Петкова: Няма да се затварят 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Средствата от ЕС са само за извеждането от експлоатация на 1-4 блок
Обновена: 25 юли 2020 12:41 | 25 юли 2020 12:33, Елка Василева
189
Петкова: Няма да се затварят 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да бъде затворена АЕЦ „Козлодуй“, извеждат се от експлоатация само блокове от 1-ви до 4-ти. Пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да затварят, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг.

Тя коментира темата след появила се информация в медиите, че премиерът Бойко Борисов се бил съгласил с извеждане от експлоатация на всички блокове на електроцентралата по време на срещата на лидерите на Европейския съюз за договаряне на спасителния пакет в размер на 750 милиарда евро.

Министърът определи тази информация като фалшива и поясни, че финансирането се осъществява по целева програма на ЕС, в която са още Литва и Словакия. 

"Програмите са предназначени да компенсират държавите членки, тъй като те са извели от експлоатация работещи блокове", обясни Петкова.

"Средствата, насочени към България, в размер на 56 милиона евро, са свързани само с извеждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй", заяви министър Петкова.

Министър Петкова припомни още, че при този и предходния кабинет на премиера Борисов е постигнато удължаване на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 30 години. Тя добави, че по този начин е гарантирана енергийната сигурност на страната за десетилетия напред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" извеждат се от експлоатация само блокове от 1-ви до 4-ти " a малко по-долу: "те са извели от експлоатация работещи блокове" и после отново "извеждането от експлоатация на първите четири блока"Сега последно - изведени ли са, извеждат ли се или ще се извеждат ...
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115 Аман от ***. На режим защото глупаците не бяха ремонтирали тецовете. И България нямаше никакъв студен резерв. От енергетика разбираш толкова колкото магарето от нотно пеене.
112
16
 
7
 
! Отговори
тракиец преди 3 години
С фалшифи новини , терористите на резидента се опитват да свалят законната власт . Поне бъдете търпеливи още 8 месеца, пък на редовните избори ще си примерим рейтингите. Не обичам револщциите, защото те докарват на власт плявата на обществото, а не най-способните. Държа на еволюционния подход.
111
2
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ-патрЕоти преди 3 години
Единствения начин да сме сигурни, че няма да бъде затворен е да го дадем на Доган!
110
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За наивниците зделани след 1989 година. С 6 реактора в "Козлодуй" по соц време българите живееха с перманентен режим на тока, защото червената Мафия го изнасяше на безцица за да може Славков и останалите номенклатурни синчета да си пият уискито и да карат западни коли.Сега в България работят само два реактора, но ток има нон стоп, а червените русофилски *** да мучат тук, че щели да останат на свещи !
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Объркан съм ... на документ ли да вярвам или на Теменужка ...
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата на ТеменуШка и на Вожда са със стойността на многократно използван пре_зерватив. Моля покажете документ в които да пише черно на бяло че се извеждат от експлоатация само 1-4 блок (те не са ли изведени вече?). Ако заложим на би трябвало, аз пък казвам че Тулупа би трябвало да знае английски за да участва в разговорите, но на практика той.... има...ъъъъ....тортаааа....ъъъъ....Сахер!
107
2
 
16
 
! Отговори
лицето от снимката преди 3 години
ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА Е ПАТОЛОГИЧЕСКИ ЛЪЖЕЦ ЛЪЖЕ ЧУЖДАТА АГЕНТКА НА РОМАНО-ЕЗИЧНИТЕ И АНГЛОСАКСОНИТЕ!
106
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога ЕС не изпуска детайли. Щом е написано централа, значи централа! Ако пишеше блокове щеше да пише блокове! Просто тулупа Борисов се е нагушил с пачки като за последно! Ако това е така, няма да има време да ги харчи! Мисля си, че народът ни ще го изяде с парцалите! Не е нужно да каните някакви дървени философи, които да гадаят какво и как! Питайте директно ЕС. Но пак казвам. Там няма както при нас мисля едно, казвам друго...
105
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червената Мафия изрева, че България се превърнала в склад за отпадъци на Европа, но възторжено подкрепя страната ни да е ядрен погреб за допотопни атомни кютyци на руския Гулаг.
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези пари още не са тръгнали към България и 1 милион евро вече изчезна. В документа се говори за 57 милиона ,а министър Петкова говори за 56 милиона евро. Е как да ви вярваме ?
103
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ, затворихте държавата, а за АЕЦ-а НЕ бих се учудил !? Ако от САЩ ви заповядат ще затворите и майките си! Жалки сте! И то много.
102
2
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Лее-лее, такъв пурундел като тази само в ГЕРБ може да се намери. Това, ако ми беше дома нямаше да се прибирам.
101
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95 А случайно 5 и 6 блок дали се намират в АЕЦ " Козлодуй" . Там не пише 1-4 блок ,а пише АЕЦ " Козлодуй". Значи се отнася за цялата централа.При договорите дяволът е винаги в детайлите.
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С двете си ел. центари България имаше ресурса да произвежда ток за 100% от нуждите си, че даже и да продава на другите страни, обаче ЕС няма как да позволи такова нещо, а ви замазват очите със заеми за 29 милиярда. Те ви плюят, а вие си мислите, че вали.
99
0
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Лъже ! Цялата централна се затваря до 2027....
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че какво друго да очакваш от алчни мсйцепродавци.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Средствата, които са отпуснати - 56 млн. евро - са свързани единствено и само с извеждане от експлоатация на блокове първи до четвърти на АЕЦ "Козлодуй"."Ами подписваш документ с ясно упоменато с какво е свързан, иначе след един подобен подпис Дянков се кълнеше, че ще напляска руснаците, а им платихме 1.2 млрд
96
0
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
И без това ще плащат децата ни искаме да знаем, къде ще отидат тези пари. За 29млрд. да се направи надзорен съвет, сайт и всеки ден да се публикуват разходите от сметката. Къде са отишли, в коя фирма и защо. С фактури - да няма фрактури.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно излизане от ЕС иначе скоро няма да я има България