Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки

Никъде по света съдът няма право на законодателна инициатива
19 авг 2020 13:28, Ния Христова
99
Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки
Снимка: БГНЕС
"Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция". Това заяви в ефира на bTV докторът по конституционно право Симона Велева. 
 
Велева коментира предложенията на ГЕРБ за конституционни промени и евентуалните рискове, които се крият в новите текстове. 
 
Сегашната Конституция има преамбюл, който определя държавата ни като демократична, правова и социална. Според предложенията такъв вече няма.
 
Докторът по конституционно право отбеляза, че преамбюлът е важен и бе категорична, че всеки проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет. 
 
"Това, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много", каза тя. 
 
Велева обясни, че обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията, не е случайно. В предложените нови текстове обаче главите са разместени. 
 
"Посланието не е положително, защото показва неуважение към правата, макар че те в своята същина не са променени", допълни тя. 
 
Сред предложенията фигурира и правото на съдии и прокурори да иват законодателна инициатива. 
 
"България е парламентарна република, в което правителството управлява с подкрепата на парламента. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да определят политиката на държавата в сферата на медиите, здравеопазването и образованието е въпрос, който автоматично отменя независимостта им. По този начин се нарушава разделението на властите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна инциатива", обясни Велева. 
 
Тя е на мнение, че прокуратурата няма място в политиката. 
 
Според нея фигурата на президента като обединител на нацията и като еднакво отдалечен от всички власти е таква, че той трябва да бъде арбитър, както и да присъства принципът "властта да възпира властта". При него това се случва през налагането на вето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Законодателна инициатива просто означава, че могат да внасят предложения за закони, не да ги приемат. Тази какви ги говори? Все едно прокурори ще заместват народното събрание и сами ще приемат закони.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премахнали преамбюла, защото май вече смятат България за недемократична, неправова и антисоциална.Правата на гражданите са преместени на последно място.Това е гавра в нашата конституция и с правата на гражданите.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Prepisali sa konstituciata na CH. :-))) nali iskate da ste schweizarzite na Balkanite? :-)))
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са емоционални доводи. Няма закон, в който някой член или алинея да е с по-голяма сила, защото е по-напред в текста.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Конституция на Герб"Това просто е една чернова писана на коляно от"светилото"Барни Ръбъл под давлението на вожда!
2
8
 
13
 
! Отговори
Юриста Пенчо глиста преди 3 години
Наистина този който е писал така наречения проект за нова Конституция си няма кал хабер от право, камо ли конституционно. Името му е Иван Гешев и носи каскет.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преписали конституцията на държавата Република България с грешки.Това е най-голямото поругаване на конституцията ни в българската история.