Политолози: Протестът ескалира, но трудно ще задържи високия заряд

Коментар на Анастас Стефанов и Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR
15 юли 2020 14:34, Анисия Иванова
82

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на бившия Партиен дом в шестия ден от антиправителствените протести. Стигна се до сблъсъци, полетяха бомби, камъни, бутилки и кутии с червена боя. Протести се проведоха в много градове на страната, но управляващите са категорични, че не обмислят подаване на оставка.

"Много бързо пламна като искра, макар да има наслагване от предходните седмици. Това е политически дискус, който се разгръща от началото на тази година и не може да бъде задържан дълго с такъв заряд, без да има тласък в една или друга посока. В идните седмица-две ще наблюдаваме развитие", коментира политологът от изследователски център "Тренд" Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че разпространените вчера СРС записи на Васил Божков не са в ползва на управляващите, не са и в ущърб на протеста. В тях издирвания бизнесмен с 19 обвинения признава пред журналист и депутат от БСП, че подкрепя и стимулира протестите срещу властта.

Още по темата

"Малко се явяват като наливане на масло в огъня. Протестът излиза доста консолидиран. Този запис се предполагаше, че ще вкара разколебаващ характер, но нищо подобно не се случи. По-скоро това може да изиграе консолидираща роля в протестите. Тази атака ще бъде идентифицирана, че "идва от тези, срещу които ние викаме", обясни Стефанов.

Колегата му Страхил Делийски е на мнение, че вотът на недоверие, който БСП внася днес, има смисъл, институционализирайки конфликта и гражданските претенции.

"Протестите се случват, когато институционалните форми за регулиране на социални напрежения и конфликти са запушени и не работят; когато гражданите не общуват добре с политическите партиите; когато имаме задълбочаващо се недоверие към институциите. Изглежда логично това, което прави БСП. Ръководството е в такова положение, че трябва да демонстрира политическа активност", посочи политологът в "България сутрин".

По думите му протестът единствено може да увеличи рисковете по отношение на подкрепата към правителството. Делийски обаче изрази съмнение дали протестите ще изиграят роля по отношение на поведението на "Воля" и Патриотите, "от които в най-голяма степен зависи това, което ще се случи на институционалния парламентарен терен".

Според него е твърде късно за оставка, тъй като тя би предизвикала желанието за втора, трета, пета... Делийски изтъкна, че единственият път за Борисов е да опита да говори по друг начин на тези, които не го харесват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
1
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Биеха, но когото трябва и онова са други проблеми и останки от капитализма! А това сега е същността на капитализма - да има фашистка власт, едни да вършат безобразия, а други да бъдат репресирани! Ето - един спи сред чекмеджета от разкош и разврат - прокорора не напада него, а един фигурант от когото нищо не зависи и дори да иска, няма какво да открадне!
26
1
 
2
 
! Отговори
смях преди 3 години
Сърп и чук, и кво предлагаш направо на вагодните и към река Колима. В лагерите няма протести.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестът срещу мутрите беше завладян от последните. В същото време първите си мислеха че владеят положението и нещо зависи от тях. През това време независимите станаха зависими, а богатите станаха още по-богати. Бедните както винаги се примириха, че всичко ще е за тяхна сметка и решиха поне да си хапнат накорем. Обаче кебабчетата се бяха развалили в топлото време и ги сполетя рядко щастие за което хвърлиха вината на провокаторите. Последните си търсиха парите от първите, обаче парите свършиха..
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сърп и чукДа, пък през коминизма никак не биеха, а турците не се криеха под масите...
23
11
 
3
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Разберете! Докато има капитализъм проблемите ще са същите! Тези неща с хвърляне предмети срещу полицаи, те пък да пребиват протестиращи са неотменим елемент от капиталистическото ежедневие! Толупите се изтягат в спални с пълни чекмеджета и метреси, стражарите ги пазят, народа се надига и бива натупан! Същия сюжет сте гледали в ,,Тютюн"....
22
6
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Долу мафията !!!! Мутри, Въннн!!!!! Свобода или Борба !!!!!
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАДА ВЕЧЕ СВИКНАХМЕ ТИЯ ПОЛИТОЛОЗИ ДА ГИ ЧЕТЕМ КАТО РАОТНИЧЕСКО ДЕЛОЖ-ОБРЪАМЕ НЕЩАТА НА 180 ГРАДУСА!ЗА ИЗБОРИ НИКОГА НЕ ПОЗНАВАТ. ТАКА ЧЕ РАЗБИРАЙТЕ - ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДЪЛГО ДО ОСТАВКАТА!МАФИЯТА КЕ ПАДНЕ!
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАДА ВЕЧЕ СВИКНАХМЕ ТИЯ ПОЛИТОЛОЗИ ДА ГИ ЧЕТЕМ КАТО РАОТНИЧЕСКО ДЕЛОЖ-ОБРЪАМЕ НЕЩАТА НА 180 ГРАДУСА!ЗА ИЗБОРИ НИКОГА НЕ ПОЗНАВАТ. ТАКА ЧЕ РАЗБИРАЙТЕ - ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДЪЛГО ДО ОСТАВКАТА!МАФИЯТА КЕ ПАДНЕ!
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба! Ескалира! Снощи тук ни натякваха, че е рехав и сега врещят за 2 кутии червена боя!
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутро-олигарсите се родиха от редовете на БСП - БКП.На други не позволиха да забогатеят
17
2
 
12
 
! Отговори
защо преди 3 години
"Протестиращи се опитаха да нахлуят в ..."Вярно, и провокатори започва с "п", но не сме толкова неграмотни. Не ни пробутвайте Лом за Лондон.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов не може да говори по друг начин.Забелязвате ли как в почти всяко негово изречение фигурира личното местоимение "аз"?Аз направих това! Аз направих онова! Ако не съм аз, друг не може да свърши тая работа!Аз най-много работя! Какво щяхте да правите, ако не бях аз?Аз, аз, аз... на това какво му се вика? Нарцисизъм май беше или нещо подобно?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6. От Дубай, от Дубай.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излязоха клипове кои са еничарите, били българи на протестите. Единия прилич на брат близнак на Пеевски. Гнусна прислуга на чужда власт. Позор за родителите си сте ЕНИЧАРИ!!!
13
11
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До ivailo. "Протестът ще продължи, докато свали мафията в управлението на държавата, и прокуратурата", за да докара следващите такива. И после пак ще сте на площада, баламурници.
12
1
 
16
 
! Отговори
ПОЛИТОЛИГИЯ преди 3 години
Най-безсмислената специлност в УНСС, само локуми и по-скоро трябва да се води като ВСИЧКОЛОГИЯ или НИЩОЛОГИЯ. Завършват я обикновено такива дето за НИЩО не стават
11
1
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Айде поредните "разбирачи". Как само чакат нещо скандално и почват да заливат медиите с некадърността си.
10
4
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
всички тези разбирачи от всичко които никои не чете и не гледа да севключат в протестите колкото и да подкрепят яслата няма да отстъпим
9
5
 
28
 
! Отговори
АМАН ОТ ТАКИВА преди 3 години
дето ни обясняват как от хората нищо не зависи и е безсмислено да се протестира
8
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е целта на Борисов да раздели народа и така печели изборите. Затова тази политическа и партийна система вреди и разделя народа, за да контролира лесно. Разделяй и владей.