Дончев: Промените в Конституцията не са потушаване на напрежението

Наборната служба не тревожи хората, смята вицепремиерът
18 авг 2020 09:32, Петя Славова
181
Дончев: Промените в Конституцията не са потушаване на напрежението
Снимка: БГНЕС

"Промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. Те са направени като отговор на исканията, не само от тези месеци. С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото". Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че оставката на премиера е най-полезният ход независимо дали бъде свикано Велико Народно събрание.

Още по темата

Според него е нужно да се промени начинът, по който функционира демокрацията днес. "Няма как след низ от напрежение промените да са само персонални", отсече вицепремиерът.

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само последните няколко месеца. "Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8, или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването й. Тя е създадена преди 30 години. България бе съвсем различна държава", обясни Дончев.

В редакцията на текстовете участие са взели част от Министерския съвет, както и министър Данаил Кирилов, и вицепремиерът Екатерина Захариева.

"Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни, вътрешни експерти, както казах и членове на Министерски съвет работиха текстовете",  разясни Дончев и допълни, че в крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе ВНС.

"Това е рамката, предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано. Доколкото не съм юрист съм запознат в детайлите. Имал съм възможност да коментирам, да изразявам позиция. Добре свършената работа ще означава, че текстовете ще бъдат приети от ВНС и ще заработят. Всичко останало са субективни оценки. ", отсече той и допълни, че всички чакат с нетърпение чакат какъв текст ще се появи и е нормално всички да не мислят по един и същи начин. Трябва да гледаме каква е същината."

По думите му, машинното гласуване е правилната стъпка. Що се отнася до протестите, Дончев обясни, че полицията се опитва да бъде навсякъде, където има нужда от нея, но все пак и този ресурс не е безкраен.

Вицепремиерът коментира и желаната от ВМРО връщане на наборната служба. Според него тя не тревожи хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка бе, мутро!
69
1
 
4
 
! Отговори
Керенски преди 3 години
Всичко което се паоставя е бягате от основните проблеми,а то дразни гражданите,не подценяваите собствените и другите избиратели.Право в очите куме,другото е губене на веме 01317
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОЛИЦИЯТА НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ . ПРЕМИЕРЪТ Е В НЕИЗВЕСТНОСТ. НЕ СВИКВА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИ ИЗЯВЛЕНИЯ, С КОИТО ПРЕДИЗВИКВА ЗАПОЧВАНЕ НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ДЛЪЖЕН ДА ОПСЗИ ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИВ КАТО ВЪВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ
67
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номера с конституцията е тинтири минтири по указание на сараите да не се допуснат предсрочни избори, за да не загуби дпс контрол върху отработените техники за манипулиране на изборите. Целта е да се запази властта на сараите на всяка цена.
66
5
 
9
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА ДОНЧЕВ преди 3 години
Сто години ЗАТВОР за ТОМИСЛаВЧО ДОНЧЕВИЯ.НАглеца на снимката е съучастник на Борисов в ограбване и прахосване на десетки милиарди живи евра..Милаирдите се ПЕРАТ през подставени фирми.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наборан военна служба, с 50% неграмотни младежи, едва говорещи/разбиращи български, без изградени хигиенни навици.. таз няма да я бъде. Тази стъпка цели да деградират и малкото що годе интелигентни младежи.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никой никога не е настоявал или искал народното събрание да променя конституцията, тъй че казаното е една абсолютна лъжа! Така записан текста води към диктатура - не към демокрация
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕДИ СВИКВАНЕТО НА ВНС И НОВА КОНСТИТУЦИЯ,ТРЯБВА ПЪРВО ДА БЪДЕ СВИКАН НОВ НАРОДЕН СЪД ЗА ГЕРБАВИТЕ КРАДЦИ И ПРОДАЖНИЦИ
62
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Като ученик и студент бях пълен отличник Вашто управление направи така че двойкарите в моя клас станаха милионери а а ние които учехмие си броим стотинките ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО Искам умни хора да управляват държавата
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това нескопосано писание е внесено само за да се печели време. Едва ли има грамотен юрист а и дори студент по право който да приема на сериозно този ход. Време им трябва, време на цената дори на омачкване на авторитета на юристите от ГЕРБ. Интересно ми е как се чувстват колегите юристи от ГЕРБ от чието име се представя проекта? Ние добре разбираме, че те не са работили по проекта, но защо позволяват да се спекулира с именатаим? Утре когато са в професията тези имена ще им трябват.
60
2
 
8
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Нищоправещ плазмодий, как така изведнъж се сетихте, че трябва да променяте конституцията. Вашият главатар не може да и напише името щял да я променя. Това гепи изметта сте отчайващо прости, но за сметка на това сте силно крадливи мошеници.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това прибързано внасяне на проекта ,с цел промяна на обсъжданите проблеми съвсем показа липсата на професионализъм в герб. Та то се оказа, че освен, че не могат да пишат не могат и да четат. Справка грандиозния гаф с текста описващ герба от комунистическата конституция.
58
1
 
8
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 3 години
Вълка, иска да реорганизира организацията в кошарата от която краде овце.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно некадърно написаната проекто-конституция цели единствено да отклони вниманието от истинските провали. Но те дори не успяха да я препишат и ни предлагат герба да е бившия от соца. Баси мързеливите и неграмотни йористи. Оставаше да върнат и чл.1/от соца/
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гостПрочети края на статията, само казвам мен :) Първо чета написаното от герберастите и после се гавря с тях :)) Надявам се да не е истина и да не стане факт, че съвсем ще изтрещеете днешната епилирана младеж :)))
55
1
 
4
 
! Отговори
Социално дистанциран преди 3 години
На криво управление Конституцията му пречи...
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не просто се оляхте,направо се ос.рахте.И вие ще ни пишете нова конституция.Със стари к..ви нов бардак не се прави.Айде у лево и повече да не чуваме за вас.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не просто се оляхте,направо се ос.рахте.И вие ще ни пишете нова конституция.Със стари к..ви нов бардак не се прави.Айде у лево и повече да не чуваме за вас.
52
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
верно тоя гърч за "правене на нова конституция" нема как да потуши протестите!нещо повече:-ЩЕ ГИ ЗАСИЛИ!..само великиглупаци като Тиквата и тая негова Държанка може да се правят че хората не разбират пробития им ход.В ситуация на пандемия и тотални протести и искания за оставка,тия седнали да съчиняват нова конституция.....не знам толковабезмозъчни ли са,или просто това е последния им шанс да протакат трагедията си без край..
51
1
 
6
 
! Отговори
тити преди 3 години
Дани *** с конкурс избирани кой е по - най ***.