Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии

ГЕРБ и БСП ги разделя процент
Обновена: 5 окт 2020 13:15 | 5 окт 2020 12:43, Александър Попов
432
Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии
Снимка: БГНЕС
Конфронтацията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев води до ръст на недоверието и към двете основни институционални фигури, сочи проучване на "Алфа Рисърч". 
 
Загубите обаче са много по-съществени за Борисов, отколкото за Радев. 
 
Президентът Радев бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6%), критичните нарастват по-силно (с 6 процентни пункта), но със съотношение 42% одобрение - 28.6% неодобрение той запазва позитивен баланс в личния си рейтинг. 
 
Премиерът губи нови три пункта доверие спрямо юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% одобрение, рейтингът му е близо до нивата на К.Нинова (19.8%). Непосредствено след тях се нарежда лидерът на „Демократична България” Христо Иванов (15.5%). От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Кр.Каракачанов (12.1%), но и при него, както при всички лидери от този спектър, е налице прогресивен спад в доверието.
 
Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии
 
Като цяло, традиционните играчи в политическото поле са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, стартирали неотдавна нови политически проекти – Слави Трифонов (36% доверие - 26.8% недоверие) и Мая Манолова (32.9% - 33.7%). Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект, Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на „Републиканците“ стартира с 3% лично одобрение.

Коя е алтернативата на сегашното управление?

Неяснота цари и по друг ключов проблем – каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление? Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили. 17.6% припознават в Р.Радев политическият опонент на Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект. 15%, основно привърженици на Сл.Трифонов,  залагат на формулата „всички срещу ГЕРБ“. 9.4% са за „лява алтернатива“, като симпатизантите на БСП и М.Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев. 12.2% са за „дясна алтернатива“. Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на „Демократична България”, но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии,  са на мнение, че няма приемлива алтернатива.
 
Двете основни характеристики на обществените нагласи към края на септември – сериозен спад на доверието към управляващите и неяснота относно изхода от политическата криза, оказват пряко отражение върху електоралните нагласи. Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9% пред левицата (20.5% срещу 19.6%). Анализът показва, че парадоксалното на пръв поглед удържане на позиции от ГЕРБ се дължи на два основни фактора – ре-мобилизацията на твърдото ядро и на слабото преминаване на негови избиратели към конкурентни партии вдясно.
 
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
12
 
5
 
! Отговори
!!! преди 3 години
СЛАВИ - ПРЕЗИДЕНТ!
352
5
 
3
 
! Отговори
778 преди 3 години
Жената ми прати билет за самолет, да се прибера до следобед , аз го продадох и го изпих, на море останах и се затрих....Само Слави Ще ги оправи...Ще ги затнрие...
351
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Слави ще ни избави от мафията!!Истински българин, родолюбец и честен човек!!Цяла България ще гласува за него!!Искаме нови, честни хора в парламента!!
350
0
 
2
 
! Отговори
Е те това преди 3 години
До АнонименМи е мечтата!
349
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само си приставете. Гъмзата депутат ,в НС извади тромпета ,тия от ДПС че играят кючек
348
1
 
6
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Имаше много *** тук където се бъзикаха...Дългият,Славуца...Чалгаря...Народа иска нещо ново..а не пременил се Илия,пак в тия...Макар че същите утре ще обърнат палачинката...
347
9
 
4
 
! Отговори
УДРИ ГЪМЗААААА преди 3 години
САМО СЛАВИ!
346
3
 
1
 
! Отговори
Тия не минават преди 3 години
Нема партия на безпартийните. Годжи, Батката и Гъмзата - ВЕНСЕРЕМОС, ЧЕРНО МОРЕ, МНОГО Е ДОБРЕ
345
5
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Следващия премиер е младо момче което не сте виждали до сеаг, а скоро ще се появи и ще го видиш като направи партията на безпартийните
344
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова коалиция няма да има скоро ще се появи партията на безпартийнитеи ще спечели мнозинството
343
4
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Гласувай за партията на безпартийните като се създаде не за чалгаря или за костовистите,прокопиевисти те бяха на власт в предния мандат и нищо не направиха
342
0
 
3
 
! Отговори
Зафатайте преди 3 години
До Мноу сте проЗти Ей!С ДРОГАРЕТО НА ПРОТЕСТУ!
341
1
 
12
 
! Отговори
Чалгарят президент! преди 3 години
Сценаристите политбюро!Балерините министърки!Радка пиратка химн!Наздраве :))
340
1
 
4
 
! Отговори
https://youtube/watc преди 3 години
Просто Слави!
339
3
 
11
 
! Отговори
Мноу сте проЗти Ей! преди 3 години
Чалгарят дето пееше на уше на мутрите ше ви спаси от мутрите?!Закривай !Да идва Кан Аспарух и да зафатаме да строим България отново!
338
2
 
4
 
! Отговори
поздрав музикален преди 3 години
Пей ми Славенце чудесно....
337
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Кой сега е 1!
336
9
 
2
 
! Отговори
Кой да му се надява? преди 3 години
До Помните ли: Помним, но това беше отдавна. Кой тогава знаеше какво ще излезе от Бойко. Че беше п'рост се виждаше, но че ще създаде толкова корумпирана дружинка малко хора очакваха. Б'оклук, суджук, апартаменти, обществени поръчки за наши хора, рекет на бизнеса. А си оставаме най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС с най-бързо намаляващо население. По времето на Станишев влязохме е ЕС и бяхме на едно ниво с Румъния, а сега сме далеч зад тяхКогато се оттървем от Бойко ще се отлепим от дъното
335
10
 
2
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Слави - президент!
334
1
 
5
 
! Отговори
Бардакът на девиците преди 3 години
Ще спечели