В СДС огорчени от доматите по "Раковски 134": Това не е фасада, а история!

Подкрепяме правото на протести, но не с цената на вандалски актове, написаха от партията
295
В СДС огорчени от доматите по "Раковски 134": Това не е фасада, а история!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Подкрепяме правото на протести, но не с цената на вандалски актове, поругаване и беззаконие. Това се чете в позиция на СДС, изпратена до медиите.

"Снощи група протестиращи поругаха сградата на "Раковски" 134 заради пребиваваща от известно време там партия, част от управляващата коалиция. Тази сграда за поколения българи е символ на демокрацията. От нея, преди 30 години, започна превръщането на България в свободна държава, откъсването й от Москва и връщането й на картата на Европа", пишат от СДС.

Още по темата
"Благодарение на СДС в момента всеки може да изразява свободно мнението си, да пътува, да избира и да бъде избиран, да протестира, когато не е съгласен и да заявява своите позиции. Хората, които снощи замеряха сградата едва ли са се замислили, че по този начин не изразяват само протеста си срещу управляваща партия, а омърсяват символа на демокрацията в България", отчитат още "сините".

"Раковски" 134  не е фасада, а история. И посегателството към нея, независимо по какви причини, е поругаване на всичко постигнато след комунистическия режим. Ако снощните протестиращи не са се замислили, овладени от еуфорията на колективната безнаказаност, то режисьорите със сигурност знаят какво правят. Опасяваме се, че искрените протестиращи отново ще бъдат излъгани и употребени от задкулисните кукловоди, които не искат истинска промяна, а смяна на местата във властта. И не само смяна на местата, а промяна на стратегическата ориентация на България от Европа към Русия и Евразия", смятат от СДС.

От там отново отчитат, че подкрепят правото на протест, но настояват полицията да не допуска вандалски актове и тормоз над гражданите.

"Никъде в Европа не се толерират подобни действия. Демокрацията е свобода, законност, но и ред. Конституционното право на протест не трябва да бъде за сметка на гражданските и конституционните права на останалите българи. Държавата не бива да абдикира от своите задължения, когато става въпрос за гражданския мир. Подкрепяме правото на протест, но без блокади и затрудняване на придвижването и нормалния живот на останалите хора. Те също започнаха своя организация и подписка и това можеше да доведе до сблъсъци. Затова намесата на полицията, която успя без сериозни конфликти и ескалация на напрежението да премахне блокадите, заслужава адмирации", се чете още в позицията.

От СДС отчитат, че подкрепят правото на протест, но на искрено загрижените за бъдещето на България хора, а не на тези, "които купуват палатките, доматите и пъдпъдъчите яйца и ги употребяват за собствените си политически цели".

"Платените провокатори само обезценяват смисъла на гражданския протест и противопоставят едни българи срещу други", завършва позицията на Съюза на демократичните сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС е кухо понятие.Навремето разни Надки,Филиповци,Костовци,Стефановци яко се уядоха и се приключи със СДС.Сега са лакеи на ГЕРБ.
151
0
 
3
 
! Отговори
Далавери Симеонов преди 3 години
100 тей праете ве? Ек ек ек
150
0
 
7
 
! Отговори
А'нонимен преди 3 години
гербераст = комунист
149
1
 
14
 
! Отговори
Гледам Тв преди 3 години
Само не разбрах шефа на СДС вчера защо стоя 1 час прав с патерици на ББ? Толкова ли не можа да отиде да седне на първи ред или трябваше да покаже, че ще са патерица на ГЕРБ доживот?
148
7
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Който не е бил роден по онова време, не помни символа който носеше СДС неговият председател Ж. Желев и първи президент. Не помнят какво знаеше митинг в действителният смисъл на думата. СДС не е просто партия, а идея, въжделение което остава в историята.
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП, гладни сте.Окраденото от социализма го изядохте на фамилната софра.Гад-ни сте!Решихте да използвате естествения страх на хората от болест и безработица за да ги противопоставите на управляващите, които се опитват всеячески да спасят държавата, а вие да се възползвате.Защо?Защото от 1лв, който харчи българина 0,80лв са от еврофондове и вие ги искате за себе си тези пари.За 30 г.преход колко бизнес проекта от вашите създадаха БВП за България и в каква стойност?
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифон Зарезан:Кърлеж като се насмуче на кръв сам пада, но гладен кърлеж дето вика "няма такава дъжава" е тръгнал да смуче кръв от "има такъв народ" !
145
0
 
6
 
! Отговори
Неанонимен преди 3 години
В тази "свята" сграда от комунисти не можеш да се разминеш,
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маврите на Командиря си отмъщават !
143
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС са предатели! Историята го доказа.
142
1
 
1
 
! Отговори
fF преди 3 години
От СДС да пуснат радиация навсякъде и на къси и на дълги вълни, тиквата разцепил дясното, а той идва от САЩ, трябва и последната май-му-на да измре от радиация по цял свят за новото начало, Терминатор трилогията гледали ли сте и втората част която се казва Денят на страшния съд? Не знам по коя библия е това, че ще бъде 2029 година атомния взрив и тоталното заличаване на САЩ, според друга библия това е 2060 година,според друга е сега ядрената война, отрицателна и всякаква радиация
141
2
 
4
 
! Отговори
Сера Лайна преди 3 години
Голяма грешка, че не им свалихме прозорците.
140
1
 
7
 
! Отговори
Севда преди 3 години
Работата на гербeраста е да краде.
139
2
 
4
 
! Отговори
с ДС преди 3 години
СДС = с ДС = с Държавна СигурностЛУСТРАЦИЯ НА ДС-ТО И НА ВИС/СИК
138
2
 
6
 
! Отговори
вие ли преди 3 години
С Д С=Стани Да Седна!
137
1
 
5
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 3 години
КЪРЛЕЖ НЕ СЕ СМЕНЯ - ТОЙ СЕ ПРЕМАХВА.
136
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек се връща от работа, минава покрай палатковия лагер и пита излегналите се ***: - Абе, вие какво правите тук ?Отговарят му: - Не виждаш ли бе !? Ние сме протестиращи !Тогава човека пита: - Е сега като съм тук и аз ли съм протестиращ ?Тогава протестиращ му отвръща:- А ти от къде идваш бе ?Човека му казва:- Връщам се от работа Протестиращият:- Е те в това е разликата !
135
2
 
10
 
! Отговори
Mister Cro преди 3 години
СДС - за покойниците или добро или нищо, в случая нищо! СДС е отдавна отмита в канала на историята!
134
5
 
2
 
! Отговори
Свят шеви се завие!! преди 3 години
СЛАВИ ПРЕМИЕР С МНОЗИНСТВО. 40%-50% ако изборите бяха днес.
133
2
 
6
 
! Отговори
Апостол от Симитли преди 3 години
Боко, къде си, отдавна не сме се любили ?