Сакскобургготски: За всички е ясно, че е време за промяна

Със сигурност в сегашната ситуация има провокативни интереси, заяви той
21 сеп 2020 18:12, Нели Христова
127
Сакскобургготски: За всички е ясно, че е време за промяна
Снимка: БГНЕС

Симеон Сакскобургготски разпространи своя позиция в навечерието на утрешния празник 22 септември - Ден на Независимостта на България.

Ето пълния текст:

"В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било възможно благодарение на обединените усилия на целия народ! Поуката от онова време е валидна и днес – обединени и сплотени можем да постигнем далеч повече, отколкото конфронтирани и разединени.

В момента, за съжаление, наблюдаваме силно противопоставяне в българското общество и също така – между държавните институции. Това едва ли е най-удачното в условия на безпрецедентна световна не само здравна, но и икономическа криза.

България без съмнение е сред страните, съумели да опазят човешкия живот, без да блокира икономиката си и резултатите са налице. Въпреки очаквания спад на икономическата активност, у нас последиците от пандемията са несравнимо по-леки от тези в други страни. Вместо да привлечем вниманието с този добър пример и да се акцентират възможностите, които предлагаме в една все по-глобална Европа, ние изпъкваме с нестабилна политическа среда! Нещо, с което до скоро, заедно с финансовата ни стабилност, се гордеехме. Ниският външен дълг, по който България е на второ място в ЕС след Естония, присъединяването ни към валутния механизъм (ERM-2), са несъмнено големи успехи, с които ставаме привлекателни за външни инвеститори. Но както знаем, капиталите се страхуват от непредвидени политически обрати и послания за неконтролируема корупция.

В една демокрация естественият процес на смяна на управлението е след проведени избори. Идеалният вариант, даващ стабилност на една държава, е завършване на мандата на редовно избран парламент и правителство. Когато обаче, част от гражданите считат, че е нарушен обществения договор с управляващите за спазване на демократичните правила, те са в правото си да излязат да протестират. Презумпцията, че някои от участниците са платени, както и наличието на провокатори, не означава те да бъдат неглижирани. Видимо е, че големият процент протестиращи са млади хора. Много от тях протестират и в чужбина, където учат или живеят. Чувам, че те не би трябвало да имат мнение за процесите у нас, но забравяме, че повечето от тях подпомагат финансово семействата си тук, които трудно биха преживявали сами с размера на една българска пенсия. Реално тези хора допринасят за държавата и нейните финанси и то не малко.

Като бивш изгнаник, винаги съм апелирал сред българските общности в чужбина за по-скорошното им завръщане в Родината, която се нуждае от тях. Ще ги върнем ли, като им казваме, че тяхното мнение е без значение?

Със сигурност в сегашната ситуация има провокативни интереси. Въпреки това, тези многодневни вече протести изразяват обществени настроения, в които управляващите е редно да се вслушат. Общественото негодувание е коректив на управлението и начин гражданите да изразят исканията си. Възможността да се чуят различни мнения, свободно да изразяваме различни тези е привилегия на демокрацията. Европейският съюз ни дава пример за политически плурализъм като основен принцип за разбирателство и съжителство. Заглушаването на критичните гласове е типично за тоталитарните режими, които ние преживяхме, осъдихме и оставихме с радост назад.

За всички е ясно, че е време за промяна. Не толкова на личности, колкото на стила на управление и политически практики. Не можем и не бива да затворим очи пред множеството нередности във функционирането на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни явления или необходимостта от модернизация в съдебната власт.

Считам, че е от огромно значение да не заблуждаваме Европа, да не потулваме тромавото и неефективно усвояване на кохезионните фондове, да не украсяваме докладите за напредък в дадена област. Това означава най-вече да лъжем себе си. Ето и сега, ЕС ще ни предостави близо 30 млрд. евро, 7,7 млрд. от които безвъзмездно, но срещу конкретни изисквания, не просто подарени пари – инвестиции чрез проекти в области като екология, дигитална трансформация, устойчива заетост. Все политики, за които младите апелират.

Ще имаме ли капацитета в условията на политическа нестабилност и конфликт между институциите да подготвим и реализираме подобни успешни проекти? За да успеем, сме обречени да постигнем разбирателство по основните въпроси и твърдо да заложим на проевропейска интеграция. Имаме всички условия, при спазване на демократичните принципи и правила, и отговаряйки на европейските изисквания, да постигнем много по-висок жизнен стандарт за всички. Не може да допуснем да сме разединени в сегашната кризисна обстановка. Недоволните протестиращи имат право да искат промяна и управляващите е редно да отговорят с адекватни мерки. Ако просто се смени един кабинет с друг, без обаче да се премахнат вредните политически практики, които опорочават демократичния процес у нас, дълго време ще губим енергия в политически кризи.

Приема се, че властта е отражение на обществото, но и то трябва да бъде готово за промяна. Днес е приоритет за всички ни да мобилизираме силите си, за да вървим напред, вместо да се опитваме да унищожим различно мислещия от нас. Нека се поучим от историята – само обединени сме били успешни!


