЯТ ДИКТАТОР ще си има и верига бензиностанции. Не му ли стига цялата държава...
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия счупиха ***... При наличие на 3 хиляди бензиностанции ще строят нови, при положение че и сегашните са много и в бъдеще ще растат възможностите за алтернативни горива...
22
1
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Ще падне яко кражба. Картела при горивата само Марешки го оправя. В края на мандата тиквата не трябва да залага бомба на следващото управление. Да беше го направил в началото.
21
3
 
10
 
! Отговори
БОНУС преди 3 години
За всеки литър гориво ще има бонус по една фурма. Чакат внос за в бъдеще когато пораснат агнетата...
20
1
 
6
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
едно време приватизираха Петрол за без пари , окрадаха и източиха всичко сега като няма какво да се краде може тази куха фирма отново да се продаде на държавата обратно . Дали ще бъде тя ще се разбере ....
19
3
 
10
 
! Отговори
ист преди 3 години
Държавни бензиностанции - коректив на цените- голяма глу пост. Назад към соца.Марешки продава горива и лекарства на много по ниски цени от другите. И какво - нищо не се променя.Призовавам ГЕРБ да не прави глу пости.
18
2
 
7
 
! Отговори
пострадал преди 3 години
Винаги когато се прави нещо държавно, има лапачи, има надути цени и всеки път прецаканият е народът, който е това е вече парадокс---по принцип одобрява всичко държавно......Простият народ може да съсипе и най - богата държава.
17
1
 
7
 
! Отговори
играчА преди 3 години
Фурмата се изказа и той "подготвен" ;)
16
2
 
1
 
! Отговори
КРЕЙЗИ ПИПЪЛ преди 3 години
До караниколовЧовека много точно го е казал , проблема е на ***** дето не могат да четат...
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият директор на Лукойл Субаев няма нищо общо със Златев и явно е неудобен на някои.Много работлив и най-вече честен..Съкрати голяма част от лапачите в централата,които години наред са били с космически заплати,без да вършат нищо.Съкратен персонал по бензиностанции няма.Държавно значи още калинки с големи заплати за наши хора.!,
14
2
 
7
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Олелеее....Какво стана сега... Ми къде отидоха ония златни принципи на българската демокрация, от всички политически партии за ..... ПО МАЛКО ДЪРЖАВА... Ехооо разни СДС-та, ГЕРБ, царисти непрокопсани, депесари, всички дето се "сражавахте" с остатъците от "комунизма"?- Ще излезе верен израза.... Това, което демократите разрушиха в България за 30 години, и комунистите да дойдат, не могат да го възстановят за 300 години....
13
2
 
3
 
! Отговори
От друга страна преди 3 години
Ако тези *** скапят качеството на услугата, прехода към електромобили ще бъде по-добре мотивиран :)
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По колко тона фурми ще бъдат контрабандирани с преноса на гориво?