Очаквано: Нинова се нахвърли, имало паралелна държава

Проблемите за БСП: Безнаказаност, лобизъм, страх
Обновена: 20 юли 2020 10:44 | 20 юли 2020 10:01, Камелия Цветанова
81
Очаквано: Нинова се нахвърли, имало паралелна държава
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите по време на дебата по вота на недоверие срещу правителството, че корупцията е легализирана институционално и единственият изход от ситуацията е оставката на кабинета "Борисов 3".

Според нея хиляди хора днес са на улицата и протестират заради олигархичния модел на управление на Борисов.

Още по темата
"Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото. За последните три години корупционните скандали се увеличиха, а управляващите все повече демонстрират чувство за безнаказано. Почти всеки месец държавата се тресе от един огромен корупционен скандал", скочи Нинова.

Тя допълни, че целта на левицата не е само да отстрани причините, но и да разгради модела, мрежата оплетена от паралелната държава, която е задушила истинската.

"Паралелната държава е стъпила на шест крака - първият от тях е, че корупцията е заложена в законите умишлено, внасят се лобиски закони, с които се защитават частни интересИ. Правителството на Борисов напълно промени законодателния ред с полулегални поправки между първо и второ четене в последния момент, внесени от отделни депутати, изпълнителни на поръчки", коментира червената шефка.

Според нея вторият крак на този модел е, че корупцията е легализирана институционално, умишлено институциите са превърнати в инструмент на корупция.

"Правителството на Борисов създаде 47 органа за борба с корупцията, а резултатът от това за последните 6 години са три осъдителни присъди и 6 оправдателни", обвини още тя.

Според Нинова третият стълб са т.нар. бушони, умишлено се назначавали не професионалисти, а хора, които слушат и подписват. "Почти няма незасегнато министерство, пипалата на мафията са обгърнали почти всички структури", каза соцлидерката.

Четвъртият елемент на този модел е безнаказаността, защото нямало присъди, а само шумни акции на прокуратурата, смята тя.
 
Според нея петият крак на модела е пропагандата – десетки платени анализатори, политолози и социолози внушавали "величието на диктатора и липсата на алтернатива".

"И шесто – мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Това е стройно изграден и строго пазен модел и последиците са най-голяма бедност в Европа, най- големи неравенства, най-лошо образование и най-недостъпно здравеопазване", обобщи Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
20
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Разбира се, че сме най-бедната европейска държава. По-голямата част от населението е необразовано. В развитите държави има една голяма група хора, които развиват бизнеси и производство. Изнасят и поддържат икономиката, за да може необразованите да живеят добре. Тук просто тази група хора е много много малка. Нямаме ресурси така. Ако очаквате да ни дадат пари от някъде и да станем силна икономика няма как да стане. Не работи така света ....
10
1
 
18
 
! Отговори
преоблякъл се Илия преди 3 години
Та*а па! Тя не разбра ли, че и тях не ги щем! Всичките са рожбички на една майка - БКП и на един татко - ДС.Генетиката им е еднаква, и схемите им на развитие и действие са еднакви, нищо че веят различни по цвят байрЯци.Трагичносмешни са!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надяваме се, че един корумпиран чиновник ще пребори друг корумпиран чиновник. Явно заслужаваме да сме най-бедната държава на континента
8
16
 
4
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Нинова е зле ама Борисов е крадлива мутра. И кво приеме сега Люпим семки в най бедната държава на ЕС
7
4
 
6
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Кинтоимпексова чак сега ли се усети? Смех. Като патерица на герберастите беше удобна кражбата. Сега при падението не е! Нинова хванете се за ръчичка с герберастите и харчете Кражбите. Иначе Друго!
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Нинче, ние не протестираме само срещу ГЕРБ ние и вас не ви искаме. Набийте си го в главите.
5
1
 
11
 
! Отговори
Има преди 3 години
Това сте вие ***, трябва да бъдете изринати като тор от лицето на държавата
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите вън!
3
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е на 100% !
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко дрън-дрън пред публиката и утре ще седнат да се прегърнат, да се нацелуват и да разделят едни пари и утре пак постарому. Пък който му е скучно, да гледа и да се надява. Надеждата е хубаво нещо.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хиляди фора са срещу импексова и напъните и да обсеби милиардите от ЕС за ковида! И какво правим така?