Ще се реши ли кризата с оставка или властта ще овладее улицата?

Вече 60 дни протестите не затихват
396

Вече 60 дни протестите не затихват, дори и в седмицата на Съединението е факт политическото разделение. В четвъртък се очаква втора част на Великото народно въстание, което миналата седмица изправи протестиращи срещу служителите на реда и се стигна до сблъсъци.

Управляващите остават категорични - за тях оставката не е тема на дневен ред, ще търсят допирни точки за нов обществен договор.

Ще удържи ли властта улицата?

"Въстанието едва ли ще доведе до оставка на правителството. До оставка могат да доведат гафове, които могат да взривят общественото напрежение", каза в "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Според него управляващите се радват, че са преминали 2 септември и ще могат още да "тупкат топката", но вероятно се лъжат, тъй като недоволството продължава.

"Виждаме едно гражданско недоволство, което донякъде е подхранвано от политически интереси. Нормално е да очакваме, че представителите на управляващите партии ще използват случилото се на площада, за да поддържат свои политически тези", обясни от своя страна в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

Той смята, че е важно да се види дали политическата класа ще успее да изнесе една криза на собствените си плещи.

"Ясно е на всички, че тези "лакърдии" около Конституцията са залъгалки за печелене на време. Единственото решение са нови избори", подчерта Колев.

"Политическата криза няма да бъде решена с една оставка, кризата се предизвиква от липсата на диалог. Кризата е в политиците и техните отношения", отбеляза Кръстев.

Според него Радев не извлякъл ползи от срещата с ръководствата на ДАНС и МВР, а напротив - вреди.

"Когато политиците влязат в диалог, те се подлагат на риск. Важно е политиците да не изключват възможността, че те ще говорят помежду си. Техните институции са задължени да комуникират. Обществото трябва да оказва натиск в посока да не се прекъсва диалогът", посочи той.

"За да има работещо управление, често трябва да се намерят опорни точки между формациите. Умерен оптимист съм", каза от своя страна социологът Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
13
 
! Отговори
славето преди 3 години
До АнонименЖорж Ганчев 2, бареков и каролев... - все комедианти!
211
2
 
13
 
! Отговори
съединението преди 3 години
То ни раздели оттогава на русофили и русофоби! Историята я пренаписаха победителите
210
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ши гласувам за Слави трифунуу.
209
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислех ,че от СДС-арите по-крадливи няма ама гербаджии ми разбиха представите колко можело да се краде.Яко!
208
6
 
13
 
! Отговори
Карачанаков преди 3 години
До 203 и кой го доказа Ел Йонч,Бабушкян или Биволите на такива като тебе могат да докажат ,че на Луната има Марсианци
207
5
 
4
 
! Отговори
чуждата външна помощ преди 3 години
До ВинетуТя е решаваща, но никой вече не ни иска дори и турския султан!
206
15
 
4
 
! Отговори
Премъдър Радев преди 3 години
Слушайте го герберюги за да сте напътени към добруването и вечните благини каквото е рекъл Радев... премъдър е той....Каквото е рекъл ....
205
6
 
18
 
! Отговори
Каква улица бе преди 3 години
Много ясно, че властта ще удържи юздите на комунистическата шайкаа. Има подкрепа на мнозинството. А за катунаритее ше викнем Стъки да им донесе Мъъкии
204
14
 
1
 
! Отговори
двама се карат преди 3 години
Третият печели! Дано да е майка Турция! Стига митове без факти за турското иго!
203
12
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Не вярвайте на Радев, той е човека , който трябва да измие мръсната вода , след като се роди отрочето ченгесаро депесарско-гьовендийска демокрация!ГЕРБ натрупаха много негативи и създадоха много скандали, най-вече свързани с разпределение на еврофондове и обществени поръчки, феодални клиенетлистки калинки по места , които трябваще по десет пъти на ден да величаят Борисов и само на техни хора да дават обществения ресурс ор ЕС и бюджета!Да прибавим и рекета на НАП,прокуратура и ИП!Дарси Флойд!ЦРУ
202
14
 
13
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Борисов е сатрап, който прави и невъзможното за да се здържи на власт. Заобиколил се е от некадърни, лесно заменяеми калинки, които единствената им заслуга, че лижат *** на Тулупа. Никакъв принос към България с единствен интерес да трупат пачки в чекмеджето на Винету! Реже лентички на всеки километър на магистралите а магистралите са по зле и от преди 1989 година! От 30 години не съм пътувал в България по нормална магистрала! Милиарди откраднати а дори не са потдържани!
201
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 213Страх те е, че ще изгубиш мързеливата си службичка на бюро, която ти подариха заради членство в ГЕРБ?За избори изобщо не пиши! Всички знаят как "печелите" изборите.Затова НЕ искате машинно и електронно гласуване.
200
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето на Дпс-герп свърши
199
8
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ако алтернативата на тази Власт е президентската република на Радев, чалготеката на Слави или нова бузлуджанска на епопея на приватизаторите от Прехода, то тогава Господ да пази България ... Явно част от индивидите които населяват нашите географски ширини, не са си научили урока или просто нямат историческа памет ... сещам за един българин който навремето беше казал ... "Не сме народ а м...., туй ще кажа и свърша ..." !!!
198
8
 
15
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
До Анонимен 213Какъв преврат, бе? Знаеш ли що е то преврат?Когато народът не одобрява управлението, ИМА ЗАКОННОТО ПРАВО на протест и да иска ОСТАВКА на правителството.Никъде в закона не пише, че 4 год. властта е несменяема.НЯМА НЕСМЕНЯЕМА ВЛАСТ.
197
11
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
С много подкупи и малко кютек Боко за сега се е закрепил. Парите, които раздава ( много от тях са само обещани ) са от бъдещи заеми от Европейската банка. Протестите са относително слаби, защото нямат за цел смяната идеология нито промяна на геополитическата ориентация. На хората им дотегна да слушат простотиите на Боко и къканиженето на "мисирките", дебелащината на *** и пърпането на "калинките". Да не говири да бруталността на главния прокурор наречен Каскета. Хората не искат простаци!
196
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакви протести, а това е лично отмъщение на поръчковия убиец Божков-черепа, че почнаха да го съдят по 19 обвинения включително и четири убийства. Радев пък си отмъщава, че загуби пет милиона рушвет за Грипените Отровното трио са ясни , *** които за пари и майка си ще продадат. Това е истината.
195
7
 
16
 
! Отговори
Добруджанец преди 3 години
От тройната коалиция по крадливи няма !Даже царя не е толкова виновен той ни вкара в ЕС ,но като дойде и му скочиха всичките хиени.
194
7
 
8
 
! Отговори
Фегоранта преди 3 години
Борисов поне на празниците мълчи, а не разеденява убществото с вдигнати буксьорски ръкавици кат Кубрат Пулев и ММА боеца Камен Донев - ОЮТА
193
6
 
10
 
! Отговори
umnia преди 3 години
До ОтвратенV sveta ima li covek koyto da ostavi otvoren cekmedje palen s pari.Koyto verva na tova da se pregleda na lekar psiholog!