Социолог: ГЕРБ и БСП слязоха до нивото на Слави Трифонов

Българските граждани са в политически ступор, смята Боряна Димитрова
Обновена: 6 авг 2020 10:02 | 6 авг 2020 09:56, Анисия Иванова
64

29-и ден продължават протестните действия в страната. Ще постигнат ли исканията си недоволните граждани? Темата коментира в ефира на Bulgaria ON AIR социологът Боряна Димитрова.

По думите ѝ в началния етап на протеста може да бъдат забелязани определен тип нагласи.

"Много е важно какво се наблюдава в тази ситуация. Повечето хора, когато виждат партията на Слави Трифонов, казват, че той много е спечелил от протестите. Не е точно така. Данните ни показват, че ГЕРБ и БСП са слезли до позицията на Слави Трифонов. ГЕРБ имаше 21% от гласовете през декември, сега има 14%. При БСП спадът е от 18 на 10%. Това, което виждаме ние от ситуацията, е, че водещите политически сили са губещи. Имаме едно разтръскване на политическото статукво", заяви тя в "България сутрин".

Още по темата

Експертът обясни, че към момента няма политическа формация, която да извлича ползва от недоволството на гражданите.

"Въпреки тези протести, които виждаме, а и защото няма ясен печеливш от тях, една част от обществото е силно разколебано за това дали искаме да има предсрочни избори. Ясно е, че повечето политически сили не са готови за такива избори. Неяснотата на протестите урежда политическите сили", допълни Димитрова.

Ескалацията на напрежението на вчерашното партийно събитие на ГЕРБ социологът коментира така:

Вчерашното мероприятие може да бъде четено и по друг начин - че в ГЕРБ очевидно има идеи, според които Борисов е по-добре да подаде оставка, за да тушира напрежението и едно неутрално правителство да остане до края на мандата си. Но има и други кръгове, които смятат, че лидерът на партията трябва да остане министър-председател докрай.

Анализаторът посочи, че българското общество като цяло е поляризирано по отношение на подкрепата си към управляващите партии.

"Около 1/3 от хората биха искали да има смени на министри. Около 1/4 от хората биха искали правителство без Борисов. 39% от хората искат предсрочни избори, т.е. и тук нямаме мнозинство. 45% от хората казват, че не могат да решат за кого да гласуват. Това е голям парадокс, да имаме политически ступор - да няма кого да изберем", каза още Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов е поредния месия, който народът ще намрази.
57
2
 
2
 
! Отговори
не слязоха до нивото преди 3 години
а по-скоро не успяха да отлепят от него = тъпчене на едно място
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тия партии са първи, мъките ще продължат. Слави не е никаква алтернатива. Прочетете предизборната му програма, всичко което предлага не дава никакво решение.
55
2
 
2
 
! Отговори
Барса преди 3 години
Ицето - ~президент!
54
3
 
5
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Ура. Нови хора. Радост за народа. Чалга и гроздова ракия и *** вицове ще ни радват денонощно. И сцена за кючеци пред президенството. Ако някой не е съгласен - Мая има чували за трупове и ковчег.
53
4
 
4
 
! Отговори
А преди 3 години
Мрачен протест с мрачни послания и липса на интелектуален капацитет
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нулево ниво на плешивеца то си беше в дън земя
51
2
 
9
 
! Отговори
Слави преди 3 години
е новия Бареков. Явно парите имат навик да си създават висок политически рейтинг от нищото.
50
2
 
12
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Някой да е видял Слави Т. да осмива Пеевски, Божков, Иво Прокопиев - Каолин и още много съсипани предприятия, Донев - фармацевтичния бос, Дончев - Овъргаз, В. Златев - Лукоил....в миналито - Илия Павлов, Братята Илиеви....и всички знайни мутри....аз знам че вече милиони играят кючек / да са живи и здрави / и това е неговия принос...
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политическите провали на Слави са неизброими.Участвал е в избори много пъти с провал.Курумбашев, Дилов, Росен Петров, Тончо Токмакчиев, Гергьовден, Кунева, незнайни мажоритарни кандидати.Всички кукувци са участвали вече в политиката. Показали са вече некадърността си, целуваха снимки на лидери, кълняха се.
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз виждам спасението така: Коалиция от партията на Слави, Глас народен, СДС, Марешки, Атака и ДПС-абсолютно мнозинство на единомишленици. ГЕРБ минават в опозиция заедно с останките от БСП и ОП. Ето Ви нови хора! И по-нататък Светльо Витков става президент-там може да е всеки, ако се навие може и Стойчков да бъде.
47
5
 
5
 
! Отговори
не се шашкайте преди 3 години
по цял ден ше ви пеят - няма да те питам нананай на, искаш ли в комбайна.
46
4
 
12
 
! Отговори
до всички преди 3 години
колко са му зрителите на Славчо?
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов какви хора има зад гърба си. Сценаристите и хора намерени във фейсбук които нито ги знае нито познава. И разчита,че тези ще са честни и почтени. Преди си мислех да гласувам за него,но започна да ме дразни,че се държи като темерут. Не дава интервюта,не си казва възгледите освен в шоуто,но него не го гледам. Не пуска медиите на учредяването на партията. Аз откъде да знам с какви хора иска да управлява. Ни ги знам ни съм ги чувал.
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави иронизираше и протестираше против Ж.Вединов и какво стана - дойде Иван Костов и оглозга икономиката на държавата и създаде олигархията. После беше пръв приятел с Бойко Борисов - канеше го редовно в шоуто,ходеше на гости в Банкя и се скараха.Станаха врагове.Славчо издигна кандидатурата на Меглена Кунева,която е пълен провал в политиката по евроинтеграцията и затвори реакторите на АЕЦ Козлодуй.Сега е политически вожд на политическа партия жаден за власт.
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41И кои са подготвените кадри на Дпс. Доган инжинера който окраде България. Пеевски който окраде Ктб. Всички останали които отцепват постепенно населените места с повече турци от България и уволняват всички българи които не искат да гласуват за тях. Много далеч си от реалността.
42
9
 
7
 
! Отговори
Нереалност преди 3 години
До РеалностДобре, че разБойко не е популист и си изпълнява всички обещания. Не язди бял кон, а скромно си джитка с джипката без гражданска отговорност и раздава милиарди от джоба си.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пази боже България от Слави Трифонов, Христо Иванов
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама че глупав народ.Протестират против Бойко Борисов, а харесват Слави Трифонов - огледален образ на този, против който протестират - чалги, нетърпящ, различно от неговото мнение, самовлюбен и властен тип. Избирайте партийката на Слави Трифонов. Този народ така и не се научи, че няма МИСИЯ и кой каквото си направи никой друг не може да му го направи. Не одобрявам протестите - не защото няма нужда от промяна.НАПРОТИВ - ИМА!Но съм против психодесните и нов вариант на Иван Костов.
39
10
 
3
 
! Отговори
У преди 3 години
Аз сън етнически българин, но виждам че ДПС имат много подготвени кадри, а и знаят как да си прокарват политиките. Само че надали някога ще поемат цялата власт, защото няма да остава ред да осребряват присъствието си в политиката, а ще има и негативи. А ГЕРБ искат, ама толкова могат милите, някои кадри са по-2-3 пъти пребоядисвания, вижте кво става, едни пари не могат да похарчат както искат от ЕС. БСП не знам какво са? Трябва ни ЧУДО за да тръгнем напред. Аз вече не вярвам на никого.