СДС: Конституцията не трябва да се променя често

Според Румен Христов, 30 години все пак е сериозен период от време
14 авг 2020 22:37, Петя Славова
29

Промяна на устройството на България. Колко важно е да не се прибързва в този сериозен процес?

"От политическа гледна точка има две концепции - едната е да бъде внесена чисто нова Конституция, а другата да бъдат направени промени. Започна дебат, предложението за Велико народно събрание беше "сложено на масата". Оттук насетне нека всеки предложи своите виждания и да се одобри най-добрия вариант от тези 160 представители, които да свикат Велико Народно събрание", коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му БСП биха застанали на нивото на очакванията на обществото.

"Основното искане е да сменим модела, той не може да бъде променен, ако не бъде сменена Конституцията. СДС нямахме опит, когато приемахме Конституцията, нямахме и мнозинство. Беше наложена Конституция, която доведе до много противоречия между институциите и беше приета, за да трансформира политическата власт на БКП  в икономическа", добави Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него Конституцията е нещо, което не трябва да се променя често но 30 години са много сериозен период от време.

"Във Великото народно събрание ще има много пламенни речи и емоция, но професионалистите трябва да направят основата, за да не допуснем същите грешки, които допуснахме приемайки тази Конституция", каза лидерът на СДС.

Той обясни, че при приемане на предложението на ГЕРБ за разделяне на мажоритарен и пропорционален вот, протестиращите, които не искат да се идентифицират към никоя политическа формация, могат да участват в тези избори без да имат партия.

"Трябва да хванем срока за свикване на Велико народно събрание в рамките на това обикновено народно събрание", заяви още Христов, като добави, че ако сега се работи активно и след месец се внесе предложението, а след два месеца се обсъди, би могло да се пристъпи към новия модел Конституция.

Той посочи, че след като се предлага смяна на модела и се отхвърля, единственото нещо което се иска, е да има предсрочни избори, за да се назначи служебен кабинет. Христов е на мнение, че политическите формации, които се наблюдават на изборите вероятно ще могат да влязат в следващия парламент.

"Имаме нужда от оправяне на грешките, които бяха допуснати в самото начало, сега десните формации отново са призвани да положат основните на една нова Конституция", подчерта Румен Христов.

"Опитите да се налагат президентска република са неправилни. Опасността от проява на авторитарна личност може да се появи, но има несъответствие между огромния вот на президента за да бъде избран и малкото правомощия, които има", каза още той.

СДС предлагат обособяването на горна и долна камара, при които горната да има 5-годишен мандат, а долната - 4, като ветото да се налага от горната камара, а не от президента.

"Младото поколение чукат на вратата, ще намерят формата под която да участват в тези избори. Наше задължение е да пускаме младите хора да се развиват защото мислят по много съвременен начин", коментира Румен Христов.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Неоницшеанец преди 1 месец
Необходим е нов народ, а не нов модел. Новият модел предполага и изисква преди всичко нов морал, а моралът се гради върху общоприети норми и задължения. Когато кражбата е издигната до ранг на нравствена добродетел, никаква припокриваща се с НПК деонтология няма да изправи гърбатия. Покварата на индивида, т.е. корупцията, е метастазирала във всички органи на държавата.
24
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
сдс гладува и стачкува срещу конституцията така че не се обаждаите дръжте се
с комунистите от герб че малко ви остана
23
0
 
1
 
! Отговори
334 преди 1 месец
Такива като теб маргинализираха СДС и го превърнаха в компаньонка на управляващите.
22
1
 
1
 
! Отговори
баш демокраст преди 1 месец
До Тоягов

Твоята работа,приятелче,прилича на оня 90 годишен дядо,дето на рождения му ден му подарили презерватив!Преди 30 години-да,сега вече е много късно!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И най-вече Конституцията не трябва да се пипа от калинки!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да има член първи.
19
1
 
6
 
! Отговори
Тоягов преди 1 месец
Нова Конституция и Лустрация на престъпната партия БСП,наследник на БКП,убили чрез т.н. " Народен съд" водачите на опозицията,чрез кръв и насилие взели властта.След фалита на социализма,комунистите ограбиха средствата за производство и спестяванията на хората за да завладеят икономическата власт.Лустрация!
18
0
 
8
 
! Отговори
Любопит Подпитвачев преди 1 месец
Търновска конституция (1879 г.) - най-демократичната, въпреки че в нея са правени промени с цел засилване на монархическата власт.
Димитровска (1947 г.) - не коментирам.
Живковска (1971 г.) - не коментирам.
Конституция на Република България (1991 г.) - 7-ото ВНС я прави една година.
Ако направим нова конституция, тя Бойковска или Радевска да бъде? За това се дърлят.
17
8
 
9
 
! Отговори
стар СДСар преди 1 месец
Комунистите преди 30 години фалшифицираха изборите за да си направят удобна конституция, с която да трансформират политическата си власт в икономическа без да бъдат съдени. Комунистите си останаха ретрогна сила затова с нокти и зъби ще банят своята конституция. Олигарсите и мутрите са на позитано, а резидента Р.Р. е превърнал президенстството в явочна квартира на путинДолу президента!разпускане на БСП/БКП. Да живее СДС и ЕС.
16
1
 
10
 
! Отговори
бай ставри преди 1 месец
Закона за лустрация беше спрян от иван костов.
15
3
 
8
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 месец
Партията на ченгетата още ли съществува?!!!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости на търкалета. Някакъв си ГЕРБ дедо се е изcрал...
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази изчезнала партийка нещо пак започна да се обажда. Те и 1% доверие нямат, тръгнали да обесняват кое е добре и кое не.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СДС са политически прос...ки на ГЕРБ.

Как се гледат в огледалото не е ясно. Евтина работна ръка.
11
3
 
12
 
! Отговори
Оу преди 1 месец
Тоя само чака да му кажат кво да говори.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаха 32 години с тая конституция и сега нова. Ама нова изцяло, а не както СДС и ГЕРБ или ОП предлагат само някакви гейове, педо и подобни косметични подмени, които даже нарушават законите в другите ЕС и НАТО страни и не може да се променят в България, че ще се нарушат човешки права на техните граждани които живеят в бг. Дори еврото и еврозоните нарушават бг законите, защото лева е национална валута.
9
4
 
19
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Ма то СДСето умряло ма
8
3
 
8
 
! Отговори
Младото поколение -2 преди 1 месец
И предложи да се създават "групи за подкрепа" (като тези на анонимните алкохолици, при които всеки споделя проблемите си с непознати себеподобни). Тази така ще оправя България.
Друг един пък, който бил роден в САЩ, претендира да оправи България чрез образование, изкуство и култура. Но не каза какво знае за българското изкуство, култура и актуални проблеми на образованието.
С две думи, искат промяна, но не предлагат план, а смехотворни хрумвания без познаване на нуждите на България.
7
3
 
7
 
! Отговори
Младото поколение -1 преди 1 месец
чукало на вратата и имало съвременно мислене ...
Аз чух само две конкретни предложения от младежи, дошли от чужбина за ваканцията.
Една мома се възмущаваше от елемент на българското възпитание - изискването човек да проявява твърдост, когато има проблеми. Според тази мома, семейството не можело да окаже подкрепа в такъв момент, а у нас хората все още нямали навик да ходят при психолог, за да споделят проблемите си (но не спомена колко струва това удоволствие).
И предложи да се създадат /продълж/
6
4
 
9
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 месец
Сините байраци умират барабар с левски.баактьн от ***.