Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите

Според Огнян Минчев няма криза на институциите
Обновена: 2 сеп 2020 19:13 | 2 сеп 2020 19:12, Нели Христова
296
Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите
Снимка: БГНЕС

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Това мнение изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

„Той на практика оглавява въстание. Той няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев.

Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите, каза политологът.

Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство, изтъкна Минчев.

Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява, подчерта Огнян Минчев. Нова Конституция по думите му не е лекарство за изострените отношения в страната.

Нова Конституция се прави, когато обществото е в спокойно състояние и има перспективата да мисли дългосрочно, а в сегашната ситуация има игра с нулев резултат, отбеляза Минчев. Имаме сблъскващи се сили, които имат безусловни искания, а безусловният характер на тези искания поставя другата страна в ситуация на твърда неотстъпчивост, посочи още анализаторът.

„Или ти падаш безусловно и те измитам от сцената и аз побеждавам, или обратното. В тази ситуация да се говори за Конституция е абсурдно.“

Огнян Минчев определи като неуспешна инициативата на ГЕРБ да постави въпроса за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, което по думите му дава инструмент не само на ВМРО да оказва допълнителен натиск върху правителството.

„Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на криза във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият“, коментира още Минчев. Не е дошло обаче времето за подобен шут, смята той. Очевидно е, че в момента ДПС не може да се договори, допълни Огнян Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Днес в Народното събрание влезе и излезе най-видният политически труп на България - Че Фигуранте ! Един бездарник по-малко на политическия небосклон ! Амин ! ( Отец Тихон да удари камбаната ).
153
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До човекдървен философ бърборко
152
2
 
1
 
! Отговори
Болен си от страх преди 3 години
До човекБолен си от страх от червените, от тяхното ДС!Какво толкова имат срещу теб?Сега е момента да отхвърлиш оковите, смело се дистанцирайот тях.
151
11
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Абесладък,та ти САМ/А си противоречиш!..цитираш член от НК,в който се говори за НАСИЛСТВЕНО ВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА!!!НАСИЛСТВЕНО!..Радев НИКОГА НЕ Е ПРИЗОВАВАЛ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО НАСИЛИЕ!!!!!!!Напротив,ВСИЧКИТЕ му изяви са КООРДИНИРАНИ с Конституцията и законите в Р.България!!..пак /за кой ли път?/ ще отбележа:-Имате късмет че Радев е изключително уравновесен и мъдър човек.Ако АЗ бях на негово място,отдавна щях да издам заповед към армията и ТОГАВА щеше да има "нарушаване на Конс
150
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов ще стои докато изпълни руските енергийни проекти. Той добре знае, че ако не го направи го чака съдбата на Луканов. А такива анализатори като Минчев за няколкостотин долара и майка си ще продадат!
149
1
 
2
 
! Отговори
До 163 преди 3 години
До Не извратен типСтига се лъгал! Само тази година, въпреки пандемията ходи 3-пътина почивка, да не говорим за съботно-неделните почивки!Ама то, от такива като вас протестиращите, човек не може да се оплаче!
148
3
 
0
 
! Отговори
човек преди 3 години
Kak може да се подчиниш и живееш с "право" което те е лишило от права?! Има ли такъв ,който да "раздава" право?! Къде е избора ? Къде е свободният избор ? И помнете ! Лъжата ,която ни внушават е толкова силна,колкото повече хора я приемат за своя облага или от страх. И когато властниците започна да ни оплитат във формите СИ на "законност" ,това е момента в който "въшката се е напила с кръвта ни" и се е опнала на челото ни доволно. Без да подозира краят . Как да научи прасето за коледа?!
147
9
 
