Хасан Адемов: Бюджетът ще е с дефицит, ще се покрие с дълг?

Другият вариант е с увеличени данъци и осигурителни вноски
2 окт 2020 10:47, Петя Славова
27
Хасан Адемов: Бюджетът ще е с дефицит, ще се покрие с дълг?
Снимка: БГНЕС

Пенсионерите в България продължават да взимат най-ниските пенсии в страните от ЕС.

"Единият от вариантите за осъвременяване на пенсиите за стаж и възраст е по така нареченото "швейцарско правило". Другият вариант е преизчисляване на пенсиите за тези, които вече са придобили право на пенсия и продължават да работят", коментира пред БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика.

Друг елемент при определяне на размера на пенсиите е свързан с промяна на коефициента, който 1.2 за всяка година стаж. Размерът на пенсията се определя като доходът се умножи по този коефициент. Според реформата на министър Калфин този коефициент е трябвало да расте до 1.5, припомни Адемов, но управляващите са решили, че трябва да бъде фиксиран на 1.2. Депутатът обясни, че през този коефициент може да бъде индексиран осигурителният принос на лицето, което да се отрази на размера на неговата пенсия.

За 50-те лева на месец за пенсионерите, обещани от премиера, Адемов заяви, че не са дори социално подпомагане. Според него става въпрос за една определена подкрепа е предизборен привкус.

"Тези 50 лева по никакъв начин не отчитат осигурителния принос на пенсионерите. Няма никакво значение колко години си работил, върху какъв доход си се осигурявал. Единствената им връзка с пенсиите е, че се раздават заедно с пенсиите", заяви депутатът.

По негово мнение в условия на тежка корона криза, съчетана със социална, здравна, икономическа криза, бюджетът по-скоро трябва да има антикризисен характер, за да може да бъдат покрити потребностите на хората, които имат най-големи нужди от финансов ресурс. За Адемов е очевидно, че бюджетът за следващата година ще бъде приет в условия на дефицит, който трябва да се покрие или от увеличени данъци и осигурителни вноски, което не е приемливо, или от дълг.

"На входа на системата трябва да има мерки, които да бъдат адекватни", смята депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ДПСпенсииХасан Адемов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
народ преди 3 години
Най-ниските пенсии в ЕС са в България, пресмятат в euromag.ru и посочват, че средната пенсия в нашата страна е 125 евро. Румънските пенсионери получват средно 175 евро, в Литва 222, в Естония 232, в Латвия 304.Чехите получават като пенсия половината от заплатата, която е средно около 1000 евро, а португалциите 54% при средна заплата над 1000 евро.Във Финландия пенсията е 58,4% от заплатата, която средно е около 3700 евро, но от тази сума трябва да се приспаднат данъци и други плащания.Словенците се пенсионират на 63 години, а словенките на 61, и могат да разчитат на 62%
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми как няма да е като има толкова много служители в МО И МВР които получават заплата и пенсия едновременно,къде го има по света ,отделно немалка част които са пенсионери работят като цивилни с големи пенсии и на заплата НА ДЪРЖАВНА РАБОТА,а другите да умират.......НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
17
1
 
4
 
! Отговори
Bademov преди 3 години
Пенсиониране на 60 години навършени. За всички групи и категории. Това е решението ! И ще има за всички най високи швейцарски пенсии.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе си никак в час Христов,отдавана няма пазители на реда,които се пенсионират на 50 г.От няколко години изискуемата възраст е 57 или 58 г.И до някъде е добре,защото доста правителства и особено това на ГЕРб използваха мотива"тези имат достатъчно стаж за пенсиониране" и изчистиха много кадърни и принципни хора от МВР!Това доведе до остър дефицит на кадри и ги принуди да променятзакона и разрешиха чудото хем да се пенсионираш,хем да работиш.Само че познай дали вече работят!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последните години като имаше нормално събиране на данъци и доста големи излишъци всичко се профукваше. Напълниха се джобовете на всякакви политици и бизнеси, а можеха да заделят 10тина милиарда ....Най тъжното е че от 16% дълг сега скочихме на 29%, значи хем излишъците откраднаха но и задлъжня държавата ....
14
1
 
5
 
! Отговори
Бадем Бадемов преди 3 години
Основният проблем на новия бюджет е, че няма излишъци и мазнинки, а дефицит и ковид криза, и за дъпъсъ няма да остане, а на пенсионерите 50 кинта им стигат.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:-))))....miliarderite ilia pavlov(+) i veselata mu vdovica...:-))))...levovete padat...padat ot nebeto...:-))))
12
1
 
3
 
! Отговори
nikibasilev преди 3 години
4astnite bg pension fondove sa tolkova dobre...:-))))....4e ne mogat da obiasniat na daritelite si kolko sa dobri...:-)))))...ex perki...:-)))
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2007Г В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ВЛЯЗОХМЕ СЪС 102 ЛВ МИНИМАЛНА, ПЕНСИЯ - АДЕМОВ, ТИ СЛУЧАЙНО ДА ИМАШЕ НЕЩО ОБЩО С ТАЯ ВПЕЧАТЛЯВАЩО ВИСОКА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ....
10
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
ЕС има удвоен бюджет за следните 7 години, така че и данъците трябва да се удвоят!ПП. А парите за България са с 3% повече - големия успех на тиквата и проевропейските тиквички.
9
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Докато има пазители на системата, които се пенсионират на 50 години, пенсиите на останалите ще са ниски.В този смисъл, нищо не се е променило на добро от преди 30 години.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това депутатите вземат едни от най-големите
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко, великия владел, управляващ на заем!
6
1
 
9
 
! Отговори
бай Онзи преди 3 години
Бре , бай Хасан взе да разбира и от финанси ?! Ашколсун !Вай , вай ,горките финанси български !
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за какво увеличение на данъци и осигуровки плещи този? раздайте още и по едно въже на хората за да ви е по-лесно
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо може ако е живот и здраве и ако има избори.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕДИН ВИД ВСИЧКИ ХОРА ЦЕЛИЯ НАРОД ЩЕ ИЗПЛАЩА НАДБАВКИТЕ НА БОГАТИТЕ ПЕНСИОНЕРИ С ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ КОЕТО БЕШЕ НЕНУЖНО И МНОГО АНТИНАРОДНО.
2
12
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Важното е, че с тези си правилни действия, Борисов ще спечели и следващите избори!
1
1
 
32
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ако спрете кражбите и кроупцията, ще минем и без дълг !!!България е БОГАТА държава !!!