Няма забавяне с поръчката за машинно гласуване, заявиха от ЦИК

ЩЕ има координация с МС за подготовката, обеща Андреев
1 авг 2020 19:00, Петя Славова
27
Няма забавяне с поръчката за машинно гласуване, заявиха от ЦИК
Александър Андреев. Снимка: БГНЕС

Няма забавяне с поръчката за машините за електронно гласуване. Това съобщи в интервю за БГНЕС членът на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

"През 2019 г. бе обявена обществена поръчка за доставка и наем на машини за провеждането на машинно гласуване, но според сегашния Избирателен кодекс те бяха предназначени за тестово гласуване. Не бяха ползвани по време на местните избори, защото законът ни задължава машинното гласуване да е въведено при избори за Народно събрание, за Велико Народно събрание, Европейски парламент, и за президент и вицепрезидент. В следващите избори, които са за Народно събрание, и президент и вицепрезидент, трябва да има машинно гласуване", напомни Андреев, цитиран от БГНЕС.

По думите му Централната избирателна комисия не е спирала да работи по документите, необходими за обявяването на новата обществена поръчка за машините, като се очаква тя да стане факт до няколко седмици или месец.

"Независимо че ние по силата на текстове от Изборния кодекс и на решения на Върховния административен съд трябва да започнем да се готвим след Указа на президента за насрочване на изборите, ние не сме спирали и изготвяме документите, свързани с подготовката на машинното гласуване в следващите избори", подчерта Андреев и допълни, че именно в тази връзка има и решение на Министерския съвет – номер 100 от февруари 2020 г., с което премиерът възлага на заместника си Томислав Дончев да координира с ЦИК провеждането на машинното гласуване, а именно – закупуването на машините, логистичното съхраняване, одитиране, сертифициране, сертифициране и охрана на машините.

След проведеното тестово машинно гласуване на местните избори през октомври и на тези за Европейски парламент, ЦИК е изготвила доклад с констатации и заключения за провеждането на следващия вот, а документът е бил изпратен в Народното събрание.

"Надяваме се в следващите дни и седмици да може заедно с Министерския съвет да координираме дейностите си, и каквото е необходимо – да се направи с оглед подготовката на машинното гласуване за парламентарните избори през следващата година", допълни Андреев.

Забавяне няма нито в подготовката на документите, нито в обявяването на обществената поръчка за тях, увери той.

Пред Комисията стоят редица въпроси, които не са разписани подробно, но всички те са описани в анализа на миналите избори, който пък е внесен в Народното събрание – че трябва да бъде проведено едно единно гласуване в секциите с над 300 избиратели, но дали тези машини ще се купят, кой ще ги придобие – държавата ли или друг, тоест – дали те ще бъдат част от активите на Комисията, все още не е ясно. "Ако бъдат придобити от Комисията, не е ясно къде ще се съхраняват, как ще се охраняват, и пр. – тези въпроси сме поставили, затова чакат своето решение. И тук е ролята на това Решение на МС №100, с което беше сформирана и групата в НС за изменение на Изборния кодекс. Тя трябва ясно да разпише тези правила".

На въпрос как тълкува думите на бившия омбудсман Мая Манолова, която тази сутрин съобщи, че има забавяне в обществената поръчка за машините, Андреев отговори, че не би тълкувал думите на политик. "Има неща, които не съответства на фактическата част – говори се за дистанционно електронно гласуване, а ясно и категорично трябва да бъде казано, че такова няма и не е предвидено в Изборния кодекс. Предвидено е експериментално дистанционно електронно гласуване, – тоест да бъде направен експеримент, в който да участват избиратели, и въз основа на този експеримент в три избора вече да бъде преценено дали изобщо да бъде въведено дистанционно електронно гласуване. Но засега категорично такава форма на гласуване не е предвидена. Нека избирателите да не се объркват, че е възможно такова гласуване", призова Андреев.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При машинното някой взима едни големи пари за поръчка за тия машини, и не знам има ли някаква гаранция, че не могат да се манипулират. Тук в БГ, все пак и в тото мамеха по телевизията пред всички. А интернет гласуването може да бъде направено да не може да се манипулира, тогава 2 милиона българи (извън турция) могат да променят нещата. Това са и хората, който вкарват най-много пари тук, и знаят как трябва да бъде.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът не е в начинат на гласуване. Проблемът е когато някой чичак каже на *** те срещу 50 лв да натискат копче номер 4 примерно. Тогава няма да има значение дали пускат бюлетина или натискат копче щом е нагласено
23
0
 
