Ще има ли Велико народно събрание? Решават 2/3 от депутатите

Разпуска се, след като промени Конституцията
273
Ще има ли Велико народно събрание? Решават 2/3 от депутатите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Това обаче може да стане само с решение на  2/3 от всички 240 народни представители в състава на настоящи парламент.

Още по темата
Великото Народно събрание се състои от 400 народни представители, избрани по общия ред.

В чл. 158 от Конституцията ясно са записани правомощията на Великото народно събрание - приема нова Конституция; решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

Ако бъде взето решението за свикването му с мнозинство от 2/3 от депутатите, президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.

С произвеждането на избори за Велико народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.

Великото народно събрание приема решение по внесените проекти за промени в Конституцията отново с мнозинство 2/3 от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

Великото народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано.

При неотложни случаи то изпълнява функциите и на Народно събрание.

Правомощията на Великото Народно събрание се прекратяват, след като то се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано.

В този случай президентът насрочва нови избори за обикновено Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
17
 
1
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
За това направо да ставаме част от Турция - и без тва може и вече да сме обещани на Ердоган. Тогава ще получаваме устойчиви инвестиции завинаги. Да живее Пеевски.
182
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е, че турските олигарси са по-добри от руските. Защото турските инвестиции у нас са в реални производства, които дават работа на десетки хиляди работници. Устойчиво, с десетилетия. Не бягат като западняците и не са капитали в сектори с малко участие на хора, като руските.
181
9
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Една по една опорните точки спускане от спонсора на преврата започват да се изт ркнот и да отпадат. Нали ви прави впечатление, че троловете му вече не използват термина ХУНТА, с който първоначално чичо Васко от Дубай и хранениците му наричаха управляващите? Защото е трудна да повярваш, че една хунта ще търпи шепа наркомани и алкохолици да рекетират с блокади стотиците хиляди нормални граждани.
180
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде пише в Конституцията, че трябва да търпите да ви управлява мафиот диктатор? Щом не пише, значи не трябва да търпите.
179
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161 няма никакви изисквания и 10 човека да гласуват , пак ще си изберат 400 народни представители
178
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доган е много умен. Там е проблемът на десните. Аз много добре си спомням радиодиспута между Желю Желев, Александър Лилов и Ахмед Доган през 1990 . И тримата философи, и тримата начетени. Ахмед Доган беше най-добрият в представянето и обосновките си. Десните не можаха за толкова години да излъчат нито една фигура поне наполовина с държавническия капацитет на Доган.Десни в провинцията нямат шанс. Затрихте три четвърти от страната.
177
7
 
6
 
! Отговори
krum преди 3 години
До ЧебурашкаЗомби, пий си хапчетата!
176
6
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Турските олигарси са много по-добри от руските.
175
8
 
5
 
! Отговори
До чебурашка преди 3 години
ДПС + ГЕРБ = ВНЛЗа какво са ни руски олигарси като си имаме турски?
174
8
 
5
 
! Отговори
krum преди 3 години
Няма кой да им го позволи в този момент! ЗАТВОР за тия ***!
173
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризисно и отчаяно откланяне на вниманието, всичко това с разярен диктаторски тон. Конституцията щели да променят. Проблемът в България не са законите, а че няма институции, зад които да стоят хора с морал и адекватна преценка, и да прилагат тези закони върху всички, независимо от политическата конюнктура.
172
8
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
След няколко часов ступор превратаджии ги за говориха с опорните точки на Божков стана повече от ясно, че истинската цел на цирковете организирани всяка вечер е служебен кабинет на Фигуранта, който са осигури служебна победа на проруските сили. Затова всички са против идеята за ВНС. Между другото фигуранта все още мълчи. Или е сланчасал или все още не е съгласувал изказването си.
171
8
 
6
 
! Отговори
До чебурашка преди 3 години
Или ще е просто случайно че ГЕРБ и ДПС пак ще гласуват заедно?
170
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Да видим сега, колко герберски лидери ще се пишат лидери по мажоритарната система...За предното ВНС НИТО ЕДИН от лидерите на сДС не се яви като мажоритарен кандидат - според ме, заради досиетата им в папките.ПП. Но да не забравяме, че цецо върша из тези папки и му е удобно да държи "депутатите" на късо въже.
169
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
До До ЩерюВ Индия са милиард и половина и имат 500. Ние - 240...
168
11
 
4
 
! Отговори
До чебурашка преди 3 години
Чебурашке пиле шарено - ДПС като подкрепи ГЕРБ сега какво ще ти говори това за Шиши, Доган и Бойко?
167
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Между другото, той нито веднъж не е казал и дума, която да се тълкува като разделяне на народа."Напротив, този президент не е казал и едно изречение което да обедини народа. Не е казал и една дума срещу комунистическите издеватлства, не е поднесъл и едно цвете в памет на комунистическите жертви.
166
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много държавни предатели напират за власт, там е проблемът.Каракачанов искал образователен ценз! Че той Божков е от образованите. По-образован е във всеки случай от Каракачанов и Караянчева, взети заедно. Добре ли е той да представлява държавата?Бай Тошо не е бил толкова образован, но е милеел за държавата. За много от младите понятие Родина е смешно.
165
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Сега е моментът да се натисне за съкращаване броя на търтеите на 60....
164
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков и останалите мафиоти не ги интересуват тези работи, интересува ги да бъдат оневинени и да продължат да ограбват българският народ, това е.