Плевнелиев: Намаляването на ДДС за ресторантьорите е грешна стъпка

Прогресивната данъчна система е по-страведлива, смята той
25 май 2020 22:18, Анисия Иванова
57
Плевнелиев: Намаляването на ДДС за ресторантьорите е грешна стъпка
Снимка: БГНЕС

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България между 2012-2017 г.

Според него редуцирането на ставката няма да се отрази на приходите в хазната, нито ще осветли сектора.

Наред с това и други индустрии ще заявят претенции за по-ниско данъчно облагане.

Плевнелиев лансира идеята за широк обществен дебат за смяна на данъчната система от следващия парламент на страната. Той подкрепя намаляването на ДДС върху книгите, но се обяви против по-ниския налог за ресторантите.

„Много други индустрии ще заявят претенциите си за същото намаляване – туризмът генерално, и стигнете например до лекарствата. Ресторантьорският бизнес в България, да не кажа голяма дума, но е един от най-силните генератори на сивата икономика. Това, че ще бъде намалено ДДС-но, не очаквам по никакъв начин да се отрази на приходите на държавата, както и по някакъв начин да осветли този сектор“, каза той.

Според Плевнелиев плоският данък е извървял своят път, а за да има справедливост в обществото трябва да се въведе прогресивна данъчна система в комбинация с електронно правителство. И това да е приоритет в работата на следващото Народно събрание.

„Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждането на прогресивно данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече… Трябва да въведем електронно правителство, да въведем регистри за всяка обществена поръчка, за всеки договор, за всеки анекс. С истината за това как се харчат парите на хората ще създадем предпоставки и за прогресивната данъчна система, която ще даде по-голяма справедливост“, каза Росен Плевнелиев.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 месец
плевнелиев деси,това го кажи на банкянския си началник,но преди това си сложи каска на главата,че може да почне,да те *** по главата,да ти дойде,акъла в главата.
43
3
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Росен е пич, а руските другари ги знаем :))))))))))))))))))))))))))))))) Надявам се на второ четене да не мине ДДС-то. Уж намаление, а осигуровките двойни :))))))))))))))
42
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
100% е прав Плевнелиев.Абсолютна тъпотия е да се намали данъка на кръчмарите,а за лекарствата да е същият.Кръчмарска държава ли сме?
41
1
 
10
 
! Отговори
тодор преди 1 месец
Ти па кой си другрю комсомолски секретар.
40
6
 
11
 
! Отговори
Свиня преди 1 месец
Ей нахалоен човек бе....как досега не разбра че народа не го диша ,не иска да го вижда и се срамува че го избрал за президент...Малко срам и самоуважение прояви Плвевнелиев...и се оттегли от обществения живот....вече си оценен на кръгла нула....и появяването ти тук там няма да промени тази оценка....единствено дразниш и отнасяш псувни...
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като видиш експерта Плевнелиев да дава акъл. как да не му теглиш една в коментарите.

Рядък гнусар!
38
1
 
6
 
! Отговори
Бай Петко преди 1 месец
Мярката е временна и ако няма ефект ще се върне пак старото положение. Но все пак в икономиката 2+2 не е равно на четири.
37
7
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Пак ли ти бре? И от кога разбираш и от ' икономика"?!
36
12
 
10
 
! Отговори
К6 преди 1 месец
Много е прав
35
5
 
21
 
! Отговори
Този не беше ли, преди 1 месец
магарето дето Боко постави за президент? После си сложи и магарицата, но народа малко поумня и не се върза. Представяте ли си, ако Цецито беше станала президент, какво крадене щеше да прави ГЕРБ, сега Радев им бърка под опашката, затова не го долюбнат, особено Боко и този Плюмчо!
34
5
 
19
 
! Отговори
4444 преди 1 месец
Недоразумението пак се изказва неподготвено. Да е.. и мало-умник да е..
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ддс на ресторанти и хотели трябва да е на 20% стига са крили пари. Тоя *** много добре знае че сменим ли ставките по заплатите и малкото останали инвеститори ще избягат, защото и липсата на квалифицирани кадри ще стане сериозна.
32
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пич, ГЕРБ ще идат там където си ти - в политическата гробница хахах
31
4
 
9
 
! Отговори
мадрид преди 1 месец
Един много хубав цитат на един бивш политик, на който попаднах.
"Антикризисни мерки срещу рецесията: шезлонги, държавен бензин, държавен букинг, български червен лук на входа на супермаркета, вдигаме корпоративния данък и зануляваме европарите за иновации, за да намалим ДДС-то на шопската салата. Такъв си ни е народът, не се сърдете на политиците."
Много истина има тук.
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е в случая.
29
9
 
10
 
! Отговори
Онуфри преди 1 месец
Туй РоскУ от де изплува бре?
28
0
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
А на офшорките и на "дисидентите" на бкп?!
27
0
 
8
 
! Отговори
Росен преди 1 месец
До Анонимен
ДДС за хотелите е 9% е в сила от 10.07.2012 година.
26
6
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 месец
Тоя що по дяволите му дават думата и го отразяват?!
25
3
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Я млъквай и се скрий бе, не те ли е срам да се показваш?Точно ти да да даваш акъл...несериозно.Гушкай златотърсачката и мирувай ,мишок корумпиран.