Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО

С инвестициите в модерно военно оборудване страната става още по-сигурна
281
Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО
Снимка: МС

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза още премиерът Борисов по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Какви по-точно МИГове и кой ги е пилотирал? Хайде изброй, по дати, по часове и най-вече имена! Хайде да те видим като си толкова отворен!
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59И за какъв *** са ни като не са съвмести със системите на НАТО?
58
2
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Прав си ф свалят повече мигове, дължи се чисто на тактика, американците имат по добри радари и повечето победи са с участието на алуакс самолет дето дава предимство, на руснаците тактиката е близък бой за това самолетите им имат по добри авио характеристики.Предимството на американската тактика е за атака над чужда територия, ние се пазим, демек ако има бой ще е над нас а тогава помага и пво...
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57Научи езика първо *** после ходи.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези пари можехме да взмем поне 30 бройки Су-35 които са от ранга на F-35, нищо че са едно поколение по ниско.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с визите какво става, при бай Тошо не можехме да пътуваме без визи на Запад, а сега след 30 години американско партньорство можем ли да пътуваме свободно без визи на Запад?
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50Човек няма значени дали бяхме взели Грипен, Тайфун или Ф. Порблема е, че не е руски разбираш ли :) на всичкини е ясно, че на война няма да ходим нито някой ще ни напада :) всичко е цирк.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по глупави ,по продажни и по долни от нашите,, управленци'' независимо от кой цвят са ,лошото е ,че всички се упражняват върху нашите глави и харчат и крадът нашите пари!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за същите пари 16 грипена щяха да са на въоражение вече и шведите да открият 200 работни места! Иначе тук 2 милиарда за чертеж! и при 100% авансово плащане
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският аналог на F16 e Миг-23. Такива имахме около 100 бройки, но после като се одемокрачихме ги нарязахме на скрап по заповед на господарите. Това си беше чист рекет, взеха ни милиардите за нещо напълно безполезно което дори няма да бъде доставено.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото гарантирано засега е че САЩ гепиха 4 милиарда на едната честна дума, комисионерите си взеха комисионните, а данъкоплатецът отново е наведен да се гърби за следващите комисионни.
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48Пълно е с клипчета в тубата как израелските Ф-16 разбомбват и С-300 и Панцир-и
48
2
 
6
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Хич нищо не разбираш, експертите решиха за Грипен, аргументи са :по евтин, по малко капризен, по малка цена за час полет, и май по добър от ф16 като способности във въздуха (летене), а и ни ги даваха на изплащане, след тва със съдействието на Ц. Ц и натиск от американците, старата процедура беше отменена и решено за ф16, между другото шведите може и да ни съдят за това
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 38Мога да изброя точни дати, часове, имена на пилоти и т.н, когато Ф-16 са сваляли мигове.Обратен случай обаче няма.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-16 е абсолютно архаичен самолет, и монтирането на един нов радар не може да промени радикално качествата му. F-16 ги свалят дори със старото ПВО на Сирия, което е до С-200, модел 70-те години. По-интересно е обаче друго веднага след като Русия достави на Сирия по-новата система С-300, и Израел започна да търси пазар на своите F-16.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Не мога да разбера от къде идва това романтизиране на Русия, че е нещо уникално и велико и всичко руско е най-добро и аналог няма? Реалността е съвсем друга обаче и ти стига да отвориш статистиките.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Слава на САЩ" - късоглед мечтател и заблудена душица, изпила до дъно отровната пропаганда.Ти хабер нямаш от реалните неща, живееш в розови облаци.С "реформата" на образователната система на конвейр произвеждат такива като тебе.
43
4
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Да бе, мечти! F-16 може да свали руски самолет, само ако въпросния е на земята и без крила!
42
2
 
2
 
! Отговори
Славчо преди 3 години
До Слава на САЩСъс пяна на уста го пишеш това, нали?
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция имали 150 самолета?Ние при бай ти тошо имахме между 230 и 250. Ама къде сега?Знаеш ли каква е пенсията в Гърция и каква е в България?Под това "мъдро" ръководство на ОПГ ГРОБ няма как дори да мечтаем за нещо повече от нищото и затова тук всичко се скапва главоломно, а хората бягат в чужбина. Силна армия имат само държави със силна икономика.