Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии

ГЕРБ и БСП ги разделя процент
Обновена: 5 окт 2020 13:15 | 5 окт 2020 12:43, Александър Попов
432
Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии
Снимка: БГНЕС
Конфронтацията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев води до ръст на недоверието и към двете основни институционални фигури, сочи проучване на "Алфа Рисърч". 
 
Загубите обаче са много по-съществени за Борисов, отколкото за Радев. 
 
Президентът Радев бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6%), критичните нарастват по-силно (с 6 процентни пункта), но със съотношение 42% одобрение - 28.6% неодобрение той запазва позитивен баланс в личния си рейтинг. 
 
Премиерът губи нови три пункта доверие спрямо юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% одобрение, рейтингът му е близо до нивата на К.Нинова (19.8%). Непосредствено след тях се нарежда лидерът на „Демократична България” Христо Иванов (15.5%). От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Кр.Каракачанов (12.1%), но и при него, както при всички лидери от този спектър, е налице прогресивен спад в доверието.
 
Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии
 
Като цяло, традиционните играчи в политическото поле са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, стартирали неотдавна нови политически проекти – Слави Трифонов (36% доверие - 26.8% недоверие) и Мая Манолова (32.9% - 33.7%). Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект, Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на „Републиканците“ стартира с 3% лично одобрение.

Коя е алтернативата на сегашното управление?

Неяснота цари и по друг ключов проблем – каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление? Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили. 17.6% припознават в Р.Радев политическият опонент на Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект. 15%, основно привърженици на Сл.Трифонов,  залагат на формулата „всички срещу ГЕРБ“. 9.4% са за „лява алтернатива“, като симпатизантите на БСП и М.Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев. 12.2% са за „дясна алтернатива“. Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на „Демократична България”, но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии,  са на мнение, че няма приемлива алтернатива.
 
Двете основни характеристики на обществените нагласи към края на септември – сериозен спад на доверието към управляващите и неяснота относно изхода от политическата криза, оказват пряко отражение върху електоралните нагласи. Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9% пред левицата (20.5% срещу 19.6%). Анализът показва, че парадоксалното на пръв поглед удържане на позиции от ГЕРБ се дължи на два основни фактора – ре-мобилизацията на твърдото ядро и на слабото преминаване на негови избиратели към конкурентни партии вдясно.
 
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави бил такъв и бил онакъв. Явно "рокаджиите" нямат очи да видят, че човека е достатъчно умен и достоен да бъде премиер. Адски *** хора сте ей! Като ви харесва повече Бойко ходете му правете дудуци големите рокаджии! Слави поне може да опита да промени нещо, а вие виждате само, че е бил шоумен и е подарил една невероятна музика на целия народ и това никой не може да го отрче! Още по-лошото е, че смятате че щом се е занимавал с музика и шоу не става за премиер, страшно сте ограничени!
372
2
 
13
 
! Отговори
tt преди 3 години
някой мисли ли сериозно, че Слави става за премиер? Ако има такива трябва да отидат на психиатър
371
6
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахааааа, Слави бил 1 ?!? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Март месец батко ви Боко ще ги пере с шланга наред :))))))))))))))))))))))))))))))))
370
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ трябва да си ходи. Не ни натрапвайте Славчо за алтернатива, той си е от тях. Има и други алтернативи, но не им позволяват да дишат.
369
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Кефи ме как баце уж всеки път губи доверие, а после печели изборите.
368
1
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Само чалгар не сме имали за министър-председател.
367
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев , Слави - военен пенсионер и неуспял певец, взимал пари от всички като Мултигруп и Овергаз - общото е че са комунисти. Няма нужда България от такива!
366
15
 
3
 
! Отговори
СЛАВИ - ПРЕЗИДЕНТ преди 3 години
Само СЛАВИ!!
365
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте чалгаря Слави някой да го оправи
364
4
 
13
 
! Отговори
Рада преди 3 години
Акде стига с вашите лъжи колко ви плати чалгаря Слави че чак иномрр едно акде пресъанете никой не ви вярва и този чалгар нали няма пари да си плати телевизията и второ неговата телевизия е много *** дамо знае да хули защото Борисов не е се съгласил да му слугува що се отнася за неговото чалгарско изпълнение просто ми омръзна с неговата простотия
363
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 384Може и да е като храм на невярващите , но е по-добре от партията на Иванов или партията на Трифонов крайно време е някой млад и скромен човек да поеме тая дъжава, а не комунистическите деца и внуци като Иванов и Трифонов и тнт
362
13
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До !!!Имаме си президент, само крадците от ГЕРБ трябва да изчезнат!
361
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До АнонименПартия на безпартийните е като храм на невярващите.
360
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много луди чалгари да гласувай за чалгаря ама нормалните са повече и те ще гласуват за партията на безпартийните като се създаде
359
4
 
2
 
! Отговори
До 240 преди 3 години
Ти си напълно луд ако гласуваш за чалгаря не гласувай за никой или гласувай за партията на безпартийните ако се направи
358
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младия премиер с харема ще ви оправи, в него са идеите и той е новия, а не е, нито Иванов, нито чалгаря, скоро ще направи партията на безпартийните и ще печели всички избори за десетки и стотици години
357
4
 
1
 
! Отговори
До 223 преди 3 години
Новия е младия премиер с харема и в него са идеите скоро ще направи партия и тя ще печели изборите следващите десетки и стотици години
356
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха Слави лидер
355
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойде партията на безпартийните на младия премиер с харема ,никой няма да гласува за чалгаря или Иванов комуниста
354
0
 
1
 
! Отговори
До 212 преди 3 години
Не алтернативата е партията на безпартийните, на младия премиер с харема млад, скромен, обикновен човек с гениални идеи, никакви зелени и чалгари