След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си

В НСО хора с имунитет няма, написа генерал Станчев
Обновена: 10 юли 2020 17:45 | 10 юли 2020 16:53,
125
След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка с изявление, в което се дава разяснение за дейността на службата, съобщават от пресцентъра на НСО.

Още по темата
"Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде", написа в позицията си ген. Красимир Станчев.

"За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат. 

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", става ясно от позицията на шефа на НСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземе ибрика и да подмива на аамедчо тестикулите.
96
2
 
14
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Да сие бава майката!Следващият да уволни наглите служители, които набутаха хората във водата. Даже са за затвора, про стачетата.
95
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как е г-н Радев? Все по-сам!? Съветници,шефове.Всички се изнасят... Глупостта е самотно занимание!
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връх на абсурда беше че гербавите мафиоти дори не се притесняват публично да обявяват, че са организирали партиен контрапротест в защита на себе си.Дотолкова са станали нагли.
93
3
 
4
 
! Отговори
izh преди 3 години
Постно другари, постно. Че напънете си акълчето, колкото и малко да е то. А то: Елементарна злоба в стил "Президент" и напорисо плюене стил "***" Верно, че родовете ви произхождат от малпграмотмата част на българското население, ама за толкова години охолен живот защо не се ограмотихте малко, бе?
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този протест е шанс Лойко и останалите от шайката да пипнат короната, досега все се измъкваха
91
3
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
В качеството му на кого охраняват Доган? Виденов и Костов не ги охраняват така, че са били PM.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хиляди български граждани ще бъдат употребени да протестират точно когато е пика на пандемията и има вече стотици заразени... много умно, много!!!
89
2
 
5
 
! Отговори
Тотка преди 3 години
Браво на Бойко!
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 90ако беше на площада щеше да чуеш че каза точно обратното *** анимационен , отивай да викаш в подкрепа на българоубийците турчин мръсен
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полковник Добрев още ли охранява ш доган
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След тия два протеста маски и ограничения няма смисъл а дано се махне това
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както охраняваха другаря Тодор Живков на вилата му с асансьор в Евксиноград-гр.Варна, така и е охраняван Доган-паша.Нищо не се е променило от 1989г. до сега.
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм чул Бойко да призовава хората на улицата, не съм чул Бойко да обижда когото и да е.----Той за тази цел си има партиина структура с милиони субсидия, плащана от мен и теб. Автобусите от Бургас теъгнаха ли?
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво му е достойното на "генерал" Красимир Станчев. При положение,че Президентът е против охраната на Ахмет Доган, Станчев играе срещу него. Явна провокация! А може би зависимост от Б.Б.
82
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересен е подхода на 'обединителя' Радев, който постоянно и открито призовава към уличен натиск. Аз не съм чул Бойко да призовава хората на улицата, не съм чул Бойко да обижда когото и да е.Струва ми се някой подвежда Радев много лошо. Той очевидно не е от най-умните и някои го е яхнал здраво.
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само един черен каскет може да бие всички червени каскети!
80
4
 
4
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Румба, споко душко! И като влезем в еврозоната кроните пак ще вървят, виж за рублите не се знае!
79
10
 
0
 
! Отговори
ради преди 3 години
ДОСТОЕН ОФИЦЕР!!!
78
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе герберски ***, какво правите по форумите ами не сте да викате в защита на вожда ви ? не ви ли даде по 20 лева да захлебите или само цингите е извикал ?