Не можело предсрочни избори и машинно гласуване

Проф. Константинов: Избори в два дни е като пазаруване в пандемия
48
Не можело предсрочни избори и машинно гласуване
Снимка: БГНЕС

Професор Михаил Константинов за пореден път исказа своята теза, че няма как да има машинно гласуване при предсрочни избори.

"Eдин от въпросите, който се обсъжда, е свързан с така наречените машини за гласуване. По сега действащите текстови във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини. Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване", заяви проф. Константинов пред Нова тв.

Председателят на "Информационно обслужване" срвани идеята изборите да се проведат в два дни като пазаруване по време на епидемия.

"Първият ден да гласуват по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в много страни, без да има коронавирус", поясни Константинов.

Според бившия говорител на ЦИК - Цветозар Томов, има три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване – България има недоверие към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

„Трябва внимателно да бъдат описани процедурите, по които ще се съхраняват изборните книжа. Има значение кога и какви ще са следващите избори. Никъде в законопроекта не се обяснява защо се предлага за Обикновено народно събрание една изборна система, а за Велико – друга. Член 306 има две изисквания към ЦИК. Едното е в един едномандатен район да няма гласоподаватели от различни общини, а другото те да бъдат приблизително равни по обем", обясни Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК и социолог.

Той коментира и протестите, които вървят вече два месеца.

"На мен не ми хареса, че сблъсъците се превърнаха в повод за още един публичен сблъсък, в който се обсъжда кой е виновен. Не знам кой е виновен, но знам кой е отговорен – властите. Трябва да се изясни защо се допуснаха сблъсъци при наличието на толкова полиция в центъра на София", каза още Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
простото преди 3 години
вечният аргумент на простото е да мрази другите /умните/ аргументи
33
5
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Оставката на професора трябва да я включим в списъка с искания на другите оставки.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой го казва? Този пенсионер ли? Аз все питам как още не е сменен. От поне 10 години съм принуден да го гледам. Няма ли някой по-млад и кадърен, та вечно този назадничев пенсионер ни обеснява как и кое не можело да стане. Естествено, че така ще каже, пенсионерите не обичат промените. Все си гласуваме по стария начин, за да може изборите да бъдат фалшифицирани в полза на ГЕРБ. От поне 5 години не могат да намерят машини и отлагат. Това не може да бъде.
31
3
 
3
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 3 години
САМО ПСИХИАТРИЧНО БОЛЕН , МОЖЕ ДА ИСКА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ , КОГАТО ЕДНА МАШИНА ЗА ГЛАСУВАНЕ СТРУВА 3200-Э/броя!!ТОЛКОВА СТРУВА И МАЛЪК МЕРЦЕДЕС А-150 НА ПАЗАРА!/....да не говорим за бедните и неграмотните в България../ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА ---ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
6
 
2
 
! Отговори
ПКН преди 3 години
Не може и не става защото не иска и няма желание.
29
7
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 години
"Професоре" като те гледам отдавна ти е време да станеш пазач на някой строителен обект.Махай се вече и освободи място за млад човек.
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пак иска да получи някакъв пост, за да спре да рекетира властта. Така стана говорител на ЦИК, чрез нападки, докато не го назначиха и после млъкна.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и що не може, щото няма да има време да ги хакнете всичките предварително. До сега що не са купени
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДоцентаМоже, "умничкият ми", може! Защото изборите се организираха от служебното правителство (отпускане на пари и насрочване на дати), НО броенето и узаконяването става от ЦИК (ако не знаеш - централна избирателна комисия!), а тя е подбрана и назначена от ББ!Та така! Обясни го и на другите там, където си "доцент"!
25
6
 
9
 
! Отговори
Добри Войников преди 3 години
Тоя трябва отдавна да е непочетен пенсионер.Заради преднамерените му приказки ,на него и на разни политолози като гейчето Стойчо хората са на улицата.Но ако медиите не престанат да ги експонират протестът ще се насочи и към тях.
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от мухали!
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОЗЕ... МОЗЕ... и на топло да идеш МОЗЕ.
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може хора,прехвърлили пенционна възраст да бачкат държавна работа.Дай път на младите,деде.Ти на 72,оня иваноф от кевр на 75...
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но можем без този нагъл жабок!
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно кой за кого гласува, а кой брои гласовете!!!
19
10
 
17
 
! Отговори
уроборос преди 3 години
Всичко може, всичко може, професор Калинко Константинов!Мечката знае сто песни, и всичките са за круши!Бойко знае една песен, а тя е, че той е незаменим!Ще видят мyтpите на Бойко кон боб яде ли! По трудния начин!Тепърва предстои да гледаме реакциите от ЕС - май няма да се облажиш с обещаните ти милиарди евро за крадене?
18
4
 
19
 
! Отговори
WC преди 3 години
Ученото си е учено! И клозета ще намери бисери и ценности
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доценте, идеи има всякакви, човекът го прави неговият избор. (В случая партията.)Във Великото народно събрание имаше и идея за свободен достъп на оръжие. Щот' е моо демократично, както в най-великата демокрация.
16
6
 
9
 
! Отговори
Доцента преди 3 години
До 16 - приятелче, я се разрови из гугъл да видиш чия беше идеята за орязване на партийните субсидии.
15
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички дето защитавате Бочко - какво искате? Да ви управляват от Жипката и да крият милиони по чекмеджетата? Това ли ви е бленуваното бъдеще? Ами много сте жалки, ако е така...