Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО

С инвестициите в модерно военно оборудване страната става още по-сигурна
281
Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО
Снимка: МС

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза още премиерът Борисов по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
7
 
4
 
! Отговори
Охааааа преди 3 години
... червените *** наскачаха за това, че руснаците ни деряха за газта.Какво стана, каскетчета малки, повдигна ли ви се отвътре като се сетихте, че си плащаме самолетите с това дето руснаците крадяха от нас? Нямаааааа, няма вечееееее кражба за рубашките.Прочетохте ли, че може да си купим още 8 самолета в близко бъдеще? Точно така, И ТЯХ ще ги платим от същото място - с парите, които руснаците си бяха запланували да ни откраднат!
159
2
 
3
 
! Отговори
Ф16 преди 3 години
Има ли русофили долу бе?
158
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗнаеш ли че единственото което пази русофилските предатели от погром е американската демокрация? Една дума и русофилите отиват при сталин.
157
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАМЕРИКА Е ТУК, ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ИСКА ТОВА.
156
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСКИТЕ И ТУРСКИ ХИБРИДИ НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОПА.
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да говори и да не говори Борисов вече никой не му вярва.
154
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ СА СЪС САЩ, ТУРЦИТЕ С РУСИЯ.
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя Зозата беше ударничка на 5-то авеню. Даже я бяха сложили в таблото на отличничките, ам и скъсаха тюфлека и я изритаха и гетото, а там глад, глад и мизерия..
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бекапейко Ердоганович Копейкин
151
3
 
2
 
! Отговори
за 164 преди 3 години
До Анонимензащото Бойко е турчин
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоу, Пердашков кви Су57 та гонят ве? Нале сме в НАТО, кво на касае СУ57, иде реч за курниците Ф16. Аре тез пердашковски номера на пиацата ги продавай.
149
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 156"Ами купувайте евтина американска газ, Русия да не ви кара насила да купувате скъпа руска газ."Да, караше ни насила :))))) защото руските лобита се бяха погрижили да нямаме други възможности за доставки на газ. Тая история СВЪРШИ, тъй че вече и руснаците се ПРИНУЖДАВАТ да продават на реални цени.Знам, че ви боли, но е така!
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е чист рекет, а не сделка.
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се, че Бойко вече си е сложил феса.
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнегПак си "спомняш" измислици премислици. Няма сделка с частна компания, в която да "влиза" инфраструктурен обект от национално значение "помежду другото".Такива неща се пишат изрично.Пак фейк нюз на кило от червените касети като теб!
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хан Аспарух води Българите към Запада, Бойко ги води към Анадола.
144
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами купувайте евтина американска газ, Русия да не ви кара насила да купувате скъпа руска газ.
143
2
 
4
 
! Отговори
Борис Бойков преди 3 години
Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 BlockТребе незабавно да купим още 8 самолета -защото "утре" няма да сме на Власт!! веднага требе да дадем 3 милиарда долара (и под масата да ни върнат един милиард-за да пълним шкафуните и долапите) Ей Македонска Луеки-стискай зъби и КЕ подпишем -После нека си ПРОТЕСТИРАТ! НИЕ ЩЕ СМЕ ДАЛЕЧЕ ОТ БГ!
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО ГАРАНТИРА ВЕРНОСТТА СИ КЪМ ЕРДОГАН.
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 148"Да купиш 8 тенекии за 275 милиона лева бройката- това е идиотщината на века!'Ц, да купуваш рушки газ на цена два пъти по-висока от пазарната в продължение на 25 години е идиотщината на века. Само за справка, парите за тия самолети ги събрахме само от разликата в цената на газа за две години. Смятай каква идиотщина е било преди това!