Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите

Според Огнян Минчев няма криза на институциите
Обновена: 2 сеп 2020 19:13 | 2 сеп 2020 19:12, Нели Христова
296
Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите
Снимка: БГНЕС

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Това мнение изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

„Той на практика оглавява въстание. Той няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев.

Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите, каза политологът.

Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство, изтъкна Минчев.

Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява, подчерта Огнян Минчев. Нова Конституция по думите му не е лекарство за изострените отношения в страната.

Нова Конституция се прави, когато обществото е в спокойно състояние и има перспективата да мисли дългосрочно, а в сегашната ситуация има игра с нулев резултат, отбеляза Минчев. Имаме сблъскващи се сили, които имат безусловни искания, а безусловният характер на тези искания поставя другата страна в ситуация на твърда неотстъпчивост, посочи още анализаторът.

„Или ти падаш безусловно и те измитам от сцената и аз побеждавам, или обратното. В тази ситуация да се говори за Конституция е абсурдно.“

Огнян Минчев определи като неуспешна инициативата на ГЕРБ да постави въпроса за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, което по думите му дава инструмент не само на ВМРО да оказва допълнителен натиск върху правителството.

„Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на криза във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият“, коментира още Минчев. Не е дошло обаче времето за подобен шут, смята той. Очевидно е, че в момента ДПС не може да се договори, допълни Огнян Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е истински българин,а вие те жалки слуги.
173
6
 
11
 
! Отговори
Кур за Радев! преди 3 години
Два за Черепа!Три за ***!България за Българите!
172
2
 
4
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До ПроСоТоА най-добре на Министерството на Пропагандата, ти ще си нашият Гьобелс, ако знаеш кой е той де, че нещо много се съмнявам да знаеш такива неща.
171
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Суджукгейтспециално тоя се продава "за без пари"..Не му требат суджуци,важното е да пишат за него...."Старост-нерадост",какво да правиш?
170
17
 
8
 
! Отговори
Президентът преди 3 години
е единственият светъл лъч, очертал с най-голяма математическа точност мафиотския модел на управление на изпълнителната власт и пробудил народа си за истината. Този го увърта, усуква, тъй като тиквата ги е качил на държавната хранилка. Университетски преподавател, ама друг път- не си вземат часовете. Ей като този докараха образованието на кота нула. Трябва да се забрани да обикалят и да си имат фирми, кантори, изследователски центрове. Никакви авторитети не са.
169
8
 
18
 
! Отговори
туй беше преди 3 години
От тук нататък идва края на лицето Румен Радев.За тези които му заповядваха, той не изпълни задачата.За тези които му вярваха - той ги подведе.За тези които го критикуваха, той даде достатъчно основания.Пълно фиаско. Остава да смаже въжето да не се мъчи. Но той е страхлив както беше писала Деса преди две години и няма да го направи.Ще се остави да го арестуват и съдят за национално предателство. И така ше си увяхне. Един ден ще прочетем във вестниците че след дълго боледуване, изпаданал в д
168
7
 
5
 
! Отговори
WC преди 3 години
Трябват му на О. Минчев 2 стека тоалетна хартия за да се изходи най-компетентно по въпроса.
167
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
народен дразнител - радеф юмручето.
166
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимене,хвана ме "по бели ***"..Да,за министър са готва...Министър на "Министерството на Истината" в "кабинета" на Мутрьо....ако търсиш некаква службица там,просто ми изпрати "сиви" на:-"ministerstvonaistinata.bg.сom"
165
7
 
4
 
! Отговори
Суджукгейт преди 3 години
Минчев се е продал за няколко суджук и защитава тулупа
164
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е честен човек . Калинка до калинка, мафията е превзела цялата държава и е впрегнала целия си слугинаж да плюе преззидента, а елате пред президенството да се разберем как Радев да ви даде оставката, Що не идвате ?
163
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огнян Минчев отдавна е гушнал пържолките на борисов и затова лае - вярното куче трябва да си заслужи прехраната
162
2
 
11
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До АнонименДа, подчинена е на един превратаджия, ха да ни е честито. Доган какъвто и да е, не съм му фен, но поне е умен мъж, за разлика от Резидента.
161
2
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Ха. Пародия. И протестиращите и управлението на държавата. Отвррат
160
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентството остана единствената държавна институция която не е подчинена на Сокола.
159
2
 
19
 
! Отговори
Радев е Резил ! преди 3 години
Оставка за Фигуранта Радев - това не е български Президент !
158
9
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Минчев излезе голям продажник. Колко ли още скрити лимонки ще се самоосветят?
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТомного си гл-пав , за министър ли се готвиш??генов те е изпреварил ( не може да е хаджи защото не вярва в господ)по-скоро васкобожгенов
156
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и Минчев хвърлива на барикадата, значи положението на власта е зле, много зле.За управляващите положението ще става все по-зле и по-зле. Брюксел и Берлин вече са разревожени от поведението на храненичето им - Борисов/герп/. Всичко започват да се лепят на Меркел и ЕНП, а те не харесват това. Скоро ще му свият юлара на Бойчето
155
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До До тролчето ПроСоТотолкова си зле с понятията,че просто е унижение човек да ти обръща внимание....по-добре са зафани с плетката!