Нуждаем ли се от нова конституция и свикване на ВНС?

Експерти коментират ситуацията
17 авг 2020 10:28, Петя Славова
110

Премиерът Бойко Борисов иска нова Конституция, както и свикване на Велико народно събрание. От ВМРО подкрепиха промените, но заявиха, че щом ще се променя Конституцията, от ГЕРБ трябва да се съобразят с 6 конкретни точки.
Още по темата

"При внимателен прочит на Конституцията ще видите, че тя е съпоставима с всички действащи конституции на демократичните страни. Има предубеждение, което беше заложено с едно неподчинение в хода на приемането на Конституцията от група депутати, станали членове на СДС, демонстриращи несъгласие с Конституцията. Българското общество показа една висока зрялост и представителите на политическите сили застанаха с дебати, подготвителна работа и разглеждане на огромно количество проекти за нейното съдържание", каза бившият председател на ПГ на БСП и адвокат Красимир Премянов в "България сутрин".
 
По думите му Конституцията е издържала изпитанията на времето.

"Всяка Конституция, особено тази, е отворена към промени. Сегашната инициатива е свързана с предложения, които могат да се обсъдят в рамките на действащата Конституция и на едно нормално Народно събрание", допълни Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че народът ни се нуждае от нова Конституция.

"Видяхме мнението на основните политически сили, те не приемат такъв подход. Втора Конституция не може да бъде ябълка на раздора. Сега не виждам политически предпоставки за подобни промени и действия със свикване на Велико народно събрание", каза още адвокатът.

Доц. Великов участва в трите Народни събрания, приели промени в Конституцията.

"Сега има една критична маса от предложения и изменения, които са възможни. Необходимо е да има обсъждане преди да се стигне до проект. Установих, че в управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма нито дума за промяна в Конституцията. Затова преди следващите избори, онези политически сили, които искат нова Конституция или промяна в съществуващата, да излязат пред хората със своите виждания", коментира бившият народен представител.

Премянов смята, че едно обикновено Народно събрание трябва да има мандат да вземе решение за свикване на Велико народно събрание.

"Не искам да набеждавам сегашните управници, че те са единствените виновни за настъпването на толкова много проблеми, които недоволство и протести. Но така или иначе обществото не е в добра кондиция", добави той.

Доц. Великов посочи, че за Борисов, като човек на честта, е важно да изкара този мандат докрай.

"Може би е достойно и в момента да подаде оставка. Той свърши много работа през последните 10 години. Но може би е дошъл моментът да даде крачка назад", коментира бившият председател на НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
До BGNВземи се образовай малко и тогава пиши!Кой ти е казал,че ВНС ще работи без да има правителство?Дори самото ВНС може да избере правителство!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето бе ето!Веднага започва обсъждане на следващо ВНС,кой щял да участва и кой не,какви промени и т.н.Защо му играете по свирката бе?!Утре пак ще пискате като ви прецака.Не обсъждайте теми които змията ви дава преди да умре!Ще ви ухапе лошо!
33
6
 
4
 
! Отговори
Горянин преди 3 години
Нуждаем се от правителства които не крадът,а не като сегашното на комуниста Бойко Методиев Борисов сикажия.
32
8
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
герб да се маха незабавно оставка и да се върви по процедурата в новото нс щемислим за промени в конституцията оставка оставка оставка
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
32 - да разбираме ли, че Гербе няма да участва в следващото ВНС?
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунист само знае да лъже и да краде!Запомнете го това!На него са му добре известни начините на службите да променят темата щом е неудобна.Мята ви няколко изречения,вмъква думите конституция,смяна,рестарт и вие кълвете веднага като шаран на бас тун!А всичко е за да печели време да замете следите от кражбите.Изобщо не го интересува конституция,даже ви го казва,че същият ден ще бяга!Защо?Ами защото като се смени темата и никой няма да го гони!Но за едно е прав:''На *** човек акъл не се набива..
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВНС след като я изпълни целта се разпуска но депутатите остават 400, просто си завършва мандата като ОНС и става говорилня. Спомнете си предното ВНС.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дами и господа, новата конституция ще се пише от ВНС, а не от Герб, не бъдете про сти.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в едно ВНС Бойко ще има нереално голямо присъствие, а опозицията бързо ще се раздроби.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙ ЩЕ Я ПИШЕ ТАЗИ КОНСТИТУЦИЯ ЦАРНИ РЪБЪЛ И ПОДОБНИТЕ ГЕРБАВИ УМНИЦИ ЛИ ....А НЕ МЕРСИ....ТРЯБВА ТЕЗИ КРАДЛИВИ И КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ ДА СЕ МАХАТ.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставка но мутрата Борисов ,но и съд за назидание на другите...
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
говориш глупости. Служебно правителство не значи програмно правителство. Президентът по закон е длъжен до три месеца да свика избори, (а последниет служебни правителства действаах за два месеца) освен ако Парламентът не реши друго. програмно правителство - като на Д.Попов е тип експертно правителство, натоварено с изпълнение на определени цели от Парламента и функциониращо в определен от Парламента срок.ВНС - то докато се разеберем за неговиете основни точки ще мине половин година.
23
2
 
3
 
! Отговори
Не, мерси преди 3 години
Нов бардак със старите...
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата Конституция не трябва да допускаме да я прави Бойко. Първо трябва да дойдат новите хора.
21
2
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
. ВНС в момент на криза е безсмислица която ше доведе 2 години безвремиеНапротив специалисте, ВНС се избира с конкретна цел и след като я изпълни се разпуска. А служебното правителство може да управлява без срок, ако президента не насрочи парламентарни избори.Стига с вашите долни инсинуации. Виждате, че идва ред и справедливост и ревете като пеленачета.
20
7
 
6
 
! Отговори
BGN преди 3 години
Значи, не подават оставка, 'щот без правителство държавата щяла да пропадне за 2 месеца, ама с ВНС, което може и две години да продължи, тогава няма да пропаднем, а дее???Някой да им го зададе тоз въпрос на умниците от герБ!
19
4
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Давайте гении, викайте на площада за Решетников и Божков
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да иска се от народа. За забравилите, имаше референдум и една от точките бе броя на депутатите. Така че това желание на народа е реално измерено. За разлика от претенциите на протестърите, които и като активни протестиращи ежедневно намаляват.
17
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВНС е остарял институция и трябва да се закрие. От нова конституция има нужда, но тя може да се създаде от поредица заседания на ОНС
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е документа на Радев, нали измислил супер документ?