2
 
! Отговори
НА ЖИВО преди 1 месец
Машинното и електронно гласуване дето всички ги тръбят са пълна заблуда! И при тях има възможност за фалшифициране и грешки. Решението според мен е предаване на живо по интернет от всяка секция като броят гласовете да се вижда къде бутат и какво пишат. Запазват се записите на сървъри и при съмнение за нарушение се гледат, чисто и в крак с новите технологии.
22
2
 
0
 
! Отговори
До Богомил преди 1 месец
Винаги съм се чудел как ви набиват опорните точки? Ако някой като теб или като оня Вашия министър на правосъдието Барни Ръбъл пише софтуера, ще се издъни електронното гласуване, много ясно! Прости сте и се разбирате, ама на тоя свят има много по-умни хора!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анкета преди 1 месец
В Германия има гласуване по пощата от десетилетия. В България обаче ще влезем директно в 21 век с електронно машинно дистанционно безприсъствено гласуване в което ще участват и умрелите.
20
2
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 1 месец
Преди няколко дни, на избори в Русия с електронно гласуване, само няколко часа по-късно са публикувани списъци на гласувалите с лични данни и за кого са гласували. Все още електронното гласуване не гарантира тайната на вота.
През 2015г във Венецуела президентските избори са били с машинно гласуване. Поради огромното количество нарушения и фалшификации, фирмата, натоварена да брои гласовете, се е отказала да го върши. Диктаторът Мадуро така спечели изборите. Затова се използва ограничено.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Машинно гласуване" ?
Ами, че това е мечтата на руския хакер.....?!
18
3
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
А електронно кога ?? Що трябва да ходя някъде и да си губя деня като мога да щракна от компютъра, телефона? Да ходят да се блъскат в изборните секции бедните,които нямат необходимата техника!!!
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата централна избирателна комисия е за дългогодишен затвор.
Тя позволява фалшификации в протоколите.
Тя създава правила за комисии и броене, които довеждат до изопачаване на изборите.
ЦИК е част от мафията.
16
2
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
Гласуването трябва да е машинно,да има гласуване по пощата ,както и електронно от компютър или телефон.Не сложно за разбиране.
15
1
 
4
 
! Отговори
Чичето преди 1 месец
До Анонимен
Твоя воля. Ако щеш, и в WC-то се скрий, все ми е тая. Явно толкова ти е багажът в манерката и не разбираш, че банкянският комунист разчита точно на такива като теб, и на примерните римляни!
14
4
 
6
 
! Отговори
баце преди 1 месец
МС не трябва да има нищо общо - БМБ е мутра дето плаче за пандиз. Колко му е да се пробва да фалшифицира и тези избори както прави 2 пъти подред. Мутри!
13
1
 
4
 
! Отговори
син трол преди 1 месец
На предните избори помня ,как униформени ги сгащиха да горят бюлетини в едно поле. И нищо не стана.
Не се самосъзираха.
Ама ако гласуваш в система от лап топа с право за проверка къде ти е отчетен гласа ,кофти за номера.
12
3
 
4
 
! Отговори
трол протестър. преди 1 месец
Ние искахме дистанционно електронно гласуване .
Тия ми говорят за механизирано гласуване..
Пак у лево .
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ БСП КАК ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ЛИДЕР, ДАЛИ С МАШИНИ ИЛИ С УРНИ И БЮЛЕТИНА- ОТ ТАМ ЩЕ НАПРАВИМ ИЗВОДИТЕ- КОЕ Е ИСТИНА- ГЕРБ ЛЪЖАТ АКО ГЛАСУВАТ С БЮЛЕТИНИ ИЛИ НИЕ ГЛАСУВАМЕ С УРНИ- ЗАЩОТО СМЯТАМЕ ЧЕ ИЗБОРИТЕ ПО ТОЯ НАЧИН СА ЧЕСТНИ- НАБЛЮДАВАМЕ ВИ ЧЕРВЕНИ МАФИОТИ...
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще си го преместя фара от другата страна на борда. За гъби съм, както винаги досега. Ако искат може и гражданството ми да вземат. Смешници.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не електронно а машинно.Прави разлика
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че още ли има такива дето гласуват?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В нормалния свят има електронно гласуване, а Ганьо още с хартийки и машинки. толкова му е пипето. То пък хората са се затърчали да гласуват.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До фалш

Не си прав - на предните избори имаше 500000 невалидни хартиени бюлетини. Те реално са направени невалидни от тези които броят, защото са били за "неправилния" кандидат - как точно се прави видяхме ЦвъЦвъ да обучава активисти на ГЕРБ преди няколко години. Сега с машинното този им вид измама отпада. 500000 гласа хич не са малко, за това и реват толкова.