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Madrdski moshennic преди 2 месеца
Пак нещо пъкленно са намислили щом активираха мадритския крадес, ще му дадат още някоя народна гора да сече и изнася или народен имот и ще си спретнат пак троина коалициика и целувки на орлов мост.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На нас ни е ясно, каква промяна направи от злоба и омраза към българите. Алчните екслоататори крадат българските национални богатства. Изгонете го тоя *** от обществото в интерес на хората.
118
1
 
5
 
! Отговори
Цар от Бсп преди 2 месеца
Уникално тъпо !!! Цар от Бсп !
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен117
Не знам за какви се имате но полицията много ви ***. Трябваше да е много по твърда с вас. Вие търсехте провокация нарочно. Искахте протеста да бъде окървавен за да може да ревнете после колко е жесток " режимът " на Борисов. Българите много добре виждат за какво става въпрос и няма да ви се вържат.
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Диана21
Обединение с гербаджиите, които твърдо застанаха зад ББ, ЦвК, министрите от правителството ББ-3 и последните 4 месеци реално в България действаше правителствено-прокурорска диктатура, не може и не бива да има. Такова управление започнало като уж демократично, преминало през автократично и накрая изродило се в откровена диКтаТуРа, не трябва да се повтаря. Цв.Караянчева, В.Симеонов и шефовете на ПГ на ГЕРБ,ОП,Воля напълно съзнателно съдействаха на ББ да осъществи еднолично управление.
115
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Диана, причината за неподаване на оставка не е БСП, а превърналата се в мания и сетне в болестно разстройство жажда на премиера за власт. Полицията и жандармерията на 02.09.2020 жестоко се разправиха с младите протестиращи хора.Премиерът, наредил разправата, Каракачана, приветствал полицаите и жандармеристите, пребили младите хора, шефовете на СДВР и жандармеристите, спецпрокурорите, Караянчева, Дариткова, министрите от ББ-3, депутатите от ГЕРБ,ВМРО, Воля,НФСБ, трябва да бъдат съдени.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
aha...kogato mu doide vremeto...:-)))

i promeni ste ima...:-)))
113
4
 
9
 
! Отговори
diana21 преди 2 месеца
Не съм съгласна, че трябва да се отъждествяват протестиращите в чужбина с глас народен - който протестира е БСПар, а БСП са него.дници, мразещи народа...Обединение не може да има с престъпници! Когато БСП си отиде от политиката, тогава може и да се обединяваме...То, не че сме много разделени, значи...БСП ни разделя, БСП и нейните интереси, иначе ние, българите сме си в кюпа, значи, и сме си всички българи...Само по чужбина гледаме да седим далеч един от друг...
112
6
 
3
 
! Отговори
diana21 преди 2 месеца
Да...Само Кобурга е политик май у нас...Срам и позор! Не можем да издигнем един талантлив българин...Само той защото не се е месил с "хората", не са го мачкали, злобели и завиждали се е съхранил...Къде са нашите таланти!...Имаме ги! Те са сред нас, те са наша кръв и най-добре могат да ни разберат, но...30 години вече плащаме греха си, че не издигаме подходящи хора в политиката, не 30, може би 150 години вече се подчиняваме на робската си култура в политиката и къде ли не...А не сме глупави хора!
111
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С изключение на Царя,всички други министър-председатели от 1990г.досега са си комунисти. Факт.
110
7
 
10
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 месеца
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.
Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
109
0
 
12
 
! Отговори
О хо хо преди 2 месеца
ЦАРЯТ БЕЩЕ ДОКАРАН В БГ ОТ КГБ, ПО- ТОЧНО ДОГАН, С ОБЕЩАНИЯ ДА МУ ВЪРНАТ ИМОТИТЕ, КОЕТО И СЕ СЛУЧИ. ЗА НЯКОИ ИМОТИ ОЩЕ СЕ СЪДИ С НАРОДА / ДЪРЖАВАТА/. ЗАТОВА Е ПРОТИВ БОЙКО. ЦАРЯТ НЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА, А ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ И ИМОТИ. ИМА ДОСТА НАСЛЕДНИЦИ.
108
0
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 2 месеца
Много зле изглежда Симеончо. Да не дава акъли отдалече, щото неговия акъл го видяхме вече. Нон сенс. НЯМА НИЩО ОБЩО С МЪДРОСТТА НА БАЩА СИ. НИТО С ХАРАКТЕРА. НАЙ- МАЛКО - С МОРАЛА!!!!!!!!!!!!!!!
107
0
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Надявам се Негово Величество да не бъде част от бъдещата промяна.Втора серия на царска сапунка не ми се гледа.
106
6
 
6
 
! Отговори
Протеста преди 2 месеца
На, и Дедо цар рече : оставка, герберунгели!
105
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Монархията е форма на управление на държавите от хилядолетия .
Републиката е от има няма стотина години .
Англичаните не случайно си запазиха монархията.
104
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наистина, Царят си е Цар. Човекът има класа и ниво, за разлика от политиците ни...
103
0
 
14
 
! Отговори
Ок деде преди 2 месеца
Ще реализираме промяната за 800 дни.
102
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Царя си е цар.
Само монархията можеше да запази държавата.
Всичко друго си е пост комунизъм.
101
3
 
10
 
! Отговори
хаххаха преди 2 месеца
дипломираният ефрейтор, който никога не каза едно изречение граматически или логически правилно, да си затваря устата!