14
 
! Отговори
До тролчето ПроСоТо преди 3 години
Радев е предател защото изпълнява нарежданията на Кремъл,нарушавайки: 1. интересите на българските граждани2. Конституцията на България, според която България еПарламентарна република, Парламента е най-висшия орган на управлениеи законодателна власт и се избира само след проведени избори.Партиите, движенията и политиците нямат право да призоваваткъм нарушаване на правовия ред.
146
6
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Румен Юмручето не е прочел какви са му задълженията като президент!Как да влезе в тази роля, като не я знае!Днес нямаше патос в словата му, що ли?Явно от Пасольството са му набили обръчите :Един щурм като хората не може да организира, а се бие в гърдите, че е генерал!!!
145
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Радев наистина беше организирал "въстание" срещу престъпниците от гроб, щеше да е герой!
144
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Та точно такива днес ни управляват деца! С побелели глави бивши членове на ЦК на БКП! След ноемврийските събития 1989 г.Точно индивиди като този и др Борисов се пребоядисаха .За това хората скочиха! И още ще скочат! Демокрация е! Търсете си правото да стачкувате и да извоювате нещата каквито трябва да бъдат! Днес Борисов борчето от бившата СИК тогава.Показа че е готов на всичко само и само да си запази властта! Озъби се даже! Полицията му пази властта!Бетонира се в нея!Но ще има край и това!
143
0
 
10
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До ПроСоТоЧл. 95 НК. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
142
9
 
5
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Щом ЕС подкрепя Борисов,да напуснем ЕС,ние и без това сме си бедни
141
7
 
16
 
! Отговори
Откъде знаеш? преди 3 години
Откъде знаеш какво има в чекмеджето на Радев?Първо не е честен!Един честен човек не използва държавни пари да издържалюбовницата си; Един честен човек не организира метежи срещу легитимноизбраната власт!Един честен човек и български генерал не би работил в полза на чужда държава!Радев е национален предател, който бленува да стане българският Пиночет!
140
4
 
1
 
! Отговори
мак преди 3 години
Кризата в институциите предизвикаха самите институции. Кой вярва на геша и прокуратура да речем? А на баце, шкембе, пък и Радев, кой? Радев може и да симпатизира на протестиращите, но баце поддържа крадливите, некадърните, наглите, безнаказани дружки облечени във власт и се смята за техния премиер. И защо е това неистово драпане за нова конституция, щом протестите са заради съвсем друго нещо.
139
7
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
сега../верно се махам след минути!/..:-Но да уточня,защото мисля че не съм единствения със следната нагласа:-Първо:-Както не веднъж съм се "изповядал" тук,аз подкрепям напълно президента Радев!!!Гласувах ЗА него и го имам за МОЙ президент...Така..Обаче:-Ако некоя гербомажоретка успее да ме убеди,че Президента,за когото съм гласувал е извършил "държавна измяна",АЗ ПРЪВ ЩЕ СЕ ОТДРЪПНА ОТ НЕГО!!!!Бог ми е свидетел!..Та за последно:-Каква е "държавната измяна" на Президента Радев?
138
4
 
1
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
Внимание, пуснаха палячовците от цирка, мухахахахахахах ...
137
6
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Яяяяя,,Ама Огнянчо това ти ли си бре? Огладнял си затова се появи пак! Пазиш си килограмите туловище недно и пак изпълзя от забвението.Тоя мазен търтей на времето хваляше и СДС! Крадците! И от тогава е на страната на силните на деня!Бившето комунистче се прави от тогава на закрилник на "демокрацията" какъвто е и др Борисов ДИКТАТОРА! Скрий се другарю и не лъжи децата! Тях лесно можеш да излъжеш но нас нямаш шанс! Влезте деца в нета и прочетете малко за тоя .Па после ми кликайте минуси ако лъжа!
136
5
 
3
 
! Отговори
факт1 преди 3 години
До АбеПрезидента е ЛИЦЕТО НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ.Нека да не бъдем толкова повърхностни.
135
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във шкафчето на Радев няма и една откраднатa стотинка, вашите шкафчета как са ? Който е честен човек и генерал и президент е фигурант нали тъй ?