Проектът АЕЦ "Белене" имал бъдеще благодарение на Борисов

Три световни лидери в енергетиката се обединиха, за да участват в него
77
Проектът АЕЦ "Белене" имал бъдеще благодарение на Борисов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова приписа евентуалната реализация на проекта АЕЦ "Белене" на премиера Бойко Борисов.
 
Тя съобщи пред депутатите,че руската държавна корпорация "Росатом" постигна споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и General Electric Steam Power в рамките напроцедурата за избор на стратегически инвеститор за атомната централа.
 
"Обединяването на усилията на тези три световни лидера в областта на ядрената енергетика е ясен знак, че процедурата за избор на стратегически инвеститор ще е много оспорвана, а тези три компании вярват в този проект и възможността за реализацията му става все по – осезаема", посочи Петкова.
 
Според нея това е ясен знак, че компаниите имат доверие в България.
 
"Основна роля, за да се стигне до това обединение има и премиерът, който със своите усилия и своята репутация, която има в международната общност вдъхва доверие. Без честното, обективно и партньорското отношение на премиера, нямаше да се похвалим с такъв резултат", похвали тя Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
18
 
4
 
! Отговори
Корупция преди 3 години
Само в държави от третия свят и Китай се строята АЕЦ. Цивилизованите ги затварят. Ако искате гледайте инцидента във Фукушима - как са се разминали или Чернобил серияла за да се сетите какво може да стане от земетресение или човешка грешка.. е човешко е да се греши както се казва.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теменужке,калинке,не замазвай гафовете на вожда с имагинерни проекти.Колкото фоксваген дойдоха в България,толкова и тия ще направят общ проект за Белене.
20
5
 
2
 
! Отговори
Средногорец преди 3 години
До БАЕЦИ като написах Африка - 2008г имаше проект за завод за извличане на златото на наша територия с 40% държавно участие, но общините Чавдар и Челопеч се вдигнаха на протест, че щял да замърсява.Канадците водиха кметовете в завода си в Канада да видят технологията, да се убедят, че няма заплаха, но не...Сега *** реве: - Кой ми дриска в гащите?
19
8
 
6
 
! Отговори
Средногорец преди 3 години
До БАЕЦСтига с това смешно злато бе!Стига!Рудника в Челопеч има капацитете 2,2 млн. тона руда със съдържание 5,36гр на тон.Хайде сметни колко е това злато.После сметни колко са разходите за ел.енергия, гориво на камионите, карети, сонди, флотация, данъци(защото рудника е 100% коректен към държавата в това отношение), транспорт до Африка, защото завода за извличане е там да видим как се връзва крайната сума с лъжите, които разпространяват жълтите сайтове.
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 2 или 3 години:Борисов - " аз заради моите американски приятели спрях 3 стратегически обекта, които бяха изгодни за нас - Белене, Южен поток и Бургас-Александрополис" - публична изказване, излъченена и по БНР и по БНТ - всеки може да го проверина запад за това нещо всеки ръководител щеше най-малкото да е смъкнат
17
7
 
2
 
! Отговори
да преди 3 години
ГЕРБ като Лукашенко. Айде стига с тия мега проекти. Малко по-скромно след огромните поражения, които пандемията нанесе на страната и хората.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vladyАбе интересно като е имало опити да бъде взривен такъв реактор как са били подготвени ако наистина се е стигнело до взрив?Ти май нещо а?
15
4
 
7
 
! Отговори
БАЕЦ преди 3 години
До Анонимен ЯЕЦоТ Боко други успяха да откопчат 3 млрд за нещо евентуално,някога след години.И продължават да изнасят златото без пари,защото 10% от акциите са дадени на когото трябва,пляска с ръчички и получава парички.
14
2
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Нали по неговите думи това беше "един гьол" !
13
3
 
12
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До Белене-атомна бомбаОпасните реактори РБМК не се произвеждат от 1990г. Заменени са от безопасните ВВЕР - руска версия на PWR, при която повишаването на температурата води до намаляване на мощността на реактора и последващо спиране поради намаляване на възпроизводството на неутроните и увеличеното им поглъщане поради увеличената концентрация на борна киселина в разтвора. В Колска АЕЦ и Армения е имало опити да бъде взривен ВВЕР без никакъв успех стигнало се е само до аварийно изключване.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилВаско Гея - на село.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тц.Няма да стане.
10
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯЕЦНапротив.Проекта има бъдеще сега.Преди беше само едно от средствата за преливане на милиарди към Русия, чрез БСП.Все пак да не забравяме Първанката и Големия му ...шлем, с който ни набута 7 милиарда.От Бойко можаха да откопчат само 1,2 и то защото друг беше подписвал договори преди него.Май пак Първанката беше свършил тази работа.
9
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки всичките си кусури, Бойко наистина може да страртира проекта. Ще е скъп, ще го строи Гела и Пеевски и т н но все пак ще го има.
8
2
 
21
 
! Отговори
Доагноза преди 3 години
М дааа, така както на с ра енергиния шлем на България, сега казва че шлема вече е златен нищо че е пълен с ла на! Наистина шизофренията се е развила за 10 г до невиждани нива. Хубавото е че при тази болест пациента си отива неестествено рано
7
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е самата истина.От един гьол(руски) сега що-годе ще се превърне в нещо.Дано американците имат голям дял от проекта, че рашките 100% ще омотат нещо.
6
19
 
9
 
! Отговори
Белене-атомна бомба преди 3 години
Да построим АЕЦ Белене значи да поставим потенциална свръхмощна руска атомна бомба в България. Видяхте какво стана в Чернобил. В Германия вече затвориха всичките си атомни централи след експлозията в японската АЕЦ Токушима и след референдум.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умствено изостаналите са си чудни! Вие чекмедже ли искате? Нема. За нас е само сеир, докато си мрем по план.
4
6
 
15
 
! Отговори
ЯЕЦ преди 3 години
Проектът "Белене" имаше бъдеще преди 10-20 години, сега благодарение на великия вожд Винету, бъдеще има проектът ... "Теменужка".
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко дрона пак проси благодарности.