Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите

Според Огнян Минчев няма криза на институциите
Обновена: 2 сеп 2020 19:13 | 2 сеп 2020 19:12, Нели Христова
296
Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите
Снимка: БГНЕС

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Това мнение изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

„Той на практика оглавява въстание. Той няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев.

Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите, каза политологът.

Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство, изтъкна Минчев.

Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява, подчерта Огнян Минчев. Нова Конституция по думите му не е лекарство за изострените отношения в страната.

Нова Конституция се прави, когато обществото е в спокойно състояние и има перспективата да мисли дългосрочно, а в сегашната ситуация има игра с нулев резултат, отбеляза Минчев. Имаме сблъскващи се сили, които имат безусловни искания, а безусловният характер на тези искания поставя другата страна в ситуация на твърда неотстъпчивост, посочи още анализаторът.

„Или ти падаш безусловно и те измитам от сцената и аз побеждавам, или обратното. В тази ситуация да се говори за Конституция е абсурдно.“

Огнян Минчев определи като неуспешна инициативата на ГЕРБ да постави въпроса за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, което по думите му дава инструмент не само на ВМРО да оказва допълнителен натиск върху правителството.

„Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на криза във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият“, коментира още Минчев. Не е дошло обаче времето за подобен шут, смята той. Очевидно е, че в момента ДПС не може да се договори, допълни Огнян Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Абе1 преди 3 години
До АбеЩе поживеем и ще видим.
133
6
 
3
 
! Отговори
Минчев преди 3 години
Огняне ха така ,давай по-хард ,че да се харесаш на шефовете през океана.Може и потупване по рамото да получиш.Заради такива като тебе предпочитам да сме турска валия .Еничари винаги ще има да знаеш!Левски и Ботев се въртят в гроба като виждат ,че българското племе е станало най-из-м-екярското от всички на земята и се д-упи на америка по всякакъв начин!
132
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо друго не остаеа освен извънредно военно положение ,арест на Радев,забрана на БСП,ДСб и Атака.Ако е въстание наистина.Навремето при въстание срещу законна власт наказанията са по тежки и от тези на война.Подстрекатели като Дайнов в затвора за 20 г.
131
3
 
4
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
АЗ СЪМ РУМЕН РАДЕВ
130
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
айде пак за последно,щото ми са заповръщаотпретъпитегербомажоретки:..Хулиганки,много моля, кажете:-КАКВА Е "държавната измяна" НА ПРЕЗИДЕНТА Радев,за която искате .."да му видите сметката"?битте,направете список!..."Не можете да пишете"?..Е,това не е верно!..-Та вие 24/7 дращите тука....Та?
129
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До ПроСоТоНе е "запретено", трябва и акъл!
128
3
 
4
 
! Отговори
до по-далече от Руси преди 3 години
"За мен е ясно, че трябва да разговаряме сериозно с правителството на Бойко Борисов, без никакви "ако" и "но ", казва пред "Политико" Гюнтер Крихбаум, християндемократ, председател на Комисията по европейските въпроси на Бундестага. "Тези неща са неприемливи. Присъединяването на България към ЕС е свързано с ясни ангажименти и очаквания, а гражданите на България сега се чувстват измамени"
127
8
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До истинатаТова е така само в мокрите ти сънища. Радев ще бъде изритан скоро от политиката, защото не му е там мястото!
126
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев НЕ Е тема днес !!!Темата днес Е Крадеца БорисУФ, Пеевски-Доган !!!Който пее друго значи налива вода в мелницата на крадците !!!
125
4
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
о!..Към некои никове май е запретено да са обръща чиляк....Еееех,"Да ви имам номерата!"..както се изразяваше на времето бай Ристьо..
124
1
 
4
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До ПроСоТоТи май с нещо си прекалил, или с дрогата или с водката!
123
4
 
2
 
! Отговори
Соростия до шия. преди 3 години
Синьо-червените ууроди изпълзяха...очекувам онова кьоравото синче на активни борци и то да изкокне,акъл да дава...
122
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** Огнян Минчев трябваше да го обесим заедно с Костов още 2001ва !!!
121
7
 
9
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 3 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
120
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До съгласен!..Веднага ще се "прекръстя" на "прооост",ако ти са пресрамиш и са набуташ тук като.."СЛОЖЕН,МНОГО УМЯН"....дийл?
119
5
 
3
 
! Отговори
истината преди 3 години
До Абе2000000 няма да се изпарят,а ще се удвоят. Това е сигурно на 100 процента за ужас на жалките противници на ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ.
118
7
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До тоя па!..Ти у ред ли си ***?..Тук става въпрос за ДИКТАТОРА "Боко М. Бориссофф",какъв "путин" тай подгонил в шизофренията ти?!
117
1
 
5
 
! Отговори
Абе преди 3 години
До ПроСоТоНай-добре да се кръстиш ***, много ще ти отива!!
116
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На дебели нерези със постройката на тиква - вече не вярвам!
115
3
 
5
 
! Отговори
Колев преди 3 години
До ПроСоТоХайде да ти влезя във високо интелектуалното ниво. *** на Путин, няма да стане диктатор на България, колкото и да ти се иска!