ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията

Сред тях връщане на казармата и образователен ценз
14 авг 2020 14:17, Красимир Ангелов
128
ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 6 основни неща, които да бъдат променени в Конституцията, се обявиха от ВМРО, след като премиерът Бойко Борисов поиска в официално изявление да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Войводите настояват за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Още по темата
Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено, се чете в позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов във Facebook профила му.

"Напомняме, че нееднократно войводите са заявявали, че чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста. Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията", смятат от една от партиите в Обединените патриоти.

Според изявлението е крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. "Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване омаловажава купените цигански гласове и корпоративния вот", казва още Каракачанов.

Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст.

"Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира", категорични са от ВМРО.

Според тях задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Институтът на семейството пък трябва да бъде гарантиран и да „има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол“, заявява още лидерът на ВМРО.

"Тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка", смята военният министър.

Според него трябва да бъде отворен дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. "Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.", се чете в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
Големите "патриоти"! Само като ги "бъзнат" за казарма и започват да дават на заден! Нали ще оправяте държава и ще защитавате интересите и? Да подаваш глава от палатката и да ревеш е много лесно, но утре ако се наложи не можете да защитите жените и децата си! Ама защо ли? Те жените ще се оправят, защото са повече мъже!
51
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мамино синчеАз съм бил в казарма 2 години и съм изпълнил дълга си към държавата. Хайде сега и вие по-младите да направите нещо, не само да искате от живота и каквото хвърчи, да се яде.
50
13
 
8
 
! Отговори
Казарма? ДА! преди 3 години
Говоря от първо лице. Опитвам се да обясня на сина ми неговата нищожност и малоценност като персона, както и неговата ценност и значимост в групата, когато прокарва идеите й. Уви, справям се незадоволително. Разчитам, че казармените порядки ще успеят да го пречупят, да покажат мястото му в обществото, да го накарат да се бори, а не да очаква. За девойките също ще е полезно да посетят този "университет" на живота.Твърдо съм ЗА. От принципно негласуващите съм, но сега ще гласувам!
49
0
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Ето нещо, което не знаеш:Младите спортни надежди ходеха в спортните роти към ЦСКА, Левски, Славия, Локомотив и още няколко дружества в страната, където караха някаква служба до клетвата и след това формално се водеха войници, но наблягаха най-вече на спорта.Завършилите висше студенти по правило се изпращаха в школите за запасни офицериКурсантите във военните училища и Школата на МВР се водеха в казарма 1 и последна годинаВсички останали служеха поне 2 години в БНА, според късмета и връзките
48
4
 
11
 
! Отговори
пфф преди 3 години
Този Каракачанов с неговите факсове. Въобще от къде тази некадърна персона стана министър? Ако Бойко иска да се докара пред обществото, да развали коалицията и да махне тези псевдопатриоти. Обаче от де толкова акъл, от де?!?
47
5
 
5
 
! Отговори
Мамино синче преди 3 години
До Анонимен 51 - ти като си толкова силен, що не идеш да станеш войник и да козируваш цял живот на някой?
46
4
 
1
 
! Отговори
expert преди 3 години
Патриатите, магарешки И ВСИЧКИ КОИТО СА ПРОТИВ ПРОВЕЖДАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ПРОТИВ промените в правораздавателната система- съд прокуратура... СА ПРОТИВ ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ ЧЕ СА КРАЛИ И СЕ КАНЯТ ОЩЕ ДА КРАДАТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!ПРоблима на БГ е неработещо правораздаване!!! Ако тръгне съдебната система, ВЕДНАГА ще се стегнат всички останали системи и ще се разработят всики системи !
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, е сега гледай как ще падне процента на ВМРО и младежите ще ги кълнат. Мамините синчета напълниха гащите.
44
5
 
5
 
! Отговори
gosho преди 3 години
prezidentskata institutciya ne e neobhodima .izlishno harchene na pari
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е зле ОП да се съберат и да кажат чао на тоя *** Бойко.Те го спасиха 100 пъти ,изгониха наркоманите от кръстовищата ,а той отново се доказа като негодяй.Държавата иска да пипа.Да не ти е бащиния бе ***.
42
4
 
13
 
! Отговори
Кара-кача-мбо преди 3 години
Каракачамбоо, бъчво търкулена, каква военна служба бре? Няма казарми за всички, няма бюджет за поддръжка на толкова донаборници. От къде ще дойдат парите за издръжка на всичкия тоз народ? Какви гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин? Че то и сега ги има бе, ама после няма да може да прибирате по 5 бандака за паспортченценца. Как ви намериха таквиа инг-илизи в това правителство, бедна ми е фантастиката "Конституцията вече ще може да се оцветява" - министър Барни
41
1
 
8
 
! Отговори
??? преди 3 години
Не мога!!! Скоро ли е Коледа?
40
2
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Това ли искаме? Повторение на 1990-а, когато вместо да бъде срутена, БКП се възроди чрез нова конституция?#Оставка
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образователният ценз е супер, но да има и за чисто съдебно минало.
38
3
 
14
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
Ало ...21 век сме! Кой си държи младежта да кисне по казармите! И защо ще киснат, за да има кой да охранява охранените.
37
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка бе ***, кой ще ви търпи още 1 година да ми правите проект за нова конституция и да се дърлите с народа.ОСТАВКА СЕГА И ВЕДНАГА
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А най важното е България да напусне престъпните евросъюз-нато
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо мъжки да изгони наркоманите той ги хвали и иска да им даде нова конституция.Пълен *** е Бойко.Радвам се ,че не съм гласувал никога за тоя човек заедно с всичките си мутреси да се маха.Масово през март излизайте и гласувайте различно от партия Герб.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И седмо - солунската митница на шкембе-войвода!
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАРАКАЧАНОВ НЕ ЗНАЕХ ЧЕ СИ ТАКЪВ ГОЛЯМ АРТИСТ ЕВАЛА